YLE Teema

 

Kino Klassikko

Ei mikään enkeli (12)

Julkaistu tiistaina 29.01.2013 0 kommenttia 85 suositusta

sunnuntai 3.3. klo 18.00

Kino Klassikon James Stewart -elokuvien sarja muuttuu hiljalleen maaliskuun aikana Alfred Hitchcockin ohjaustöiden sarjaksi. Ennen Hitchcockin jännäreitä otetaan kuitenkin vielä ilo irti George Marshallin rennosti ohjaamalla lännenkomedialla Ei mikään enkeli (Destry Rides Again, 1939). Se yhdistää nautittavasti huumoria, romantiikkaa ja toimintaa. Stewart tulkitsee pääroolin nautittavan vähäeleiseen tyyliinsä, jolle Marlene Dietrichin räväkkä ja säkenöivä suoritus luo mainion vastapainon.

Ei mikään enkeli sijoittuu villiin lännenkaupunkiin, jota kiero saluunanomistaja hallitsee tyttöystävänsä ja tähtiesiintyjänsä Frenchien avulla. Kaupunki saa kuitenkin apulaisšeriffiksi kuuluisan lainvalvojan pojan Tom Destryn. Destry alkaa kesyttää kaupunkia vaikka käyttääkin apuna enemmän sanoja kuin aseita.

Marlene Dietrichin esiintyminen lännenelokuvassa vuonna 1939 oli lähes uskomaton tempaus. Ohjaaja Josef von Sternberg oli tuonut Dietrichin Hollywoodiin kymmenen vuotta aikaisemmin ja muokannut tästä tähden melodramaattisissa glamour-elokuvissa, mutta heidän tiensä erkanivat jo vuonna 1935. Sen jälkeen Dietrichin elokuvat menestyivät niin kehnosti, että hän palasi jo takaisin Eurooppaan uskoen yleisön kyllästyneen häneen lopullisesti.

Dietrich sai kuitenkin keskellä yötä puhelinsoiton Hollywoodista tuottaja Joe Pasternakilta, joka halusi hänet takaisin Amerikkaan ja uuteen lännenelokuvaansa. Ajatus tuntui kummalliselta – pistää mystinen ja viileä glamour-vamppi railakkaaseen lännenfilmiin aikana, jolloin useimmat westernit olivat halvalla kyhättyjä b-filmejä. Pasternakin ideana oli kuitenkin käynnistää Dietrichin ura uudelleen palauttamalla se alkuunsa, Sinisen enkelin kaltaiseen kapakkalaulajattaren rooliin.

Lännenelokuva tuntui tähän sopivimmalta miljööltä, ja elokuvasta tuli paitsi mainiota viihdettä myös suuri yleisömenestys, joka teki Dietrichistä suositumman kuin koskaan aikaisemmin.

(Esittelyn kirjoitti Vesa Nykänen / Kansainvälinen Ohjelmahankinta)

Lisätietoa ohjelmasta

Ei mikään enkeli (Destry Rides Again), USA 1939. O: George Marshall. N: Marlene Dietrich, James Stewart, Brian Donlevy, Irene Hervey.

Suosittele85 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Köysi (12)

Alfred Hitchcockin kokeellinen, pitkillä otoilla kuvattu jännityselokuva kertoo kahdesta nuoresta miehestä, jotka murhaavat ystävänsä ja kätkevät tämän ruumiin kutsujen ajaksi. Elokuvan pääosaa, poikien opettajaa, näyttelee James Stewart.

Vertigo - punainen kyynel (12)

Maailman parhaaksi elokuvaksi vastikään äänestetty Vertigo kertoo yksityisetsivästä, joka rakastuu varjostamaansa naiseen. Alfred Hitchcockin mystisen trillerin pääosissa ovat James Stewart ja Kim Novak.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook