YLE Teema

 

Teemalauantai

15.1. Teemalauantai: DocPoint 10 vuotta

Julkaistu maanantaina 29.11.2010 0 kommenttia 218 suositusta

Teema juhlii 10 vuotta täyttävää festivaalia kotimaisille dokumenteille omistetulla teemaillalla. Mukana Göringin sauva, Pölynimurikauppiaat ja The Real McCoy.

lauantai 15.1. klo 21

Göringin sauva nähtiin DocPoint-festivaalilla vuonna 2010. Pia Andellin ohjaama elokuva on Of Course My Filmsin ja Teeman yhteistuotanto, ja se saa nyt televisioensi-iltansa.

Göringin sauva kertoo nuoren ja siekailemattoman TK-kuvaajan Felix Forsmanin mieleenpainuvimmasta kuvauskeikasta, salaisesta komennuksesta Saksaan. Adolf Hitler oli vieraillut Suomessa Mannerheimin 75-vuotispäivillä, ja kesäkuun lopulla 1942 Mannerheim teki vastavierailun Kolmanteen valtakuntaan. Hän tapasi Hitlerin lisäksi Hermann Göringin ja koko joukon muita natsi-Saksan merkkihenkilöitä. Forsman kuvasi matkalla kaiken: Hitlerin, Göringin, sotaakäyvän Berliinin, Ufan elokuvastudiot ja Leni Riefenstahlin, Hitlerin Sudenpesän...

Matkan kuvamateriaalista leikattu uutiskatsaus numero 52 päätyi valmistuttuaan nopeasti esityskieltoon, jossa se oli vuoteen 2007 saakka. Nyt on aika katsoa uudelleen alkuperäistä materiaalia tuosta salaperäisestä matkasta - ensi kerran julkisesti sen kuvaamisen jälkeen.

Pia Andellin ohjaama historiallinen dokumenttielokuva välittää nuoren miehen henkilökohtaisen kokemuksen: mitä on olla sodan keskellä, maailmanpolitiikan polttopisteessä, tilanteissa joita ei olisi voinut kuvitellakaan ja joissa ei ollut mahdollista epäonnistua.

"Andell on koonnut tyylikkään palapelinsä arkistoista kaivetusta kuvamateriaalista, Forsmanin haastattelusta ja dramatisoiduista tuokiokuvista. Minäkertojan äänen pehmeys ja tupakan hillityn harmaa savu luovat viettelevää film noir -tunnelmaa. Göringin sauva tuo historiaa katsojan silmien eteen hätkähdyttävällä tavalla." (DocPoint-festivaalin katalogista 2010)

 

Illan toinen dokumenttihelmi, John Websterin ohjaama Pölynimurikauppiaat oli DocPointin syksyllä 2010 järjestämän yleisöäänestyksen ylivoimaisesti toivotuin kotimainen dokumentti. Tragikoominen elokuva seuraa kolmen suoramyyjän eli kulkukauppiaan matkaa ovelta ovelle 1990-luvun alun lama-Suomessa.

 

Illan päättää Pekka Lehdon pitkä dokumentti The Real McCoy, joka sukeltaa Hanoi Rocks -legenda Andy McCoyn elämään fantasian ja todellisuuden keinoin. Rokkarista, lahjakkuudesta ja tuhovietistä kertovassa dokumentissa esiintyvät nimihenkilön lisäksi muun muassa Angela Nicoletti, Dave Lindholm, Michael Monroe, Pelle Miljoona ja Remu Aaltonen. Faktan ja fiktion välimaastossa liikkuva, yli 40 vuotta elokuvia tehnyt Pekka Lehto saa DocPoint-festivaalilla vuoden 2011 Aho & Soldan -palkinnon elämäntyöstään.

 

Kymmenes DocPoint-festivaali järjestetään Helsingissä 25.-30.1.2011.

DocPoint-festivaalin kotisivut.

Lisätietoa ohjelmasta

Göringin sauva. Ohjaus Pia Andell, 2010. Kuvaus Felix Forsman ja Pekka Uotila, kertoja Martin Bahne, leikkaus Tuula Kuittinen.

Pölynimurikauppiaat. Ohjaus John Webster, 1993.

The Real McCoy. Ohjaus Pekka Lehto, 1999.

Suosittele218 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

22.1. Teemalauantai: Kennedyt

50 vuotta sitten presidentinvalansa vannoneelle John F. Kennedylle omistetussa teemaillassa esitetään upouusi pitkä dokumenttielokuva, joka kertoo Kennedyn klaanin tarinan lasten näkökulmasta, sekä suoran elokuvan klassikko Kriisi vuodelta 1963.

5.2. Teemalauantai: Taiteilijaelämää

Teemaillan avaa kodittomasta romanialaisesta kollaasitaiteilijasta kertova, Emmy-palkittu dokumentti Ion B:n maailma. Elokuva Basquiat (K15) kertoo kuuluisasta newyorkilaistaiteilijasta, jonka meteorimainen ura alkoi niinikään kadulta.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook