YLE Teema

 

Teemalauantai

9.2. Teemalauantai: Laulujen lunnaat

Julkaistu torstaina 24.01.2013 0 kommenttia 78 suositusta

Yhden tähden hotelli uusitaan lauantaina 9.3. klo 23.55.

lauantai 9.2. klo 21.00-23.55

Iskelmä-Suomi-sarjan avausviikolla Teemalauantaissa nähdään kaksi muotokuvaa sinivalkoisista iskelmätähdistä: Jorma Kääriäinen dokumenttielokuvassa Yhden tähden hotelli ja Rauli Somerjoki Markku Pölösen fiktioelokuvassa Badding.

Yhden tähden hotelli on dokumenttielokuva muusikko Jorma Kääriäisestä. Hotellista toiseen kiertäminen on yksinäistä työtä, joten kolmen lapsen isällä on aikaa pohtia elämäänsä ja tähteyttään. Keikkamuusikon koti on tien päällä, mies on aina matkalla kohti unelmaansa.

Elokuvan teemat ovat syviä ja elämä on välillä rujoakin, mutta dokumentti on lämmin, humoristinen ja viihdyttävä, aivan kuten Kääriäinenkin. Tuloksena on koskettava matka suomalaisen miehen mielenmaisemaan. Tietysti Yhden tähden hotelli on myös täynnä hienoa, mukaansatempaavaa musiikkia.

Kääriäinen oli legendaarisen Agents-yhtyeen solisti vuodet 1995-2006. Nykyisin hän toimii Riku Niemi Orchestran solistina.

Ari Matikaisen ohjaamaa dokumenttielokuvaa kuvattiin vuosina 2004-2006. Elokuva voitti vuoden 2007 parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnon.

Markku Pölösen ohjaama Badding sai ensi-iltansa vuonna 2000. Elokuva ei ole perinteinen elämäkerta tai henkilökuva vaan pikemminkin popballadi Rauli Badding Somerjoen (1947-1987) elämästä. Baddingia esittää ilmiömäisen tarkasti Janne Reinikainen.

Elokuva esittelee katsojille herkän miehen, joka hurmaa kuulijansa mutta ei itseään. Esiintymistä ja sosiaalisia tilanteita pelkäävä Badding halutaan vielä kerran yleisön eteen. Tästä alkaa väsyneen taiteilijan pakomatka kotiseudulle vanhan kaverin Ossin kyydittämänä. Matkan aikana eletään takautumien kautta Baddingin nuoruusaikoja, uran huippuhetkiä ja rakkaussuhteita. Kaiken taustalla soivat Baddingin unohtumattomat laulut.

Ohjaajan alkusanat kuuluvat: ”Tämä ei ole totta. Tämä ei ole valhetta. Tämä on satu.” Pölösen mukaan Badding kantoi sisällään pikkulasta. Badding saattoi liikuttua jonkin sarjakuvan tapahtumasta kyyneliin asti. Hän myös kertoi itse satuja.

Elokuvan muissa tärkeissä rooleissa nähdään Peter Franzén, Karoliina Blackburn, Ilkka Koivula, Pertti Koivula, Puntti Valtonen ja Vappu Jurkka. Käsikirjoituksen teki Pölönen yhdessä Heikki Metsämäen kanssa.

Badding-elokuvan tekijät voittivat neljä Jussi-palkintoa: Janne Reinikainen miespääosasta, Kari Sohlberg kuvauksesta, Minna Santakari lavastuksesta ja Tiina Kaukanen puvustuksesta.

Lisätietoa ohjelmasta

Yhden tähden hotelli, Suomi 2007. Dokumenttielokuva, ohjaus Ari Matikainen. Tuotanto Art Films Production AFP Oy.

Badding, Suomi 2000. Ohjaus Markku Pölönen. Näyttelijät Janne Reinikainen, Peter Franzén, Karoliina Blackburn, Ilkka Koivula, Pertti Koivula, Puntti Valtonen ja Vappu Jurkka.

Suosittele78 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Iskelmä-Suomi 1: Kohtalon tähdet

Kymmenosainen sarja alkaa! Suomalainen iskelmäyleisö on erityisen kiintynyt tähtiin, joiden tarinassa on menestyksen ja kimalluksen vastavoimana vahvoja tummia sävyjä, lankeemusta ja kilvoittelua taitelijaelämään kuuluvia kiusaajia vastaan.

16.2. Teemalauantai: Sidon sinut, ota minut

Kaksi tarinaa hullusta rakkaudesta ja pakkomielteisestä fanittamisesta: Errol Morrisin dokumenttielokuva Tabloid - rakkaustarina sekä Martin Scorsesen elokuva Koomikkojen kuningas, pääosissa Robert De Niro, Jerry Lewis ja Sandra Bernhard.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook