YLE Teema

 

Kino Suomi

Antti Puuhaara (16)

Julkaistu perjantaina 14.12.2012 3 kommenttia 85 suositusta

torstai 27.12. klo 22.30

Vanhaan suomalaiseen kansantaruun perustuva elokuva kertoo puunhaaraan hylätystä pojasta ja ennustuksesta.

Antti Puuhaara on vanha Hämeessä ja Satakunnassa kerrottu kansantarina, jonka ensimmäinen ylöskirjoitettu versio löytyy 1800-luvun puolivälistä. Se kertoo rikkaasta turkiskauppiaasta, jolle ennustetaan, että hänen huijaamansa köyhän Teppana Partasen jälkeläinen perii kauppiaan koko omaisuuden aikanaan.

Huolestunut kauppias suostuttelee Teppanan myymään pienen poikansa hänelle. Kauppias vie pojan metsään ja ripustaa oksanhaaraan kuolemaa. Metsästäjäerakko poimii pojan, ristii tämän Antiksi ja kasvattaa omanaan. 17 vuoden kuluttua kauppiaan ja Antin tiet risteävät jälleen…

Myyttiseen taruaiheeseen tarttuivat Heikki Partanen ja Riitta Rautoma, aviopari, joka oli tehnyt muun muassa klassikkoasemaan kohonneen animaatiosarjat Hinku ja Vinku sekä Käytöskukka. Antti Puuhaara oli heidän ensimmäinen näytelmäelokuvansa, joten henkilöohjaukseen otettiin vielä pari vuotta aiemmin Teatterikoulusta valmistunut Katariina Lahti.

Nuorta metsässä kasvanutta Anttia elokuvassa esittää 27-vuotias Pertti Hilkamo, josta ei tullut näyttelijää, vaan lavastaja: hän on lavastanut vuodesta 1980 alkaen runsaat parikymmentä elokuvatuotantoa. Kauppias Markki Bohattovin rooliin otettiin kookas ja möreä-ääninen Markku Blomqvist, jonka Mauno-veli oli tuolloin monille katsojille tuttu tv-sarjan Hanski talkkarinroolista. Naispääosaan kauppiaan tyttäreksi valittu Maritta Viitamäki oli jo parista elokuvasta tuttu suosikkikasvo, vaikka hän opiskeli vielä Tampereen yliopiston näyttelijäkurssilla. Kiertävän teatteriseurueen veijareita, joiden suusta kohtalokas ennustus kuullaan, esittävät Matti Pellonpää ja Matti Ruohola.

Elokuva on esitetty televisiossa viimeksi 25 vuotta sitten.

Lisätietoa ohjelmasta

Antti Puuhaara (1976) Ohjaus: Heikki Partanen, Riitta Rautoma ja Katariina Lahti. Rooleissa: Markku Blomqvist, Pertti Hilkamo, Maritta Viitamäki, Margit Lindeman, Matti Pellonpää ja Matti Ruohola. Tuotanto: Partanen & Rautoma.

Suosittele85 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Venus (12)

Hanif Kureishin kirjoittama humaani ja kitkerä komedia, jossa huonosti käyttäytyvä sukulaistyttö mullistaa kahden vanhan näyttelijän elämän. Pääosissa Peter O'Toole ja Jodie Whittaker.

Carlos, shakaali (16)

Olivier Assayasin ohjaama kuusiosainen draamasarja maailman etsityimmän rikollisen, terroristi Carlosin noususta ja tuhosta. Nyt kahtena peräkkäisenä iltana uusittavaa sarjaa on esitetty myös elokuvateattereissa ylistävien arvostelujen kera.

Kommentit

Anonyymi

Uusintaan kiitos! Tämä meni valitettavasti ohi. :-(

Anonyymi

joo, kuulemma aika uniikki, pakko uusia! :(

Anonyymi

lähes itkettää ettei tätä ole näytetty eikä voi oikein nähdä :(

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook