Finalistit ovat: Kuopion Nuorisokuoro ja Philomela

Finalistit ovat: Kuopion Nuorisokuoro ja Philomela

Suomen Paras Kuoro - La 24.10.2009, klo 21.01

882
tykkää tästä

Suomen parhaiden kuorojen semifinaalilähetys kunnioitti musiikkikilpailuiden todellista klassikkoa, Euroviisuja! 

Leikin käydessä kohti loppuaan, kuoroilla on ollut viikko aikaa sovittaa saamansa kappale ja harjoitella se esityskuntoon suoraan TV-lähetykseen. Melkoinen tehtävä saadaan onnistumaan, kun asialla ovat Suomen parhaimmat kuorot! 

Tehtäväkappaleiden kierroksen aloitti Philomela Helsingistä. Philomelan naiset olivat saanut sovitettavakseen Marionin vuoden 1962 euroviisuissa esittämän "Tipi-tiin".  

Philomelan sovittaja Tuuli Puhakka oli saanut mahtumaan huikeaan sovitukseen koko Suomen euroviisuhistorian: kevyestä lirkuttelusta päädyttiin armottomaan hevirock-revittelyyn. Tuomarit oli saatu yllätettyä positiivisesti heti ensimmäiseksi. 

Seuraavaksi esiintynyt mieskuoro Äänipäät onnistui jälleen keräämään melko lailla huomiota asuvalinnallaan. Munkinkaavuista, kravateista ja T-paidoista huolimatta Äänipäät olivat ennen kaikkea taitava ja yhteinäinen kuoro.  

Äänipäät versioivat Riki Sorsan vuonna 1981 Euroviisuissa esittämä "Reggae OK". Äänipäät aloittivat gregoriaanisella munkkikuorolaululla ja päätyi letkeisiin reggae-tunnelmiin. "Kukaan muu ei tähän olisi kyennyt kuin te", Tomi Metsäkedon sanoin. 

Aino-kuoro Turusta puolestaan oli saanut esitettäväkseen kappaleen "Katson sineen taivaan". Seppo Murto kehui esitystä yhtenäiseksi ja taidokkaaksi. Aino-kuoro pysyi perinteisessä ja se todella toimi. Tomi Metsäketo sanoi laulun koskettaneen koko sielua. 

Euroviisukierroksen päätti  Kuopion Nuorisokuoro. He olivat saaneet esitettäväkseen kappaleen "Hengaillaan", Kirkan esittämä euroviisu vuodelta 1984. "Tulen vain niin hyvälle tuulelle, kun katsoin teitä", Tomi Metsäkedon sanoin. 

Potpurikierros teki kunniaa Leevi & The Leavings -yhtyeelle. Erityishuomiot keräsivät Kuopion Nuorisokuoro ja Philomela tarkalla ja taidokkaalla suorituksella. "Toki täytyy sanoa, että jokainen kuoro petrasi huikeasti", Seppo Murto muisti lisätä. Ja totta se oli. 

Illan kruunasi tähtiartisti Virve "Vicky" Rosti, joiden kanssa kuorot pääsivät irroittelemaan euroviisuhitin "Sata salamaa". Jokainen kuoro todella nautti ja niin teki tähtiartisti. Tällaista on musiikin ilo parhaimmillaan! 

Todellinen trilleri päättyi Kuopion Nuorisokuoron ja Philomelan juhliin. Tuhannesti onnea neljän parhaan joukkoon selvinneille Äänipäille ja Aino-kuorolle! 

Seuraavan kerran Pasilasta kajahtaa Pyhäinpäivänä 31.10. Silloin selviää Suomen paras kuoro 2009!

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (40)

Kuopio on menemässä kisan voittoon, raikkaudellaan, reippaudellaan ja nuoruuden taidolla. Philomela on alkukarsinnasta lähtien esittänyt ylimielistä asennettaan, joka kenties on äänestäjien mielessä kitkenyt halukkuuden äänestää taitavaa kuoroa.

Anonyymi Su 25.10.2009, klo 15.33

Jos katsoitte, Australian versiossa ei ollut mitään tekstiviestipelleilyä vaan asiantunteva tuomarinelikko hoiti kuorojen valinnat alusta loppuun saakka. Miksei mieluummin täälläkin menty samalla formaatilla? Ihan hävettää, että taustajoukot kehuvat äänestävänsä firmojensa kännyköillä jopa 500 kertaa yhden illan aikana. Mutta olipa niin tai näin, joka tapauksessa ihanat kuorot ovat finaalissa ja ensi lauantain huipennusta on ilo odottaa.

Kuopiosta minäkin Su 25.10.2009, klo 14.09

Alkuerästä jatkoon...
Katsojien äänillä Kuopio, Tuomarien äänillä Philomela
Välierästä jatkoon...
Katsojien äänillä Kuopio, Tuomarien äänillä Philomela
Finaalissa
Kuopio ja Philomela

Jos ohjelman ideana on pitää jännittys voittajasta loppuun asti, niin ihmettelen tätä ratkaisua. Philomela tuskin olisi katsojaäänillä päässyt jatkoon edes alkuerästä ilman tuomarien suosiollista avustusta. Ohjelmaformaatissa olisi pitänyt antaa katsojien valita ihan reilusti molemmat finalistit. Miksi finaaliin asti täytyy pitää kuoroa, joka ei missään vaiheessa kilpailua ole edennyt eteenpäin katsojien äänillä. Keventääkseni kritiikkiä sanon vielä että Philomelan esitykset olivat hienoja välierässä.

Tomi Metsäghetto Su 25.10.2009, klo 13.04

Aikamoisen noloa arvioida kuorojen paremmuutta sen perusteella, missä kaupungissa he harjoituksensa pitävät. Kotiseuturakkauden kuoromusiikkiin sotkevat osoittavat oman asiantuntemattomuutensa musiikin suhteen.

Anonyymi Su 25.10.2009, klo 12.56

Hei Vesimies, mitä tekemistä HELSINGIN hyvyydellä tai huonoudella on Philomelan kanssa? Kyllä asia on niin, että pääkaupungista olevilla taiteilijoilla on paljon vähemmän mitään tukea, kuin muualta olevilla. Aina kuvitellaan, että helsinkiläisyydellä on jotain merkitystä. Mistähän se johtuu? Paljon enemmän on merkitystä kuopiolaisuudella.

Kuunnellaanko kuitenkin laulua finaalissa, jooko?

Anonyymi Su 25.10.2009, klo 11.35

ohjelma on tehnyt kuorolaulua tunnetuksi.
oikeat kuorot meni mielestäni jatkoon. philomelan naisenergia ja loistavat sovitukset ja kuopion nuorisokuoron iloisuus ja raikkaus hurmasivat. äänipäät lauloivat myös loistavasti ja omalaatuisesti. aino kuoro jäi mielestäni varsin vaatimattomaksi tällä kertaa.

suomen kansahan ensi viikolla ratkaisee kumpi voittaa... ei siitä etukäteen kannata kirjoitella. kaikki äänestämään ensi lauantaina.

oma suosikkini on kyllä tässä tapauksessa kuopio koska en toivo helsinkiläiskuoron voittoa. ei helsinkin joka paikassa tarvitse olla paras. jos philomela ei olisi mennyt jatkoon, olisi suosikin valintakin vaikeampaa

vesimies Su 25.10.2009, klo 10.25

Vaikka kaikki jo tietävät Kuopion voittavan leikin ylivoimalla, ei se sitli estä kannustamasta muitakin kuoroja, esim Philomelan omilla sivuilla kannattaa käydä ;-)
Tämän kilpailun palkinto on kaikkien kuorojen käsissä! Sanoin kuvaamattoman arvokasta on pelkästään tiedon levittäminen kuoron olemassa olosta. Eli mainosarvo tässä kisassa oli mittaamaton! Itse en ollut suurimmasta osasta kuoroja kuullut ikinä, vaikka kuoroihminen olen ollut koko ikäni. Luulisin konserttisalien täyttyvän helpommin kuin ennen tätä kisaa. Jos katsojia ohjelmalla on n.400 000 ei voi kuin kiittää niitä, jotka toivat tämän formaatin meille!
Tämä jos mikä on nostanut Suomen kuoroja kartoille ja kuorolaulu lienee herättänyt kipinän kymmenien ihmisten sieluihin siten, että hakeutuvat itsekin kuoroihin laulamaan. KUOROSSA ON MAHTAVAA LAULAA!! Se onneksi välittyi tästä ohjelmasta :)

Kuorot viihteellä! La 24.10.2009, klo 23.18

Kiitos hienosta musiikista, ja voittaa viikon päästä tittelin kumpi kuoro tahansa, on suurin voittaja suomalainen musiikki.
Philomelan solistit, loistava yhteissoundi, upeat sovitukset oli elämys kuulla. Toisaalta kuoron musikaalisuus on tässä kisassa kehittynyt, kun itsetietoiseen tyyliinsä alussa takertunut kuoro on oppinut esiintymään eläväisemmin. Euroviisun sovitus oli erittäin taitava. Tyyli ei kokonaan vakuuttanut Leevi-vuorossa, ja synkemmästä päästä Göstaa sattui osumaan kappalekin.
Äänipääs go Gregorians oli loistava, vaikka stailaus oli aavistuksen jäänyt keskeneräiseksi. Calvinistisempi ja vieläkin niukempi huppu silmillä -ote olisi ollut tehokkaampi efekti lasittuneiden katseiden, nukkavierujen tumppupäiden ja päästöttömien harrastusten reggaelle.
Ainojen Katri-Helenainen, sinivalkoinen esitys soi lämpimästi, ja näin puhtoisella habituksella on hankala eläytyä mustaan Leevi-maailmaan, vaikka Göstaa kunnioittavasti tämä onnistuikin.
Ei kannata ihmetellä kuopiolaisten muusikkonuorten voittokulkua - kuorohan on aitoa luomua puhtaimmasta Suomesta ja kertoo miksi pieni maa tuottaa jatkuvasti maailmanluokan musiikki-ihmisiä metropolien lavoille. Laulusta kuuluva elämänilo ja jo junnuna aloitettu musiikillinen moniottelu on perusta, miltä ponnistavat tulevaisuudessakin soileisokosket ja jukkaeskolat.
Eikä tietysti tarvitse kaikkien ponnistaa, vaan mahtavaa on jäädä asemallekin hengailemaan, kuten illan euroviisussa.
Seppo Murto taisi todeta kaikkien kuorojen saaneen Leeveistä paljon irti, ja niin kävi. Sundqvistille sävellys oli pakollinen - joskin taitava - matematiikka oleellisemman tekstin ympärille, ja radion voimasoitto on kuluttanut suurimman osan kappaleista tympeiksi. Kuopiolaisten osuus Leevi-potpurissa oli hienoin ja lakoninen, tarkka laulu sekä niukka mimiikka sopi tähän tyyliin mainiosti.
Tämän leikin voittaa Kuopio, mutta ihan kaikkia kuoroja kannattaa kuunnella livenä jatkossakin!

La 24.10.2009, klo 22.42

Nautiskelijan kommenttiin: 100 % samaa mieltä!

Tapani K La 24.10.2009, klo 22.41

Kyllä ihmetyttää tuomarien kommentit tänään-asiantuntemus?!?!
Äänipäät (sointi/sovitus) ja Philomela (naisenergia) musiikilisesti ylitse muiden.
Kuopion Nuorisokuoro,mitäänsanomattomat ,helpot sovitukset (jälleen)
Aino-kuoro jäi vain hiukan vaatimattomaksi.

Nautiskelija La 24.10.2009, klo 21.35

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä