YLE Teema

 

Kino Klassikko

"Ihanaa ruokaa sielulle"

Julkaistu maanantaina 21.09.2009 0 kommenttia 320 suositusta

Elina Salon omat ja suosikkielokuvat tuovat valoa marraskuuhun.

Elina Salo on paitsi suurenmoinen näyttelijä myös suuri filmihullu. Siksi hän on saanut Aki Kaurismäen ja Jörn Donnerin jälkeen kunnian valita suosikkielokuviaan loppusyksyn Kino Klassikkoon.

Carte blanche à Elina Salo eli Elina Salon suosikkielokuvien sarja alkaa 1.11. sunnuntain Kino Klassikossa traagisella mykkäelokuvalla Hän joka saa korvapuustit. Sarjan ohjaajia ovat Victor Sjöström, Jean Vigo, Charles Chaplin, Yasujiro Ozu, Fritz Lang ja Jean-Luc Godard. Elokuvien aikajänne on peräti 80 vuotta: vuodesta 1924 vuoteen 2004.

Elina Salo esittelee valintansa ennen jokaista elokuvaa. "Elokuvaklassikot ovat ihanaa ruokaa sielulle", Salo sanoo. "Kun elokuva-arkisto tuli Suomeen vuonna 1957, siitä tuli yhtäkkiä semmoinen himo, joka eteni ja eteni. Sitten Akateeminen filmikerho, Projektio, Ranskassa cinématheque... Ne olivat räjähdyksiä aivoissa."

Sarjan alkaessa näemme Elina Salon haastattelun, jossa Salo kertoo rakkaudestaan elokuviin. Ohjelma Elina Salon suosikkielokuvat: Ihanaa ruokaa sielulle esitetään 1.11. kello 18.00.

 

Elina Salon saatesanat:

"Filmihulluna haluan mainostaa elokuvia, joita ei nyt saatu mukaan carte blanche -listalle: Jean Renoirin Herra Langen rikos, Francesco Rosin Kristus pysähtyi Eboliin ja Jean-Pierre Gorinin dokumenttielokuva Kirje Peterille.

Kirje Peterille kuvaa Peter Sellarsin ohjausta Olivier Messiaenin oopperasta Fransiskus Assisilainen. Lintuja rakastava Fransiskus astuu lavalle jyvälautanen kädessään laulamaan aarian. Koko näyttämö on täynnä monitoreja, joissa kaikissa pyörii nauhalta elävää kuvaa eri lintulajeista. Aarian loputtua Fransiskus laskee jyvälautasen yhden kuvanauhan eteen...

...ja vielä ylistän Chaplinia, jonka koko tuotanto lähentää ihmisiä maailman toiselta puolelta toiselle, parantaa ihmismieltä, yhdistää meitä paljon syvemmältä kuin turismi, ja ennen kaikkea naurunalaistaa hierarkiat, sodan ja vallanpitäjät. Syksyllä radion Ajantasa-ohjelmassa eräs kansanedustaja perusteli kolmen uuden ydinvoimalan rakennuslupaa. Nauroin kyyneleet silmissä, harvoin saa kuulla niin valmista revyytekstiä ja -esitystä...


           Elina Salo

 P.S. Hyvät elokuvat mukaan koulujen taideopetukseen!"

 

Ennen sarjan alkua omistamme yhden illan Elina Salon omille elokuville ja ajatuksille. Teemalauantaissa 31.10. esitetään dokumentti Pari kolme asiaa Elina Salosta sekä elokuvat Runoilija ja muusa ja Hamlet liikemaailmassa. Elina Salo näyttelee elokuvissa Eino Leinon muusaa, runoilija L. Onervaa sekä kuningatar Gertrudia.

 

1.11. Hän joka saa korvapuustit

8.11. L'Atalante

15.11. Ritari Siniparta

22.11. Ensimmäinen matka

29.11. Eschnapurin tiikeri sekä 6.12. (aamupäivällä) jatko-osa Maharadjan kosto

6.12. Meidän musiikkimme

Katso myös Elina Salolle omistettu Teemalauantai 31. lokakuuta.

Suosittele320 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Koko ilta Elina Salon seurassa

Suomifilmien suloinen kaunotar ja suuri filmihullu Elina Salo on valinnut Kino Klassikkoon suosikkielokuviaan. Teemaillassa hän on itse esillä niin dokumentin aiheena kuin L.Onervana ja kuningatar Gertrudina. Illan elokuvat ovat Runoilija ja muusa ja Hamlet liikemaailmassa.

lauantaina 31.10. klo 21

Hän joka saa korvapuustit

Elina Salon valinta. Mykkäelokuvan traaginen klassikko sirkuspellestä, josta tulee tähti kaikkien pilkkaamana. Ohjaus Victor Sjöström, pääosassa Lon Chaney.

L'Atalante

Nuorena kuolleen ohjaajalupauksen Jean Vigon ainoa kokopitkä elokuva on hivelevän kaunis rakkaustarina nuoresta jokilaivan kapteenista ja hänen nuorikostaan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook