YLE Teema

 

Kaikki Eevasta (S)

Julkaistu torstaina 07.11.2013 0 kommenttia 41 suositusta

"Fasten your seatbelts, it's going to be a bumpy night."


Joseph L. Mankiewiczin ohjaama ja kirjoittama Kaikki Eevasta on hienostunut ja ironinen mestariteos. Se voitti aikoinaan kuusi Oscaria, muun muassa parhaan elokuvan, ohjauksen, käsikirjoituksen ja miessivuosan palkinnot. Kaikkiaan elokuva sai mahtavat 14 Oscar-ehdokkuutta, ja tätä ennätystä on sittemmin sivunnut ainoastaan Titanic.

Bette Davisin loistavasti esittämä Margo Channing on juhlittu mutta ikääntyvä näyttelijätär, joka on hallinnut Broadwaytä vuosien ajan. Nyt nuori näyttelijätär Eve Harrington vie arvostetun näyttelijäpalkinnon Margon nenän edestä. Pitkänä takautumana kerrotaan, kuinka Eve Margon innokkaana ihailijana luikertelee tähden suosioon ja kotiin. Even todellisena tavoitteena on kuitenkin käyttää Margoa ponnahduslautana omalle tähtiuralleen.

Kaikki Eevasta on purevasti kirjoitettu ja tyylikkäästi ohjattu kuvaus teatterin maailmasta. Elokuvan kaikki henkilöt ovat kiehtovasti ja rikkaasti kirjoitettuja, ja heidän kauttaan Mankiewicz tarkastelee älykkäästi teemojaan unelmista, tähdistä, ihailijoista ja menestyksestä. Poikkeuksellisen taitavaa on myös kertojan ja takautumien käyttö.

Bette Davis on elokuvan dynamo, mutta George Sanders, Anne Baxter, Celeste Holm ja Thelma Ritter tekevät kaikki erinomaiset suoritukset. He kaikki olivat myös Oscar-ehdokkaina, mutta vain Sanders sai palkinnon. Tässä todellisuus tuntui peilaavan elokuvaa: Bette Davisin ja Auringonlaskun kadun Gloria Swansonin nenän edestä Oscarin sai yllätysnimi Judy Holliday, nuori nouseva komedienne elokuvasta Eilen syntynyt.

Tulevaisuuden suuri tähti odotti vuoroaan myös Kaikki Eevasta -elokuvan kulisseissa: uraansa aloitellut Marilyn Monroe näyttelee elokuvassa pientä sivuosaa.

Lisätietoa ohjelmasta

Kaikki Eevasta (All About Eve), USA 1950. O: Joseph L. Mankiewicz. N: Bette Davis, George Sanders, Anne Baxter, Celeste Holm, Thelma Ritter, Marilyn Monroe

Suosittele41 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Oscar-gaala 2014

Teema näyttää Oscar-gaalan 2014 suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta. Palkintojenjakoa kommentoivat Tuomas Karemo, J.P. Pulkkinen ja Anna Möttölä.

1.3. Teemalauantai: Oscar-voittajia

Oscar-gaalaan valmistaudutaan kahden upean, tähteyttä käsittelevän Oscar-voittajan seurassa. Yhdentoista Oscarin illan elokuvat ovat The Artist ja Kaikki Eevasta. Lopuksi nähdään Suomen Oscar-ehdokas Pitääkö mun kaikki hoitaa?

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook