YLE Teema

 

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto

Julkaistu keskiviikkona 09.12.2009

Sananvapaus on oikeusvaltion ja demokratian perusta. Hyvä journalisti edistää työssään näitä arvoja. Korostaakseen journalistisen työn merkitystä Suomen Kuvalehti perusti vuonna 1975 nimikkopalkintonsa, johon liittyy 5 000 euron stipendi. Sääntöjen mukaan Suomen Kuvalehden journalistipalkinto jaetaan vuosittain vaikuttavasta journalistisesta toiminnasta tai merkittävistä yhteiskunnallisia kysymyksiä käsittelevistä kirjoituksista, kuvista tai ohjelmista mediassa.

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto vuonna 2009 annetaan Yleisradion Teema-kanavan kanavapäällikölle Ulla Martikainen-Florathille, kulttuuripersoonalle, joka on tiiminsä kanssa luonut kansainvälisen tason ohjelmatarjontaa suomalaisille.

Teeman asema televisiokanavien joukossa on kirkastunut Ulla Martikainen-Florathin toimiessa kanavapäällikkönä. Yleisradion sivistystehtävä on keskeinen, ja Teema-kanavan pieni joukko kantaa siitä suurelta osalta vastuuta: Markkinointi ja Mainonta -lehden äskettäisessä mittauksessa Teema oli Suomen arvostetuin televisiokanava. Teeman olemassaolo on paras perustelu Yleisradiolle kansallisena kulttuurilaitoksena, jonka toiminta on yleisen edun mukaista.

Sananvapauden kannaltakin Teema on tärkeä: se osoittaa, että perinteisesti lyhytjänteisen television piirissä on tilaa pitkäjänteiselle työskentelylle. Teema on älyllisesti haastava ja katsojan yllättävä kanava, joka on tänä vuonna seurannut muun muassa Saksan muutosta toisen maailmansodan jälkeen, Itä-Euroopan kehitystä sekä Suomen ja Venäjän kulttuurisia suhteita. Se tuo esiin lähihistoriaa laadukkaasti, sivistyneesti ja syvällisesti. Kiihkeässä ajassa Teema luo ohjelmistoaan levollisesti, keskittyneesti ja rauhallisesti, lähes mietiskellen ja katsojaa arvostaen.

Palkintolautakunta haluaa nostaa julkisuuteen myös uuden kasvon: Ulla Martikainen-Florath on kulttuuripersoona, pitkäaikainen opetusohjelmien päällikkö, joka on nykyisessä Teeman kanavapäällikön tehtävässään pienen tiiminsä sielu. Suomen Kuvalehden journalistipalkinto-lautakunta toteaa perusteluissaan, että kanavapäällikkö Martikainen-Florath on luonut nykyisen Teeman omalla kansainvälisen tason osaamisellaan, trenditietoisuudellaan ja näkemyksellisyydellään. Samalla palkinto on tunnustus Martikainen-Florathin johtamalle Teema-tiimille, jonka työskentely on ollut paras osoitus siitä, miksi Suomi tarvitsee yhä myös Ylen julkista palvelua.

Palkinto jaettiin 35. kerran keskiviikkona 9. joulukuuta 2009. Suomen Kuvalehden journalisti-palkintolautakuntaan ovat kuuluneet vuonna 2009 ministeri Lauri Ihalainen, päätoimittaja Matti Kalliokoski, pääjohtaja Päivi Kärkkäinen, varatuomari Eira Palin-Lehtinen, toimitusjohtaja Alexander Lindholm, toimitusjohtaja Juhani Pekkala, ministeri Antti Tanskanen ja kirjailija Kjell Westö. Lautakunnan puheenjohtajana ja sihteerinä on toiminut päätoimittaja Tapani Ruokanen.

Postiosoite ja katsojapalaute

Palautesivuilta löydät palautelomakkeen ja YLEn ohjelmapalautteen.

YLE Teema in English