YLE Teema

 

Teemalauantai

2.2. Teemalauantai: Natsit, naiset ja lapset

Julkaistu torstaina 17.01.2013 7 kommenttia 104 suositusta

lauantai 2.2. klo 21.00-24.05

Teemalauantaissa tutkitaan natsien perintöä lähipiirin näkökulmasta: natseillakin oli perheitä, vaimoja ja lapsia. Natsijohtajien jälkeläiset puhuvat verenperinnöstään ja syyllisyydestään ainutlaatuisessa saksalais-israelilaisessa dokumenttielokuvassa. Sen jälkeen nähtävä elokuva Nainen Berliinissä perustuu anonyymiin päiväkirjaan puna-armeijan valtaamasta natsi-Saksan pääkaupungista vuonna 1945.

Miten varttuu aikuiseksi lapsi, joka kantaa kansanmurhan väistämättä mieleen tuovaa nimeä ja geenejä? Saksalaisdokumentissa Natsijohtajien lapset (Meine Familie, die Nazis und Ich) puhuvat Heinrich Himmlerin, Hermann Göringin, Amon Göthin, Hans Frankin ja Rudolf Hössin lapset, lapsenlapset ja muut lähisukulaiset.

Bettina Göring ja Katrin Himmler ovat natsi-Saksan korkeimpaan johtoon kuuluneiden Hermann Göringin ja Heinrich Himmlerin sisarusten lapsenlapsia. Rainer Höss on Auschwitzin komendantin Rudolf Hössin lapsenlapsi. Niklas Frank on miehitettyä Puolaa johtaneen Hans Frankin poika. Monika Göth on Plaszówin keskitysleirin komendantin Amon Göthin tytär. Kaikkien sukunimi, historia ja verenperintö on sotarikosten tahrima.

Kun totuus omasta taustasta selvisi näille saksalaisille, sillä oli järisyttäviä vaikutuksia. "En voi rakastaa isää, joka täytti polttouunit ruumiilla." "Luulimme olevamme sotasankarien jälkeläisiä, olimmekin massamurhaajien perillisiä." Yksi halusi steriloida itsensä, toinen toteaa että jos hän uskoisi pahaan verenperintöön hän uskoisi myös natsien ajatuksiin.

Dokumentissa vieraillaan myös Auschwitzissa, jossa holokaustin uhrien ja toteuttajien perilliset kohtaavat emotionaalisesti järisyttävässä kohtauksessa.

Illan elokuvassa kuvataan natsien perintöä saksalaisten siviilien näkökulmasta. Vuonna 2008 valmistunut Nainen Berliinissä (Anonyma - Eine Frau in Berlin) on todelliseen, anonyymiin päiväkirjaan perustuva elokuva naisesta, joka yrittää selviytyä toisen maailmansodan lopusta puna-armeijan valtaamassa, raunioituneessa Berliinissä vuonna 1945. Elokuvan ohjasi Max Färberböck, pääosaa esittää Nina Hoss.

Kaunistelematon ja tunteilematon päiväkirja, jossa kerrotaan avoimesti muun muassa venäläisten sotilaiden tekemistä joukkoraiskauksista, herätti Saksassa paljon kohua ja paheksuntaa. Moni syytti sen mustaavan saksalaisten naisten maineen. Päiväkirjan todennäköiseksi kirjoittajaksi paljastui 2000-luvulla Marta Hillers, joka teki natsi-Saksassa töitä toimittajana mutta ei ilmeisesti kuulunut natsipuolueeseen.

Lisätietoa ohjelmasta

Natsijohtajien lapset (Meine Familie, die Nazis und ich / Hitler’s Children), Saksa/Israel 2012. Dokumentti, ohjaus Chanoch Ze'evi.

Nainen Berliinissä (Anonyma - Eine Frau in Berlin), Saksa 2008. Ohjaus Max Färberböck. Pääosassa Nina Hoss, Jevgeni Sidikhin.

Suosittele104 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

9.2. Teemalauantai: Laulujen lunnaat

Iskelmä-Suomi-sarjan avausviikolla nähdään kaksi muotokuvaa sinivalkoisista iskelmätähdistä: Jorma Kääriäinen dokumenttielokuvassa Yhden tähden hotelli ja Janne Reinikaisen tulkitsema Rauli Somerjoki Markku Pölösen elokuvassa Badding.

16.2. Teemalauantai: Sidon sinut, ota minut

Kaksi tarinaa hullusta rakkaudesta ja pakkomielteisestä fanittamisesta: Errol Morrisin dokumenttielokuva Tabloid - rakkaustarina sekä Martin Scorsesen elokuva Koomikkojen kuningas, pääosissa Robert De Niro, Jerry Lewis ja Sandra Bernhard.

Kommentit

Saksalainen

Kiitos teemalauantain filmistä Nainen Berliinissä. Saksan parhaimpiin nykypäivän näyttelijättäriin kuuluva Nina Hoss jälleen pääosassa, joten odottaa voi tältä elokuvalta paljon aiheenkin lisäksi.

nyymi viidakossa

Filmistä Nainen Berliinissä… esitetäänkö mainittu yle/areenassa sillä en löytänyt mitään mainintaa?
Ensikertalainen tarjonnan, viidakossa.

Anonyymi

kysyisin samaa kuin nyymi viidakossa.. ja jos vastaus on kyllä niin voiko sen katsoa myös ulkomailla (saksassa)?

Anonyymi

"Nainen Berliinissä" -elokuvan kohdallahan sanotaan "Tällä ohjelmalla ei ole nettikatseluoikeuksia tekijänoikeudellisista syistä." Lukekaa tekstit niin tiedätte!

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
"Nainen Berliinissä" -elokuvan kohdallahan sanotaan "Tällä ohjelmalla ei ole nettikatseluoikeuksia tekijänoikeudellisista syistä." Lukekaa tekstit niin tiedätte!

Teeman sivut ovat vähän vaikeita käyttää, eli tällaisessa kaksoisjutussa täytyy vielä klikata pari kertaa että pääsee tuohon tietoon, minkä ystävällisesti annoit.

Yle Teema

Valitettavasti elokuvalla ei tosiaan ole Areena-oikeuksia. Useimmilla ulkomaisilla pitkillä elokuvilla ei - ainakaan vielä - ole nettioikeuksia, mutta toivotaan että tilanne muuttuu. Dokumentti sen sijaan löytyy Areenasta, se kannattaa ehdottomasti katsoa.
Pistetään sivujen "käyttöliittymästä" palautetta eteenpäin.

Yle Teema

Nainen Berliinissä -elokuvalla ei tosiaankaan ole valitettavasti Areena-oikeuksia, mutta ilouutisia, elokuva kuitenkin uusitaan Teemalla vielä nyt kevään aikana! Elokuva esitetään Keskiviikon Kinossa 27.3.: http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/nainen-berliinissa-16

terv. Maria / Teema


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook