YLE Teema

 

Kino Klassikko

Hän joka saa korvapuustit

Julkaistu torstaina 24.09.2009 0 kommenttia 223 suositusta

Elina Salon suosikkielokuva: traaginen kertomus sirkusklovnista, julmuudesta ja rakkaudesta.

Kino Klassikko: Hän joka saa korvapuustit

Kino Klassikossa alkaa Elina Salon suosikkielokuvien sarja.

Ensimmäisenä saa esitysvuoron ruotsalaisen Victor Sjöströmin Yhdysvalloissa vuonna 1924 ohjaama traaginen mykkäelokuva Hän joka saa korvapuustit (He Who Gets Slapped).

Hän joka saa korvapuustit oli leijonankarjahtelustaan tutun MGM-studion ensimmäinen elokuva. Tuottajat Louis B. Mayer ja Irving Thalberg halusivat näyttää uuden yhtiönsä voiman heti ensimmäisessä tuotannossaan.

Elokuvan pääosiin hankittiin kolme suurta tähteä: "tuhansien kasvojen miehenä" tunnettu Lon Chaney sekä John Gilbert ja Norma Shearer. Ohjaajaksi valittiin ruotsalainen mestariohjaaja Victor Sjoström (joka esiintyy alkuteksteissä muodossa Seastrom).

Elokuvan pohjana oli venäläisen Leonid Andrejevin allegorinen näytelmä, jota "kukaan ei ymmärtänyt mutta kaikki rakastivat". Lopputuloksena oli tunnelmallinen ja runollinen elokuva, jota Sjöströmin oivaltava kuvakerronta tuki. Siitä tuli taiteellinen ja kaupallinen menestys, joka loi pohjan MGM:n menestystarinalle.

Elokuva kertoo tiedemiehestä (Chaney), joka uhraa kaiken aikansa tutkimustyölleen vain kokeakseen julman petoksen ja nöyryytyksen työnsä valmistuttua.

Kaikkien pilkkaama, kaiken menettänyt mies päätyy lopulta sirkusklovniksi, jolle jaellaan läimäyksiä esityksessä. Hänestä tulee suosittu klovni, "HÄN joka saa korvapuustit", mies jota lyödään ja jolle nauretaan joka ilta.

Klovni rakastuu sirkuksen uuteen kauniiseen taitoratsastajaan Consueloon (Shearer), joka puolestaan rakastuu salskeaan kollegaansa Bezanoon (Gilbert). Sitten sirkukseen ilmestyy Consueloa tavoitteleva paroni, joka on klovnin vanha vihollinen.

Kuka nauraa viimeisenä? Entä mitä on kuolema, mitä elämä, mitä rakkaus - kuten elokuvan traagisessa lopussa runollisesti kysytään.

 

Ennen elokuvaa Elina Salo kertoo filmihulluudestaan ohjelmassa Elina Salon suosikkielokuvat: Ihanaa ruokaa sielulle (YLE Teema su 1.11. kello 18.00).

Lisätietoa ohjelmasta

(He Who Gets Slapped/USA 1924, 80 min.)

O: Victor Sjöström.

N: Lon Chaney, Norma Shearer ja John Gilbert.

FilmGoerin suomenkielinen leffa-arvostelu

IMDB

Suosittele223 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Koko ilta Elina Salon seurassa

Suomifilmien suloinen kaunotar ja suuri filmihullu Elina Salo on valinnut Kino Klassikkoon suosikkielokuviaan. Teemaillassa hän on itse esillä niin dokumentin aiheena kuin L.Onervana ja kuningatar Gertrudina. Illan elokuvat ovat Runoilija ja muusa ja Hamlet liikemaailmassa.

lauantaina 31.10. klo 21

L'Atalante

Nuorena kuolleen ohjaajalupauksen Jean Vigon ainoa kokopitkä elokuva on hivelevän kaunis rakkaustarina nuoresta jokilaivan kapteenista ja hänen nuorikostaan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook