YLE Teema

 

Gloria - gangsteriheila (K15)

Julkaistu maanantaina 16.11.2009 0 kommenttia 287 suositusta

Epätavallinen gangsterielokuva ja rakkaustarina.

Gloria - gangsteriheila (K15)

John Cassavetes (1929-1989) oli amerikkalaisen elokuvan suuri sivullinen ja todellinen independent-ohjaaja. Hänen elokuvissaan pääpaino on henkilöissä, suhteissa, tunteissa ja tilanteissa tavanomaisen juonen sijasta. Cassavetes improvisoi ja kehitteli elokuviaan pienen uskollisen ryhmänsä kanssa välillä miltei kotielokuvaolosuhteissa.

Gloria - gangsteriheila on Cassavetesin elokuvista kenties tunnetuin ja lähimpänä valtavirtaa: siinä on selkeä ja jännittävä juoni, ja se on genre-elokuva. Epätavalliseksi tämän gangsterielokuvan tekee se, että päähenkilö on keski-ikäinen nainen, joka asetta käytettyään huutaa kadunkulmassa taksia. Sekään ei ole ihan tavanomaista, että romanttisessa miespääosassa on kuusivuotias puertoricolaispoika.

Tarinan käynnistää mafian verilöyly Glorian naapurissa New Yorkissa. Gloria joutuu vasten tahtoaan pakomatkalle, perässä entiset ystävät ja seurana pikkupoika - eikä Gloria pidä lapsista.

Elokuva on myös epätavallinen rakkaustarina, jossa kaksi kovien kokemusten kovettamaa New Yorkin asukasta - lapseton blondi ja orpo lapsi - oppivat vähitellen sietämään toisiaan. Loppukohtaus on elokuvahistorian pakahduttavimpia.

Pikkupoikaa esittää John Adames, joka välttää lapsinäyttelijöitä uhkaavat sentimentaalisuuden karikot. Elokuvan sielu on kuitenkin Gena Rowlands, joka näyttelee entistä gangsteriheilaa kuin olisi syntynyt rooliinsa. "Hän on ihme", Cassavetes totesi tähdestään ja elämänkumppanistaan.

Lisätietoa ohjelmasta

Gloria - gangsteriheila (Gloria, USA / Länsi-Saksa 1980). O: John Cassavetes. N: Gena Rowlands ja John Adames.

John Cassavetes Wikipediassa

Suosittele287 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Ranskan uusi aalto

Ranskan uusi aalto vyörytti nuoruuden, vapauden ja filmihulluuden valkokankaille 50 vuotta sitten. Se oli kevään 2009 suuri elokuvateema Teemalla. Francois Truffaut'n ja Antoine Doinelin ympärille kiedottu lahjapaketti päättää kauniisti teemavuoden. Paketissa on kaksi dokumenttia, Uuden aallon jäljillä ja Francois Truffaut, sekä elokuvat 400 kepposta ja Varastettuja suudelmia.

Uuden aallon jäljillä
400 kepposta
Varastettuja suudelmia

Francois Truffaut

Lue lisää tämän lahjapaketin sisällöstä.

20.11. Teemalauantai: Monsterit

Miksi hirviöt, vampyyrit, ihmissudet ja jättiläisapinat kiehtovat meitä? Aitoa ja alkuperäistä King Kong -elokuvaa pohjustaa kauhukulttuurin outoa kiehtovuutta tutkiva Jörg Buttgereitin ohjaama dokumentti Monsterland.

13 keskustelua yhdestä asiasta

Mitä onni on ja miten sen voi saavuttaa? Mosaiikkimainen elokuva viidestä newyorkilaisesta perimmäisten kysymysten äärellä. Rooleissa mm. John Turturro, Alan Arkin, Amy Irving ja Matthew McConaughey.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook