YLE Teema

 

Bikinivallankumous

Julkaistu tiistaina 24.05.2011 0 kommenttia 166 suositusta

tiistai 22.5. klo 20.00

Vuonna 1946 Pariisissa esiteltiin bikinit ja kaukaisella Etelämeren saarella tehtiin ydinkoe. Eloisa saksalais-brasilialainen tv-dokumentti Bikinivallankumous kuljettaa rinnakkain naisen vartalon vapautumisen ja bikinien kulttuurihistoriaa sekä Bikini-saaren asukkaiden unohdettua lähihistoriaa.

Kertomus alkaa vuodesta 1946, Bikini-saaren ydinkokeesta ja bikinien ensiesittelystä Pariisissa. Mukana on runsaasti arkistomateriaalia bikinileffoista päivänpolttaviin muoti- ja atomiuutisiin. Haastateltavana on muun muassa bikinimalleja, ”bikinitieteilijä”, Itsy Bitsy Teenie Weenie -kappaleen säveltäjä Paul Vance, muotihistorioitsijoita ja bikinien suunnittelijoita sekä Bikini-saaren asukkaita ja heidän asioidenhoitajansa.

Käy selväksi, että Bikini-saaren asukkaat siirrettiin kodeistaan ihmiskunnan suuremman hyvän vuoksi - ja unohdettiin. Sana "bikini" on sama kaikissa kielissä, mutta Bikini-saaren asukkaat eivät käytä bikinejä.

(Bikinivallankumous sai ensiesityksensä Teemalla toukokuussa 2010 osana Teemalauantaita, jossa esitettiin myös rantaleffa Bikini Beach.)

Lisätietoa ohjelmasta

Bikinivallankumous (Bikini Revolution), ohjaus Albert Knechtel, 52 min. Saksa & Brasilia 2009.

Suosittele166 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook