YLE Teema

 

Teemalle kehtolauluja tehnyt Susan Philipsz on Turner-palkintoehdokkaana

Julkaistu keskiviikkona 05.05.2010

Skotlantilainen taiteilija Susan Philipsz on nimetty ehdolle merkittävän brittiläisen Turner-taidepalkinnon saajaksi. Philipszin videoteoksen After Closedown ensiesitys oli Teemalla viime syyskuussa. Teos oli osa Pro Arte -säätiön tuottamia IHME-projekteja.

Philipsz tutustui suomalaisiin Tuonela-aiheisiin kehtolauluihin, ja nukahtamisen ja kuolemisen teemoja yhdistävät kehtolaulut olivat hänelle tuttuja myös muista kulttuurisista yhteyksistä kuten elokuvista. Siksi After Closedown -lauluiksi valikoituvat klassikkoelokuvien sävellykset ja esityskontekstiksi televisio.

Elokuvista Uhrijuhla ja Rosemaryn painajainen peräisin olevat laulut kuultiin Teemalla taiteilijan itsensä laulamana. Kuvaruutu oli esityksen ajan musta. After Closedown nähtiin Teemalla kahden viikon ajan joka ilta ohjelmien päätyttyä.

IHME-teos Kun päivä laskee oli lauluteos Helsingin Rautatieasemalla: Philipsz esitti ilman säestystä Sydämeni laulun Eliel Saarisen suunnitteleman rautatieaseman keskushallin arkkitehtuuriin räätälöitynä maalis-huhtikuussa 2010.

Taidemaalari J.M.W. Turnerin mukaan nimetyn palkinnon ehdokaslistalla ovat Philipszin lisäksi Angela de la Cruz, Dexter Dalwood ja The Otolith Group.

Postiosoite ja katsojapalaute

Palautesivuilta löydät palautelomakkeen ja YLEn ohjelmapalautteen.

YLE Teema in English