YLE Teema

 

Teeman elokuvafestivaali 2012

Andalusialainen koira (16)

Julkaistu tiistaina 27.11.2012 0 kommenttia 95 suositusta

lauantai 15.3. klo 21.00

Luis Buñuelin ja Salvador Dalin avantgardistinen lyhytelokuva Andalusialainen koira on surrealistinen ja brutaali kapina yhteisöllisiä tabuja ja arvoja vastaan. Elokuvan "juoni" noudattaa unen tai alitajunnan logiikkaa, shokeeraavat kuvat seuraavat toisiaan ainakin järjen tasolla mielettömässä järjestyksessä.

Elokuvan alussa nähdään yksi elokuvahistorian kuuluisimmista ja karmeimmista kohtauksista. Sen elementit ovat mies, partaveitsi, kuu, pilvi ja naisen silmä. Sen jälkeen siirrytään aikaan "kahdeksan vuotta myöhemmin", ja nunnan kaapua muistuttavaan asuun pukeutunut mies pyöräilee kaupungin kadulla...

Andalusialainen koira sai ensi-iltansa Pariisissa vuonna 1929. Teeman elokuvafestivaalilla joulukuussa 2013 se nähtiin Suomen televisiossa ensimmäistä kertaa 44 vuoteen!

 

"Kuin olisi uneksinut siinä samalla." "Syvästi häiritsevä." "Todella ajankohtainen elokuva." Katso myös Festivaalipuhetta, jossa tuntemuksiaan Andalusialaisesta koirasta kertovat muun muassa näyttelijä Sara Paavolainen, tutkija Jussi Tarvainen, elokuvaharrastaja Jessica Möter ja kirjailija Matti Rämö.

Lisätietoa ohjelmasta

Andalusialainen koira (Un chien andalou), Ranska 1928. Ohjaus Luis Buñuel ja Salvador Dalí.

Suosittele95 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Minkäpä tyttö sille voi (S)

Frank Tashlinin hillitön, kulttimainetta nauttiva musiikkikomedia kertoo gangsterin tyttöystävästä, josta tehdään laulajatähteä. Pääosassa on uhkea Jayne Mansfield, ja musiikkinumeroissa nähdään 1950-luvun kovimpia rokkaajia

Joulukuusikauppiaat & Vapaus & Muuttomiehet pulassa (S)

Komediapaketissa kolme Stan Laurelin ja Oliver Hardyn aivan parasta lyhytelokuvaa, alkuperäisiltä nimiltään Big Business, Liberty ja Music Box.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook