YLE Teema

 

Kino Suomi

Elämän vonkamies (12)

Julkaistu tiistaina 31.01.2012 7 kommenttia 276 suositusta

Mikko Niskasen ensimmäinen Kalle Päätalo -elokuva kertoo kirjailijan lapsuusvuosista 1920-luvulla.

torstai 3.5. klo 21.55

Kalle Päätalon massiivisen Iijoki-sarja muokkaaminen elokuviksi sai alkunsa, kun kirjallisuudentutkija Panu Rajala nimitettiin MTV:n teatteripäälliköksi vuonna 1983. Rajalan suunnittelema loputtoman pitkä televisiosarja ei edennyt yhtiön suunnitelmissa pitkälle. Palaset loksahtivat kohdalleen, kun ohjelmapäällikkö Tauno Äijälä ja elokuvatuottaja Jukka Mäkelä loivat mallin, jolla tv-sarja rajattiin kuusiosaiseksi ja yhdistettiin kahden teatterielokuvan tuotantoon.

Ensimmäinen Päätalo-tuotannoista on Elämän vonkamies, joka perustuu romaaneihin Huonemiehen poika, Tammettu virta ja Kunnan jauhot. Niissä eletään Kalle Päätalon lapsuutta, 1920-lukua. Päätalon perhe rakentaa elokuvassa omaa pirttiä Iijoen rantaan. Isä Herkko käy metsätöissä ja nousee savotan työnjohtajaksi, mutta velkataakka painaa niskassa kaiken aikaa.

Niskasen oli aluksi tarkoitus itse näytellä pitkästä aikaa päärooli, isä-Herkon osa, ja se oli myös Kalle Päätalon toive. Lopulta Niskanen kuitenkin päätyi pyytämään rooliin vanhan luottonäyttelijänsä Martti Kainulaisen. Äiti-Riitun rooliin hän oli jo päättänyt valita rovaniemeläisen Pirjo Leppäsen, joka oli esiintynyt myös Syksyllä kaikki on toisin -elokuvassa. Leppänen palkittiin piippua polttelevan Riitun roolista Jussi-patsaalla.

Elokuvan nimeksi päätynyt "vonkamies" oli Niskasen oivallus. Se on uittoon liittyvä termi: tukin vonkaaja on uittajista se, joka kääntää tukit oikeaan kulkusuuntaan.

Elokuva kuvattiin useammassa jaksossa vuosina 1985 ja 1986, ja samaan aikaan kuvattiin lisäkohtauksia tv-sarjaa varten. Elokuvateattereihin Elämän vonkamies tuli lokakuun lopussa 1986; koko materiaalista leikattu 8-osainen tv-sarja alkoi MTV:n esityspaikalla TV1:ssä 26.12.1988.

Lisätietoa ohjelmasta

Elämän vonkamies (Suomi 1986). Pääosissa Martti Kainulainen, Pirjo Leppänen, Matti Tuominen, Soli Labbart, Tapio Remes, Teuvo Remes, Timo Pylkkänen ja Veikko Tiitinen. Ohjaus Mikko Niskanen. Tuotanto National-Filmi.

Suosittele276 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Nuoruuteni savotat (12)

Mikko Niskasen viimeinen elokuva jatkaa Kalle Päätalon romaaneihinsa kirjaamaa elämäntarinaa. Nuori Kalle löytää raskaassa työssä itsestään uusia voimavaroja ja tapailee ensiaskeleita rakkauden ja kirjailijan tiellä.

Kommentit

maalta

kyllä pitäis jatkoa löytää tähänkin elokuvaan,mutta kuka osaa tehdä.

Putiikka Riitu

Voi kun tuo koko sarja näytettäisiin!

päätalo-fani

voi kun tulisi aikaisemmin, herätys on 4,30 perjantaiaamuna. Ei oikein jaksa katsoa.

Anonyymi

Miksi näytetään YÖLLÄ?????? Illalla on tyhjänpäiväistä ohjlemaa ja kun tulisi katsottavaa niin jaksa sitten valvoa yö!

Anonyymi

Nuoruureni savotat on DVD:llä ja sen takia se on tultu nähtyä. Tämä olisi mielenkiintoinen teos katsoa. Enää kymmenen minuuttia aikaa elokuvan alkamiseen...

Anonyymi

Nuoruuteni savotat tulee 10. toukokuuta, siinä Kalle on jo nuori mies.

jakki

Oon kattonu nää leffat moneen kertaan mutta sarjana en oo nähny koskaan! Olis tosi mahtavaa jos tulis toi sarja joskus uusintana!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook