YLE Teema

 

Kino Klassikko

Chaplinin poika (S)

Julkaistu keskiviikkona 23.05.2012 0 kommenttia 184 suositusta

Kolme Chaplin-klassikkoa Teemalla 24.-25.8.

lauantai 24.8. klo 15.35

Vuonna 1921 valmistuneen mykkäkomedian Chaplinin poika (The Kid) tekeminen oli Chaplinille valtava riski. Pitkiä komediaelokuvia ei tuolloin juurikaan tehty, ja vaikka Chaplinin lyhytfilmit olivat olleet tavattoman suosittuja, ei uskottu että yleisö jaksaisi seurata täydet kuusi kelaa edes pikku kulkurin seikkailuja.

Nämä pelot osoittautuivat kuitenkin turhiksi. Chaplinin pojasta tuli mestarikoomikon uran suurin yleisömenestys ja samalla yksi hänen hienoimpia mestariteoksiaan. Niinpä Chaplin teki sen jälkeen enää vain kolme lyhytelokuvaa täyttääkseen sopimuksensa ja siirtyi sitten kokonaan pitkien elokuvien pariin.

Pitkän elokuvan tekoon liittyi kuitenkin riskiejä, joiden ohella Chaplinia painoivat myös yksityiselämän murheet. Onneton avioliitto Mildred Harrisin kanssa oli juuri päättymässä kipeään avioeroprosessiin ja heidän lapsensa oli kuollut paria vuotta aikaisemmin.

Nämä menetykset vaikuttivat Chapliniin syvästi ja hän kanavoi tunteitaan tähän kertomukseen kulkurista, joka ottaa hoiviinsa kodittoman pikkupojan. Lisäksi hän otti elokuvaan suoria omaelämäkerrallisia aineksia karusta lapsuudestaan Lontoon slummeissa. Niinpä Chaplinin pojan nauru on usein hyvin kyyneltensekaista, kun Chaplin vuoroin itkettää ja naurattaa katsojiaan saman kohtauksen aikana. Malliesimerkkinä tästä toimii elokuvan kuuluisin kohtaus, lapsenryöstö ja sitä seuraava takaa-ajo, jotka kuuluvat elokuvahistorian liikuttavimpiin kohtauksiin vain päättyäkseen vapauttavaan huumoriin.

Huom! Sunnuntaina 25.8. esitetään vielä Charles Chaplinin Sirkus ja Kaupungin valot.

Lisätietoa ohjelmasta

Chaplinin poika (The Kid), USA 1921. O: Charlie Chaplin. N: Charlie Chaplin, Jackie Coogan, Edna Purviance

Suosittele184 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Räpsy & Dolly eli Pariisi odottaa

Matti Ijäksen kipeänhupaisa elokuva kahden laitapuolen kulkijan epäsuhtaisesta rakkaudesta ja elämästä, jossa ”orkka on tauolla ja buffetti kiinni”. Pääosissa ovat Matti Pellonpää ja Raija Paalanen.

Sirkus (S)

Kultakuumeen ja Kaupungin valojen välissä syntynyt Sirkus on aivan syyttä jäänyt nimekkäämpien Chaplin-komedioiden varjoon. Sirkusmiljöö tarjoaa loistavat puitteet Chaplinin nerokkaille sketseille.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook