YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Kulttuuridokumentti

Ja Brigitte loi Bardot'n

Julkaistu perjantaina 11.06.2010 0 kommenttia 178 suositusta

Poikkeuksellisen avomielinen muotokuva ranskalaisen elokuvan suuresta seksisymbolista.

keskiviikko 22.9. klo 21.00

Ja Brigitte loi Bardot'n on poikkeuksellisen paljastava haastatteludokumentti. Nuoruutensa, kauneutensa ja seksikkyytensä vuoksi palvottu BB puhuu avoimesti vanhenemisestaan ja näyttää ikäiseltään. Dokumentissa esiintyy pian 75 vuotta täyttävä nainen.

Brigitte Bardot syntyi Pariisissa syyskuussa 1934. Hänestä tuli ranskalaisen elokuvan supertähti elokuvan ...ja Jumala loi naisen (1956) myötä. Samalla hänestä tuli julkista riistaa: myrskyisän yksityiselämän kaikki käänteet ja itsemurhayritykset päätyivät julkisuuteen, ja paparazzi-kuvaajat väijyivät tähden jokaista askelta. Bardot menestyi 1960-luvulla myös laulajana, ja hänestä tuli virallisestikin Ranskan symboli, kun hänen piirteensä ikuistettiin vuonna 1968 Ranskaa symboloivaan Marianne-rintakuvaan.

Bardot jätti elokuvat 40-vuotispäivänsä kynnyksellä ja keskittyi eläintensuojeluun. Bardot'n tähti ei silti ole sammunut: hänen 75-vuotispäiväänsä juhlistettiin Pariisissa suurella retrospektiivisellä näyttelyllä vuonna 2009.

Ja Brigitte loi Bardot'n kertoo intohimoisen naisen intohimoisesta elämästä. Elokuvista ovat esillä erityisesti Roger Vadimin ohjaama ...ja Jumala loi naisen, Louis Mallen Enkeli vai paholainen ja Jean-Luc Godardin Sen täytyi tapahtua. Miehet ovat tietysti myös esillä, mutta heidät Bardot sanoo jo vuosia sitten korvanneensa eläimillä.

Dokumentissa seurataan, miten reuman invalidisoima, kainalosauvoja käyttävä Bardot kiertää ympäri maailmaa puhumassa päättäjille hylkeiden puolesta. Bardot sanoo ymmärtävänsä eläinten hätää ehkä siksi, että julkisuuden, ihailijoiden ja paparazzi-kuvaajien puristuksessa hän koki itse olevansa kuin nurkkaan ahdistettu eläin.

Bardot'n kampanjointi eläinten oikeuksien puolesta näytetään lähes pyhimysmäisessä valossa. Muuten niin avomielisessä dokumentissa ei sen sijaan puhuta sanaakaan tähden pimeästä puolesta: hän on saanut sakot rasistisista lausunnoistaan, hän vastustaa homoja ja muslimeja ja hän on esiintynyt äärioikeistolaisen Jean-Marie Le Penin tukijoukoissa.

Dokumentti esitettiin Teemalla ensimmäisen kerran osana Brigitte Bardot'lle omistettua Teemalauantaita joulukuussa 2009.

(kirjoittanut Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: Et Brigitte créa Bardot. Ranska 2007, 52 min. Ohjaus: Benjamin Roussel ja Jean-Louis Remilleux.

Löydä lisää:

Brigitte Bardot
Suosittele178 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Marilynin viimeiset sessiot

Hollywoodin valovoimaisimman tähden viimeiset vuodet: julkista säteilyä valkokankaalla, yksityistä epätoivoa terapiaistunnoissa. Intiimin mutta hienotunteisen dokumenttielokuvan ohjasi ranskalainen Patrick Jeudy.

4.9. Teemalauantai: Naisten kuvia

Dokumentti Chick Flicks kertoo Hollywoodin naisroolien muutoksista ja mimmileffojen historiasta. Illan elokuvassa nähdään Audrey Hepburn iki-ihanassa romanttisessa komediassa Aamiainen Tiffanylla.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook