YLE Teema

 

Muotiviikko 2012

Perjantaista 18.5. lauantaihin 26.5. Teemalla vietetään Muotiviikkoa. Muotiviikon huipennus on perjantaina 25.5. suorana lähetettävä Näytös 2012, jossa nähdään neljä uutta suomalaista mallistoa. Viikon aikana nähdään joka päivä muotiaiheisia dokumentteja ja elokuvia.

Kaksi Lontoon tyyli-ikonia avaa muotiviikon 19.5. Teemalauantaissa: Muotia Lontoosta. Muotisuunnittelija Vivienne Westwood oli yhtä kuin 70-luvun punk, ja punkin periaatteet elävät yhä hänen luomuksissaan. Valokuvaaja David Bailey kuvasi 1960-luvulla muotia ja loi tähtiä, mutta oli myös itse svengaavan Lontoon ruumiillistuma.

Sunnuntaina 20.5. nähdään kaksi muotidokumenttia: Sonia Rykiel sekä Muodin huipulla DDR:ssä.

Maanantain 21.5. dokumentissa nähdään ranskalainen muotisuunnittelija Agnès Troublé. Inspiraatio hänen agnès b. –merkkisiin vaatteisiinsa tulee muotimaailman ulkopuolelta: musiikista, maalauksista, elokuvista ja ennen kaikkea kaduilta.

Tiistaina 22.5. on vuorossa Bikinivallankumous, joka kuljettaa rinnakkain naisen vartalon vapautumisen ja bikinien kulttuurihistoriaa sekä Bikini-saaren asukkaiden unohdettua lähihistoriaa.

Myös TV-arkisto on aiheen äärellä katsauksella 70-luvun muotiin. Muotikuvausten arkea ja lennokkaita vaate-esittelyitä ajalta, jolloin värilähetys oli uusinta tekniikkaa, nähdään ohjelmissa Muotiregatta ja Läpinäkyvää-muotishow. TV-arkisto nähdään tavalliseen tapaan tiistaina, perjantaina ja sunnuntaina.

Keskiviikkona 23.5. etsitään vastausta kysymykseen, miten maapallostamme tuli farkunsininen. Ranskalaisdokumentti Farkkujen maailmanvalloitus jäljittää lehmipoikien ja kaivosmiesten työhousujen maailmanvalloitusreitin Hollywoodiin, rockin, kapinan ja vastakulttuurin symboliksi sekä lopulta taideteoksiksi ja kalliiksi keräilykappaleiksi.

Torstaina 24.5. ohjelmassa on Jumalaiset kenkäni, vauhdikas dokumentti naisten intiimistä suhteesta kenkiinsä. Mukana historiaa, psykoanalyysia, seksiä, valtaa, stilettokorkoja, kenkäfriikkejä ja maailmankuuluja kenkäsuunnittelijoita.

Helsingin designpääkaupunkivuoteen kuuluva muotishow Näytös 2012 huipentaa Teeman kevään designteeman ja Muotiviikon. Suorana nähtävässä näytöksessä nuoret, jo kansainvälistäkin mainetta tavoittelevat, suomalaiset muodinluojat esittäytyvät uusine mallistoineen ja katsojat viedään myös muotinäytöksen kulissien taakse. Muotiviikon kansainvälinen ohjelmisto sisältää laajan kirjon dokumentteja ja henkilökuvia muodin eri alueilta kengistä ja farkuista catwalk-muotiin sekä sen suunnittelijoihin ja kuvaajiin.

Muotiviikon suurta muotinäytöstä pohjustetaan TV1:llä kaksiosaisessa reportaasissa Suomimuodin uusi aalto. Nuoret suunnittelijat Sasu Kauppi, Saara Lepokorpi, Ensaemblen Elina Peltonen ja Aliisa Närvänen sekä R/H:n Hanna Riiheläinen ja Emilia Hernesniemi etsivät tietään huipulle ja viimeistelevät mallistojaan. Suomimuodin uuden aallon jaksot uusitaan Teemalla juuri ennen näytöstä. Ja suomalaista muotidesignia edustavat myös Muotiviikolla uusittavat Tekijänä-sarjan jaksot Minna Parikasta ja Samu-Jussi Koskesta.

Muotiviikon päättää 26.5. Teemalauantai: Muotia Manhattanilta. Silloin tutustutaan kahteen New Yorkin muoti- ja mediamaailman ikoniin: New York Timesin valokuvaajaan Bill Cunninghamiin ja Voguen päätoimittajaan Anna Wintouriin. Vogue-dokumentissa seurataan lehden syyskuun numeron valmistumista: tätä muodin raamattua painetaan 13 miljoonaa kappaletta, ja sivujakin siinä on yli 800.

Myös Teeman perjantaielokuvat 18.5. ja 25.5. ovat muotiaiheisia. Muotiviikon esinäytöksenä nähdään Coco Chanelin ja Igor Stravinskyn suhteesta kertova samanniminen elokuva. Suoran muotinäytöslähetyksen jälkeen perjantaina 25.5. voi katsella, kuinka köyhästä orpotytöstä tuli Pariisin muodin kuningatar, ruhtinaita, taiteilijoita ja poliitikkoja valloittanut voimakas ja intohimoinen nainen elokuvassa Coco ennen Chanelia.

Suosittele112 Suosittelee

Lähetä linkki

 • lain_ulkopuolella_2.jpg

  Keskiviikon Kino

  Uuden arthouse-elokuvan parhaimmistoa Euroopasta ja muualta maailmalta keskiviikkoisin klo 21.45.

 • riisuminen_2.jpg

  Kino Suomi

  Torstai-illoissa kotimaista elokuvaa 1960-80-luvuilta.

 • happy_go_lucky_1.jpg

  Perjantain Kino

  Laatuelokuvia viikonlopun avaukseen: moderneja klassikoita, jännitystä, draamaa, komediaa ja romantiikkaa.

 • miestoisestamaailmasta3.jpg

  Teemalauantai

  Yks plus yks on enemmän kuin kaksi: temaattisten lauantai-iltojen elokuvina muun muassa The Artist, Porvariston hillitty charmi ja Mies toisesta maailmasta.

 • han_tuli_yolla_2.jpg

  Kino Klassikko

  Elokuvahistorian merkkiteoksia sunnuntaisin kello 18.