Kerjäläispoika ja tuohikontti, Museovirasto Teematarinat
Kohtaamisia Kolilla

Eero Järnefelt, Jean Sibelius ja I.K. Inha - Kolin merkitys taiteilijoille.
1890-luvulla suomalaisessa taidemaailmassa vaikutti kansallisromanttinen suuntaus ja karelianismi, ihannoiva suhde Karjalaan. Isänmaallinen henki yhdisti eri taiteenalojen tekijöitä ja myös kieli- ja kansatieteilijöitä. Taustalla vaikutti poliittinen tilanne ja kansallisuusaate. Venäjän puristuksessa oli tärkeää vahvistaa suomalaisuutta ja kansallista identiteettiä. Haluttiin etsiytyä omille juurille, löytää aito ja alkuperäinen. Kalevalaisen maailman uskottiin edelleen olevan olemassa Karjalassa.

Museovirasto
Eero Järnefelt Kolilla 1936

Koli - pyhä maisema

Pohjois-Karjalan Kolivaarasta muodostui eräänlainen suomalainen kansallismaisema. Monet taiteilijat tekivät matkoja Pielisen ympäristöön ja siitä rajantakaiseen Karjalaan. Yhtenä muita taiteilijoita innostavana tekijänä voidaan pitää Eero Järnefeltiä. Järnefeltin setä toimi kirkkoherrana Kontiolahdella ja Eero tutustui pohjoiskarjalaiseen vaaramaisemaan jo lapsena kulkiessaan setänsä kanssa voinkeruumatkoilla. Kolista tuli Eero Järnefeltille sielunmaisema, jota hän kuvasi maalauksissaan vuosikymmenten ajan.

» Lisää Järnefeltistä
Oppaana Eero Järnefelt

Kuvataiteen keskusarkisto
Eero Järnefelt: Maisema Kolilta
Monet muut Kolin-matkaajat olivat Järnefeltin naapureita Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä. Järnefelt matkusti Kolille 1892 yhdessä Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeltin kanssa. Juhani Aho kirjoitti matkasta kuvauksia mm. Uuteen kuvalehteen ja käytti kokemiaan luontoelämyksiä hyväkseen teoksissaan Panu ja Juha. Venny Soldan oli harvoja naispuolisia kansallisromanttisen suunnan edustajia ja hän maalasi useita kansankuvauksia, ei tosin yhtäkään varsinaisesti Kolin alueella ollessaan. Aholle, Soldanille ja Järnefeltille Kolin maisemassa tiivistyi ihmisen sitkeys taistelussa luonnonvoimia vastaan. Heille näkymä Kolin huipulta oli vaikuttava kahtalaisuudessaan. Toisaalla jylhä ja ankara erämaa, toisaalla ihmisen asumukset ja viljelykset.

Katsele: Järnefelt ja Koli
Katsele: Eero Ojanen Kolilla
Korpiromantiikkaa

Taiteilijat suhtautuivat Koliin ja Karjalaan romantisoivasti ja romantiikka lisäsi sekin, että seutu oli suosittu häämatkojen kohde.
Eero Järnefeltin sisar Aino ja Jean Sibelius tekivät häämatkan Pieliselle. Kolin maisemien on sanottu innoittaneen Sibeliusta hänen säveltäessään neljättä sinfoniaansa 1909.

» Lisää Sibeliuksesta

Akseli Gallen-Kallela oli tehnyt oman häämatkansa Kuhmoniemelle paria vuotta aikaisemmin. Gallen-Kallelasta tuli tunnetuin korpiromantiikan ja kalevalaisen kansan kuvaaja.

Eino Leino teki oman Karjalan matkansa 1897 ja siltä matkalta jäi ilmeisesti itämään Helkavirsien idea.

» Eino Leino Helkavirret
Koli valokuvaajan silmin

Museovirasto
I.K. Inhan Koli-panoraama
Suomalainen maisema ei ollut yksinomaan taiteilijoiden kiinnostuksen kohteena. Suomalaisuuden nostoon kuului myös kotimaan tekeminen tutuksi ihmisille. Jo 1890 Kolin maisemaa ylistettiin Matkasuuntia Suomessa -matkaoppaassa. Maantieteilijät oivalsivat, että valokuva olisi paras väline dokumentoida maisemaa. Valokuvaamot innostuivat ajatuksesta myös kaupallisessa mielessä ja Ståhlbergin ja Nyblinin valokuvaamot kuvauttivat Suomea eri puolilta ja kuvista tehtiin näyttelyiden lisäksi myytäviä kuvasarjoja.

Museovirasto
I.K. Inha: Kaskenpoltto
Ståhlberg palkkasi valokuvaaja I. K. Inhan kuvaaman pohjoisen Suomen näkymiä kesällä 1892. Seuraavana kesänä Inha matkusti Kolille yhdessä ystävänsä Eero Järnefeltin kanssa ja kuvasi tunnetut panoraamansa vaaran huipulta. Inhan ja Järnefeltin Koli-kuvia on kiinnostavaa katsoa rinnakkain, sillä jotkut niistä ovat kuin samasta pisteestä kuvattuja. Inha ja Järnefelt olivat molemmat taiteessaan realistisen tyylisuunnan edustajia eikä kumpikaan innostunut suomalaisessa taiteessa nousevasta symbolismista.

» Lisää I.K.Inhasta
Anna Korhonen

» Alkuun

Kohtaamisia Kolilla

Eero Järnefelt - Maisemien ja tunteen maalari

Sibelius ja Kolin-retki

I.K. Inha
Kehystarinat
Sivun sisältö

» Koli - pyhä maisema
» Oppaana Eero Järnefelt
» Korpiromantiikkaa
» Koli valokuvaajan silmin
Teematarinat

Kohtaamisia Kolilla
» Kansalaissota
Pikkutarinat

» Aino Ackté ja Olavinlinnan oopperajuhlat
» Helkavirsiä






| Lähetä sivu tuttavallesi