YLE Teema

 

Historiadokumentti

Kansankodin kuokkavieraat

Julkaistu keskiviikkona 08.12.2010 47 kommenttia 274 suositusta

Kuinka kävi suomalaisten Ruotsissa?

perjantaisin 18.2.-8.4. klo 21, uusinnat sunnuntai-iltapäivisin

Elintasopakolaisia, maahanmuuttajia vai sosiaalipummeja? Miten suhtauduttiin suomalaisiin työnhaussa Ruotsissa? Kansankodin kuokkavieraat -dokumenttisarja tutustuttaa katsojat suomalaisten elämään Ruotsissa 1960-luvulta tähän päivään

Vuonna 2011 Suomi puntaroi samoja maahanmuuttajakysymyksiä kuin Ruotsi 1960-luvulla. Miten me suhtaudumme vierastyövoimaan, maahanmuuttajiin, pakolaisiin, siirtolaisiin, elintasopakolaisiin? Olemmeko oppineet omasta lähihistoriastamme mitään?

Meillä kansakuntana pitäisi olla periaatteessa edellytykset ymmärtää muita kansallisuuksia, jotka ovat joutuneet lähtemään kotimaastaan jonkin asian pakottamina tai muuten vaan köyhyyttä ja työttömyyttä pakoon parempaa elintasoa etsien.

Ruotsinsuomalaisia lasketaan olevan lähes 500 000, joten asian pitäisi olla meille tuttu ja ymmärrettävä. Avointa, vapaata keskustelua aiheesta ei vain vieläkään ole.

Dokumenttisarja Kansakunnan kuokkavieraat pyrkii avaamaan tämän keskustelun tunteikkaiden ja henkilökohtaisten tarinoiden kautta. Käsittelemällä omia muistojamme ja kokemuksiamme vieraasta maasta pystymme kenties ymmärtämään, miltä tuntuu olla maahanmuuttaja. Maan tavaksi kun on muodostunut myös vaieta kaikesta epämiellyttävästä.

Kevään 2011 vaalien yhdeksi isoksi teemaksi on nousemassa siirtolaiskysymys, ja ainakaan vielä ei ole merkkiäkään, että muistaisimme näissä keskusteluissa omaa asemaamme siirtolaisina tai elintasopakolaisina Ruotsissa.

 

Lisää aiheesta on myös Elävässä arkistossa!

 

18.2. OSA 1. SAUNA VAATEKOMEROSSA

Sauna vaatekomerossa jaksossa kerrotaan siirtolaisuuden syistä ja muuton alkuvaiheista, miksi Suomesta piti lähteä? Perheille muutto Ruotsiin merkitsi valtavaa elämänmuutosta. Pieni mökki, lehmä ja ankara elämä vaihtuivat kerrostalokolmioon ja tehdastyöhön. (Kuvassa Kalle ja Taimi Miettinen)

 

 

 

 

 

 

 

25.2. OSA 2 . VALKOISET NEEKERIT

Suomalaiset tunnettiin kovina työntekijöinä. Rankka työtahti oli asia jolla haettiin työnantajan ja koko ruotsalaisyhteisön hyväksyntää. (Kuva: Erkki Tammenoksa)

 

 

 

4.3.  OSA 3. KLASSRESA - LUOKKARETKI

Kansankoti - Folkhem oli poliittinen käsite ja metafora. Ruotsalaiset pyrkivät luomaan yhteisyyden tunnetta yli luokkarajojen ja säilyttämään yhteiskuntarauhan. Suomalaiset olivat rakentamassa tätä unelmaa, mutta hyvin harva pääsi siitä nauttimaan. (Kuvassa Risto Martti (vas.), Jouni Määttä ja Soili Kurvinen)

 

 

11.3. OSA 4. KESÄLOMA PUUKENGISSÄ

Kesälomalla suomalaiset tulivat kotikyliin esittelemään uutta elämisen ja kuluttamisen mallia. Muutama ruotsinkielen lausekin oli jo opittu ja puukengissä väisteltiin lehmänpaskoja kotikylän raitilla. (Kuvassa Ykä Kokkonen)

 

 

18.3. OSA 5. MORA TASKUSSA

Ruotsinsuomalaiset ja viina ei ole myytti. Sotasukupolven vanhempien kasvattamat kollit ja kimmat etsivät Ruotsista töiden ohella myös vapautta ja säpinää. Moni on jäänyt Ruotsin Raatteen tielle, mutta osa sisseistä on taistellut tiensä ulos päihteistä toisten alkoholistien auttajiksi vertaistuen pariin.

 

 

25.3. OSA 6. KAIHOA KOTIMAASTA

Kaihoa kotimaasta -jaksossa kerrotaan suomalaisten siirtolaisten halusta kokoontua yhteen tuttujen ja turvallisten tapojen ja ihmisten keskelle.

 

1.4. OSA 7. OMA KIELI, OMA MIELI

Vieraasta kielestä tuli monille suomalaisille maahanmuuttajille ylittämätön este. Siirtolaislapset oppivat Ruotsia koulussa ja heistä tuli arkielämän tulkkeja vanhemmille, jotka seurustelivat vain maamiestensä kanssa. (Kuvassa Jimmy ja Soili Kurvinen sekä perheen uusi tulokas)

 

 

 8.4. OSA 8. SUPIRUOTSALAISIA
Suomalaisuutta ei tarvitse hävetä vaan se on voimavara ja osa identiteettiä. Ruotsalaiset taas ovat aidosti kiinnostuneita suomalaisesta elämäntavasta ja kulttuurista. Se on jotenkin niin cool!

Lisätietoa ohjelmasta

Ohjaus: Markku Heikkinen, Jaakko Kilpiäinen ja Ari Matikainen. Tuotanto: Kinocompany Oy

Suosittele274 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

TV-arkiston maastamuuttajat 1/2

TV-arkisto näyttää kahtena peräkkäisenä viikkona dokumentteja Ruotsiin muuttaneiden suomalaisten kohtaloista. Reportaasi Finne - ruotsinsuomalaiset vuodelta 1969 kertoo sopeutumisesta ja sopeutumisvaikeuksista.

TV-arkiston maastamuuttajat 2/2

TV-arkiston toinen maastamuuttoa käsittelevä ilta seuraa Miettisen perheen pakoa köyhyydestä ja uutta elämää Ruotsissa.

Kommentit

maastamuuttanut

Erittäin halpamaista alkaa näin tulevien vaalien alla verrastaa suomalaisten työperäistä muuttoa naapurimaahan ja maailman kriisipesäkkeistä pohjolan sosiaaliturvan perään valuvien tyhjäntoimittajien virtaa.

Ihan tulee Neuvostoliitto mieleen tällaisesta kansan valistuksesta.

Anonyymi

Erittäin hyvä vertailukohde. Suomesta on lähdetty Ruotsiin 1960-70-luvuilla paremman elintason perässä aivan samalla tavalla kuin 1800-1900-lukujen taitteessa Amerikkaan. Ei voi myöskään unohtaa sotalapsien aiheuttamaa siirtolaisuutta 1940-luvulla. Suomi on historian saatossa kunnostautunut useampaankin otteeseen siirtolaisten lähtömaana.

Anonyymi

Kansankodin kuokkavieraat .. jesus!" Suomalaiset meni sinne TÖIHIN eikä rikastelemaan naisia puskiin ja notkumaan asemanseinälle mutta eihän tämä punbaviherhyysäri-yleläisille ole koskaan valjennut.

Ruotsissa töissä ollut

Olen aivan samaa mieltä nimimerkki "maastamuuttanut"kanssa eli, että on todella loukkaavaa meitä kohtaan, jotka olimme siellä IHAN OIKEISSA TÖISSÄ! Meitä oli paljon autotehtailla, ompelutehtailla, kaupoissa(kuten minä) ja siivoamassa tietenki. Se oli Ruotsissa silloin se aika,mikä Suomessa on nyt eli että täytyy tuoda ulkomailta ne OIKEAN TYÖN TEKIJÄT (siivoojat, kaupan kasat ym.), ku oman maan kansalaisille ei kelpaa muu kuin hieno toimistotyö, jos sekään!!!!

duuniin, uuniin....

Mikä mielestäsi erottaa tämän päivän esim. virolaisen maahanmuuttajan suomalaiseta ruotsiin menijästä 60-70 luvulla? Eiköhän syyt muuttoon ole aika samat (parempi liksa, parempi sosiaaliturva ym.) Itse olet tainut jäädä henkisesti 30-40 luvulle(Saksaan...)

Anonyymi

duuniin, uuniin.... kirjoitti:
Mikä mielestäsi erottaa tämän päivän esim. virolaisen maahanmuuttajan suomalaiseta ruotsiin menijästä 60-70 luvulla? Eiköhän syyt muuttoon ole aika samat (parempi liksa, parempi sosiaaliturva ym.) Itse olet tainut jäädä henkisesti 30-40 luvulle(Saksaan...)

Niin, tai mihin on unohtuneet Suomesta Ruotsiin, Tanskaan ja muualle lähetetyt sotalapset kun täällä ei riittänyt edes leipä lapsille sota-aikana? Oliko se sitä elintaospakolaisuutta?

Onneksi Suomalaisten muuttoaaltoaikoina ei ole ollut vastassa sellaista kilpailuyhteiskuntaa, mikä vallitsee Suomessakin nykyään. Kvartaalitaloudessa on vakiona rakenteellinen työttömyys. Ilmiö ei ravistele tietenkään vain Suomea. Se on globaali ja pakottaa ihmiset kilpailemaan kaikesta kaikkialla.

Mahtaako ongelmien syyt kuitenkaan kiinnostaa niitä joiden motiivi on vain viha muukalaisia kohtaan?
Yritykset analysoida syitä valuvat kuin vesi rasvaisen hanhen selästä ja keskustelijat leimataan punaviherhyyssäreiksi kerta toisensa jälkeen.

Merkillistä se että kun Suomi valtionakin on todella nuori ja elintason nousu on vielä nuorempi ilmiö ja täältä on ikijat lähdetty milloin minkäkin valtion lipun alta muualle elintasopakolaisiksi ja osa on mennyt ihan vaan loisimaankin ties minne, täällä nyt jotkut ilkee hurskastella itsestään kuin parempana rotuna ja parempina ihmisinä maailmanmitassa? Outoa.

Se, että Hesassa aseman tienoilla Kampissa pyörii nuorisoa, joka ei olekkaan ihan sinisilmäistä pellavapääsorttia, sekö on nyt uhka koko maallemme, kultturillemme, työllisyydellemme, kodeille, isänmaalle ja uskonnolle?
Tekosyy haastaa riitaa, eipä muuta.

Tietenkin globaalissa maailmassa tapahtuvat katastrofit, sodat ja luonnonmullistukset, tottakai ne vaikuttaa meihin kaikkiin, puhumattakaan talouskupruista, pyramidihuijauksista, joista aiheutuu taloustaantumaa, jotka lamaannuttavat taloutta muualla..

Mutta.. turha on yrittää mamuvihamielisten kanssa puhua asiallisesti tällaisten "punaviherhyyssäsrien". Eihän me mitään ymmärretä, ollaan vaan niin kamalan tyhmiä muka että uhriudutaan Niille hölmöyttämme.

Anonyymi

Ruotsissa töissä ollut kirjoitti:
Olen aivan samaa mieltä nimimerkki "maastamuuttanut"kanssa eli, että on todella loukkaavaa meitä kohtaan, jotka olimme siellä IHAN OIKEISSA TÖISSÄ! Meitä oli paljon autotehtailla, ompelutehtailla, kaupoissa(kuten minä) ja siivoamassa tietenki. Se oli Ruotsissa silloin se aika,mikä Suomessa on nyt eli että täytyy tuoda ulkomailta ne OIKEAN TYÖN TEKIJÄT (siivoojat, kaupan kasat ym.), ku oman maan kansalaisille ei kelpaa muu kuin hieno toimistotyö, jos sekään!!!!

Kaikki eivät kuitenkaan työllistyneet ja pärjänneet.
Ei ole mitään talismaania tai taikajuomaa, jolla nimenomaan suomalaiset maahanmuuttajat pärjäis aina paremmin kuin muut. Jopa niinkin kotoisassa kulttuurissa, joka on naapurimaassa, monille "finjäveleille" on tullut siellä kostea ja kurja loppu tai elämää alamaailmassa.

Omakehu haisee joskus tosi tosi pahalle kun sillä pyritään mustamaalaamaan muut ja ylistämään omaa piittaamatta tosiasioista ilman itsekritiikkiä.

Kulttuurieroja Suomen ja Ruotsin välillä ei pitäis olla ja kielikään ei ole este kun kaikille tasapuolisen koulutuksen kautta, samoin kuin meidän Suomalaisen kirjastolaitoksen kuin kattavan työväenopistoverkoston ja vaikka minkä kautta on ollut kauan mahdollista opiskella ruotsinkieli.

No.. jotkut ei opi, sille ei voi mitään. Joillekin oma äidinkielikin tuottaa vaikeuksia, onhan toki niinkin, mutta miksi samaa ei voi suvaita muilta? Miksi "Niitten" pitää olla aina kaikessa parempia, jotain yli-ihmisiä?

joku vaan

Töihinhän Ruotsiin lähdettiin.
Mutta,
piru vieköön, 90-luvun Tukholman pultsariremmit, niin
suomea niissä puhuttiin.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Kansankodin kuokkavieraat .. jesus!" Suomalaiset meni sinne TÖIHIN eikä rikastelemaan naisia puskiin ja notkumaan asemanseinälle mutta eihän tämä punbaviherhyysäri-yleläisille ole koskaan valjennut.

Tiedoksi sinulle, että yle on kokkarikomennossa nykyään... Älä sahaa omaa oksaasi. Hyvä dokkari!

Anonyymi

joku vaan kirjoitti:
Töihinhän Ruotsiin lähdettiin.
Mutta,
piru vieköön, 90-luvun Tukholman pultsariremmit, niin
suomea niissä puhuttiin.

Jos et ole Slusseniä edempänä käynyt niin et kyllä ole mikään Ruotsin tai ruotsinsuomalaisten asiantuntija. Mutta minä olen,koska olen asunut maassa 45 vuotta ja toiminut sairaanhoitoalalla yli 35 vuotta. Minä olen siis nähnyt Ruotsinmaan ja sen kansalaiset, suomalaiset ja ruotsalaiset! Ruotsi on minut kouluttanut ja "minä olen maahan ja maa minuun tyytyväinen" Kylläpä jotkut suomalaiset nyt tietävät kaikkien asioiden laidat mahdottoman hyvin !!-Ha-ha-haja voi pyhä yksinkertaisuus!!! Kertokaa omista alkoholisteistanne ja ihmisistä jotka kuolevat ennenaikaansa alkoholin aiheuttamiin siarauksiin. Heitä on Suomen kamaralla paljon ja hulluja on maa täynnä kuten Loiri niin osuvasti laulaa!! Monta filmiä voisi tehdä- ja itkeä vuolaasti surkeudelle. Siis, ei tarvite ollenkaan lähteä yli lahden aiheita hakemaan!!!

Anonyymi

Millainen on 1km pitkä talo Göteborgissa???
Oliko Göteborgissa suomalaisten hyvä olla???

Anonyymi

joku vaan kirjoitti:
Töihinhän Ruotsiin lähdettiin.
Mutta,
piru vieköön, 90-luvun Tukholman pultsariremmit, niin
suomea niissä puhuttiin.

He ovat oikeita Suomen sankareita ja perunatasavallan vientituotteita eikö heillä ole enemmän rahaa juoda Ruotsissa kuin Suomessa?

41v asunut Ruotsissa

tämä ensimmäinen osa kahdeksasta oli kyllä ihan fiksu...

Anonyymi

Miksi useimmat kommentoijat ovat epäasiallisia väkäleukoja?!

Korppi

duuniin, uuniin.... kirjoitti:
Mikä mielestäsi erottaa tämän päivän esim. virolaisen maahanmuuttajan suomalaiseta ruotsiin menijästä 60-70 luvulla? Eiköhän syyt muuttoon ole aika samat (parempi liksa, parempi sosiaaliturva ym.) Itse olet tainut jäädä henkisesti 30-40 luvulle(Saksaan...)

Mistä virolaiset tähän toit? Se on kumma, kun maahanmuuttoa suosivilla maahanmuuttajan määritelmä vaihtuu tarpeen mukaan. Virolaista työperäistä maahanmuuttajaa käytetään verukkeena lukutaidottomien somalien roudaamiselle tänne. Maahanmuuttokriittiset osaavat nähdä näiden eron, eivätkä käytä toista verukkeena toiselle.

Kuokkavieras on sellainen, joka tulee pyytämättä ilman lupaa. Pohjoismaissa oli tuolloin yhteiset työmarkkinat aivan kuin EU:ssa nykyään. Lisäksi yritykset nimenomaan värväsivät työvoimaa Suomesta. Kyse ei ollut kuokkavieraista vaan kutsutuista vieraista. Nimitys osoittaa rasismia ja vihaa suomalaisia kohtaan.

Anonyymi

joku vaan kirjoitti:
Töihinhän Ruotsiin lähdettiin.
Mutta,
piru vieköön, 90-luvun Tukholman pultsariremmit, niin
suomea niissä puhuttiin.

Onhan niitä pultsareita jäänny vielä tänne Suomeenkin... jospa meillä raukoilla on niin huono itsetunto tai joku muu, että pitää ryypätä itsensä henkihieveriin.?. Josko tämä EU sivistäis meitä, että oppisimme hienommat juomatavat

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Ruotsissa töissä ollut kirjoitti:
Olen aivan samaa mieltä nimimerkki "maastamuuttanut"kanssa eli, että on todella loukkaavaa meitä kohtaan, jotka olimme siellä IHAN OIKEISSA TÖISSÄ! Meitä oli paljon autotehtailla, ompelutehtailla, kaupoissa(kuten minä) ja siivoamassa tietenki. Se oli Ruotsissa silloin se aika,mikä Suomessa on nyt eli että täytyy tuoda ulkomailta ne OIKEAN TYÖN TEKIJÄT (siivoojat, kaupan kasat ym.), ku oman maan kansalaisille ei kelpaa muu kuin hieno toimistotyö, jos sekään!!!!

Kaikki eivät kuitenkaan työllistyneet ja pärjänneet.
Ei ole mitään talismaania tai taikajuomaa, jolla nimenomaan suomalaiset maahanmuuttajat pärjäis aina paremmin kuin muut. Jopa niinkin kotoisassa kulttuurissa, joka on naapurimaassa, monille "finjäveleille" on tullut siellä kostea ja kurja loppu tai elämää alamaailmassa.

Omakehu haisee joskus tosi tosi pahalle kun sillä pyritään mustamaalaamaan muut ja ylistämään omaa piittaamatta tosiasioista ilman itsekritiikkiä.

Kulttuurieroja Suomen ja Ruotsin välillä ei pitäis olla ja kielikään ei ole este kun kaikille tasapuolisen koulutuksen kautta, samoin kuin meidän Suomalaisen kirjastolaitoksen kuin kattavan työväenopistoverkoston ja vaikka minkä kautta on ollut kauan mahdollista opiskella ruotsinkieli.

No.. jotkut ei opi, sille ei voi mitään. Joillekin oma äidinkielikin tuottaa vaikeuksia, onhan toki niinkin, mutta miksi samaa ei voi suvaita muilta? Miksi "Niitten" pitää olla aina kaikessa parempia, jotain yli-ihmisiä?

Meni yli minun hilseen...keitä tarkoitat, ku puhut "niitten" yli-ihmisyydestä. Ja finnjäveleistä sen verran, että asuin siellä minäkin toistakymmentä vuotta, enkä kuullut kertaakaan sitä sanaa ja kosteudesta puheenollen, kyllä on kosteaa täällä koti-Suomessakin.

joku vaan

Anonyymi kirjoitti:
joku vaan kirjoitti:
Töihinhän Ruotsiin lähdettiin.
Mutta,
piru vieköön, 90-luvun Tukholman pultsariremmit, niin
suomea niissä puhuttiin.

Onhan niitä pultsareita jäänny vielä tänne Suomeenkin... jospa meillä raukoilla on niin huono itsetunto tai joku muu, että pitää ryypätä itsensä henkihieveriin.?. Josko tämä EU sivistäis meitä, että oppisimme hienommat juomatavat

Ensinnäkin tarkoitukseni ei ollut loukata, eikä syyllistää.
Kommenttini oli suunnattu Suomen tämänhetken mamu-keskusteluun.
Mielestäni maahanmuuttoa tarvitaan elintason turvaamiseksi, mutta se
aivan varmasti aiheuttaa myös ongelmia, ihan kuten Ruotsissa jo
kymmeniä vuosia.

Pesonen

Minunkin mielestäni "Kansankodin kuokkavieraat" on todella halveksiva nimitys ihmisistä, jotka menivät kutsuttuina ja tervetulleina rakentamaan Ruotsin hyvinvointiyhteiskuntaa pohjoismaiden yhteisen työmarkkinasopimuksen nojalla. Ruotsiksi käännettynä ohjelmasarja näyttää olevan "Snyltgästerna i folkhemmet", mikä on vielä pöyristyttävämpi. "Snylta" tarkoittaa toisten kustannuksella elämistä, ja sanan yksi synonyymi on mm. "parasitera" eli "loisia". Ts. "Kansankodin loiset". Jos tehtäisiin ohjelma, joka käsittelisi vaikkapa joitakin Suomessa asuvaa ulkomaalaisryhmää, niin kyseinen otsikko herättäisi varmaankin paljon tuohtumusta.
Asuin Ruotsissa opiskellen ja työskennellen 1970-luvun puolesta välistä 1990-luvulle, eikä minulla ole mitään pahaa sanottavaa maasta tai sen ihmisistä.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Miksi useimmat kommentoijat ovat epäasiallisia väkäleukoja?!

He ovat ihmisiä, joilla ei ole muuta tekemistä ja joilla on valmiiksi hyvää. Ei tapakasvatusta eikä alkeellisintakaan käsitystä hyvistä tavoista. Lisäksi pullistelevat piilossa nimimerkkinsä suojassa. Vääräleukojen kommentteihin riittää toteaminen: merkitään ja jätetään omaan arvoonsa!

myymi

Näin ajatusleikkinä voisi ehdottaa YLE:lle ohjelmasarjaa vaikkapa 90-luvulla Suomeen saapuneista somaleista otsikolla hyvinvointivaltion parasiitit.

Muutenkin olisi mukava joskus nähdä hiukan analyyttisempää ja tilastotietoon pohjautuvaa kuvausta Suomesta Ruotsiin muuttaneiden siirtolaisten sopeutumisesta. Todellisuudessahan suhteelliseen väestöosuuteensa nähden suomalaiset eivät erottuneet kantaväestöstä esim. rikollisuuden tai työttömyyden osalta, mutta tietenkin toimittajaeliitille on paljon mukavampi harrastaa jonkinlaista kansallista itseruoskintaa uusintamalla myyttiä "Slussenin sisseistä". Varsinkin koska harvemmin toimittaja itse katsoo kuuluvansa tähän ruoskittavaan tavalliseen kansaan.

Anonyymi

Kiitos Teemalle hyvästä sarjasta Kansankodin kuokkavieraat ja dokumentista Taimi ja Kalle Miettinen. Viis ohjelman nimestä. Minulle, joka olen siirtolaisten lapsena Ruotsissa syntynyt ja siellä kasvanut, ohjelma on hyvä muistutus omasta historiastani. Siitä, kuinka me siirtolaisina selvisimme toisessa maassa niin hyvässä kuin pahassakin. Paljon siellä oppi eri kansoista ja kulttuureista ja senkin, että ihmisiä me kaikki vain olemme. Siirtolaisia on vaikea ymmärtää, jollei koskaan itse ole ollut siirtolainen. Hienoa kuulla, että on muitakin, joille Ruotsi antoi/antaa hyviä vuosia! Jospa joskus sinne vielä takaisin, vaikkapa eläkepäiviä viettämään - kotimaahan!

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Millainen on 1km pitkä talo Göteborgissa???
Oliko Göteborgissa suomalaisten hyvä olla???

Göteborgissa oli hyvä olla ja elää! Kiitos niistä ihanista vuosista. Siellä sai olla sellainen kuin oli ja siellä solmittiin elinikäisiä ystävyyssuhteita. Siellä ei ollut kateellisia suomalaisia eikä tarvinnut elää suomalaisten normien mukaan. Siellä saattoi olla vapaa ja elintaso oli hyvä. Missään Suomessa ei ole ollut niin hyvä olla kuin Göteborgissa :)

Pesonen

myymi kirjoitti:
Näin ajatusleikkinä voisi ehdottaa YLE:lle ohjelmasarjaa vaikkapa 90-luvulla Suomeen saapuneista somaleista otsikolla hyvinvointivaltion parasiitit.

Muutenkin olisi mukava joskus nähdä hiukan analyyttisempää ja tilastotietoon pohjautuvaa kuvausta Suomesta Ruotsiin muuttaneiden siirtolaisten sopeutumisesta. Todellisuudessahan suhteelliseen väestöosuuteensa nähden suomalaiset eivät erottuneet kantaväestöstä esim. rikollisuuden tai työttömyyden osalta, mutta tietenkin toimittajaeliitille on paljon mukavampi harrastaa jonkinlaista kansallista itseruoskintaa uusintamalla myyttiä "Slussenin sisseistä". Varsinkin koska harvemmin toimittaja itse katsoo kuuluvansa tähän ruoskittavaan tavalliseen kansaan.

Hyvin kirjoitettu. Toinen myytti, jota sitkeästi halutaan pitää hengissä, on "En finne igen". Kun v. 1976 kysyin ruotsalaiselta naapuriltani opiskelija-asuntolassa josko hän oli sellaisia otsikoita lehdissä nähnyt, hän vastasi kysymyksestäni kummastuneena: "En". Jokin lehti 1960-luvulla on tällaisen otsikon joskus julkaissut, ja tätä vaalitaan Suomessa kuin kansallisaarretta vielä tänäkin päivänä.

Arnold

Nyt oli hyvä ohjelmajakso vuorossa.
Suomalaiset sai työtä mitä Suomessa ei todella ollut tarjolla ja työtä tehtiin kun tilaisuus oli. Suomalaisia arvostettiin alusta pitäen niin kuin tänäänkin Ruotsissa. Kieli oli se este joka oli voitettava jotta pääsi samalle lähtöviivalle ruotsalaisten kanssa. Käytnnössä ei tietenkään pelkästään kielitaito ollut riittä vaan piti myös oppia ruotsalaisen yhteikunnan käytännöt jotta oli aidosti samassa asemassa.
Tässä voidaan Suomessa katsoa peiliin ja pitkään nyt kun Suomessakin suuri määrä maahanmuuttajia...
Myytit kuten "En finne igen" tahtoo vain jäämään henkiin ja muistetaan vielä tänäänkin vaikka lause luotiin 60-luvun lopulla. Olisi niin paljon kerrottavaa ruotsalaisesta yhteiskunnasta ja Suomalaisista "kansankodissa" vuodesta 1964 alkaen. Nyt on riitävästi tuntemusta Suomestakin niin pystyy kuvaaman miten elämä Ruotsissa kehitty ja missä nyt oikeasti mennään.
Itse olen saanut Ruotsista äärettömän paljon lapsuudesta aikuisikään asti ja kokemuset ovat kohottanut omaa itsetuntoa ja kasvattanut minua ihmisenä ja Suomalaisena. "Finne jag med"

Anonyymi

joku vaan kirjoitti:
Töihinhän Ruotsiin lähdettiin.
Mutta,
piru vieköön, 90-luvun Tukholman pultsariremmit, niin
suomea niissä puhuttiin.

Ja totta vieköön, Hesassa heitetään alkoholistihäiriköitä ulos kapakasta ja kadulla makaavat kuin koppakuoriaiset vielä 15 minuutia myöhemmin.Kukan ei välitä jos kuolee oksennukseen tai ei.Olen nähnyt itse, tälläistä ei näe Ruotsissa! Tämän näyn kohtaa vain Suomessa! Mikä kova ja epäinhimillinen yhteiskunta!!! Jotakin mätää on Suomenmaassa!!!

Hoi laari laa

Tämäkin keskustelu meni jo näköjään asemasodaksi.

Näkemättä yhtäkään jaksoa tähän mennessä muistuttaisin sarajssa käsitellynkin aikakauden yhtäläisyyksistä Suomen ja Ruotsin, suomalaisten ja ruotsalaisten välillä. NÄmä ovat paljon olennaisempia kuin erot. Tyyliin: suureksi osaksi yhteinen historia, sama tai samankaltainen (liian usein Ruotsista Suomeen päin kopioitu) lainsäädäntö, toinen virallisista kielistämme, sama uskonto, muutenkin samantapaiset moraalikäsitykset (työmoraali mukaan lukien) ja kulttuuritausta molempien maiden alkuperäisväestöllä - ja kyllä tämäkin on tärkeää - sama ihonväri. Ja historiallinen tilanne, jossa muuttoliike oli molempien maiden yhteinen etu.

Hyvin harvoilla Suomeen nykypäivänä suuntautuvan maahanmuuttovirran kansallisuuksilla on näin suuria yhtäläisyyksiä suomalaisten kanssa. Mieleen tulevat vain lähinnä virolaiset ja venäläiset, ja näistäkin vain osalla on esimerkiksi työtaito ja -moraali kohdallaan. Kieltamättä joillakin aloilla tänne tarvittaisiin sellaista erityisosaamistakin, jota meikäläisillä ei ole.

Muista syistä (=jostain epämääräisestä 70-lukulaisesta "kansainvälisestä solidaarisuudesta" tai maailman yleisen pahuuden joillekin tahoille aiheuttamasta turhan huonosta omatunnosta) tapahtuvaa aivan toisenlaisista uskonto- ja kulttuuritaustoista tulevien ihmisten maahanmuuttoa on syytä rajoittaa ajoissa. Näin voisimme välttää edes osan ennakoitavissa olevista ongelmista, jotka ovat jo arkipäivää suurimmassa osassa meitä lännempänä olevista EU-maista.

Historiallinen tilanne on aivan toisenlainen. Suomalaiset duunarit ovat katoava luonnonvara. Nythän länsimaissa eletään paljon pitemmälle automatisoidussa jälkiteollisessa yhteiskunnassa, jossa työvoimaa ei yksinkertaisesti tarvita vastaaviin töihin samassa mitassa kuin ennen.

Ruotsiin lähteneet ja sinne jääneet suomalaiset ovat pääosin ruotsalaistuneet. Meillä on oikeus ja velvollisuus lapsillemme vaatia samaa kaikilta Suomeen tulevilta ulkomaalaisilta, jotka aikoavat jäädä tänne.

mävaan

Loistava sarja! Pitkästä aikaa maahanmuuttoa käsitellään YLE:n ohjelmistossa kiinnostavalla ja raikkaalla tavalla!

Anonyymi

maastamuuttanut kirjoitti:
Erittäin halpamaista alkaa näin tulevien vaalien alla verrastaa suomalaisten työperäistä muuttoa naapurimaahan ja maailman kriisipesäkkeistä pohjolan sosiaaliturvan perään valuvien tyhjäntoimittajien virtaa.

Ihan tulee Neuvostoliitto mieleen tällaisesta kansan valistuksesta.

Olen erittäin pettynyt tähän sarjaan. Olisin kiinnostuneena seurannut tätä sarjaa kun on niin paljon omakohtaisia kokemuksia ihmisistä jotka muuttivat Ruotsiin ja voivat niin hyvin. Tämä tv-sarja on kuitenkin tendenssimäisesti koko ajan yrittänyt kaivaa esiin vain epäkohtia. Olen erittäin pettynyt että tällaista yksipuolista sontaa pannaan esiin mukamas dokumentin muodossa. Ilmeisesti suomalaisille (media) ihmisille on edellee kova pala että moni suomalainen löysi uuden elämän Ruotsissa. Järkyttävää että tällaisesta roskasta pitää vielä maksaa ulkisen palvelun nimissä. Olen erittäin pettynyt Ylen yksipuoliseen raportointiin.

Luokkaretkeläinen

Olipa hyvä jakso tämä kolmas. Oli virkistävää kuulla Susanna Alakosken suoraa puhetta köyhyydestä ja luokkaeroista, ja niiden synnyttämistä traumoista joita ihmiset kantavat mukanaan sukupolvesta toiseen. Se Suomi josta Ruotsiin lähdettiin, oli köyhä ja sodan runtelema maa ja muuttajat kantoivat sielussaan sodan traumoja - ihan niin kuin Alakoski sanoi.
Hienoa jaksossa oli myös haastateltavien taustojen erilaisuus.

Supermies Kekkonen

Miten Supermies Kekkonen ei saanut ratkaistua tällaista ongelmaa, missä
650 000 Suomalaista joutui muuttamaan Ruotsiin???

Työn Sankari

Voisiko joku kertoa palkoista ja palkkatasosta Suomessa ja Ruotsissa 1960- ja 1970-luvuilla. esim paljon oli tunti ja kk palkka??? Mitä rahalla sai joku nainen taisi sanoa että 4kk palkalla sai tv:n, monen kuukauden palkalla sai auton, paljon asunnot maksoivat, paljon meni rahaa vuokraan, ruokaan per kk jne...???

RuotsinSuomalainen

Sarjassa jututetaan liikaa menestyjiä. Olisi hienompaa kuulla SuomenRuotsalaisten Luusereiden ja syrjäytyneiden juttuja.

Anonyymi

RuotsinSuomalainen kirjoitti:
Sarjassa jututetaan liikaa menestyjiä. Olisi hienompaa kuulla SuomenRuotsalaisten Luusereiden ja syrjäytyneiden juttuja.

Tervehdys! Katso seuraava jakso numero 5!

Markku Heikkinen

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Miksi useimmat kommentoijat ovat epäasiallisia väkäleukoja?!

Johtuisikohan siitä että eliitti ei voisi kuvitellakaan kutsuvansa mitään muuta vähemmistöä Ruotsissa kuokkavieraiksi kuin nimenomaan ja juuri suomalaisia? Kuvittele otsikko "Kuokkavieraat Suomessa" käsittelemään humanitaariseen maahanmuuttoon liittyviä ongelmia.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
maastamuuttanut kirjoitti:
Erittäin halpamaista alkaa näin tulevien vaalien alla verrastaa suomalaisten työperäistä muuttoa naapurimaahan ja maailman kriisipesäkkeistä pohjolan sosiaaliturvan perään valuvien tyhjäntoimittajien virtaa.
Olen myös pettynyt sarjaan. Asunut, elänyt 50 vuotta täällä, enkä ole ollut Kansankodit kuokkavieraana. Sopeutunut maahan ja en ole Slussilla viinaa juonut. Suorittanut kaksi akadeemista tutukintoa ja elättänyt itseni. En ole pöyhistellyt Volvolla kesälomilla Suomessa ja yrittänyt pitää suomen kielen jäljellä, vaikkakin ruotsinkieli on vahvempi kieleni. En löydy poliisin rekisteri listoilta, enkä ole käynyt sosialiluukulla. Helvetti, kun meitä kuvataan ihmellisesti! Tämä antaa kumman kuvan meistä, enkä tunnista itseäni siinä. Toisaalta toinenkin asia. En tullut lahden yli laivalla tänne!

Ihan tulee Neuvostoliitto mieleen tällaisesta kansan valistuksesta.

Olen erittäin pettynyt tähän sarjaan. Olisin kiinnostuneena seurannut tätä sarjaa kun on niin paljon omakohtaisia kokemuksia ihmisistä jotka muuttivat Ruotsiin ja voivat niin hyvin. Tämä tv-sarja on kuitenkin tendenssimäisesti koko ajan yrittänyt kaivaa esiin vain epäkohtia. Olen erittäin pettynyt että tällaista yksipuolista sontaa pannaan esiin mukamas dokumentin muodossa. Ilmeisesti suomalaisille (media) ihmisille on edellee kova pala että moni suomalainen löysi uuden elämän Ruotsissa. Järkyttävää että tällaisesta roskasta pitää vielä maksaa ulkisen palvelun nimissä. Olen erittäin pettynyt Ylen yksipuoliseen raportointiin.

Entinen pyhäjärveläinen

Kiitos "Kainuun aateliselle" ja kumppaneille hienosta ohjelmasarjasta. Se on nostalginen, monitasoinen kuvaus kansainvaelluksesta, jonka kokivat paitsi Ruotsiin muuttajat myös tänne Suomeen jääneet. Hienoa, että nämä tarinat on saatu talteen.
Itsekin Pohjois-Suomessa kasvaneena ja Ruotsissa 1960-luvun lopun muuttoaallon mukana käyneenä koen palan nousevan kurkkuun, kun katson noita vanhoja kaitafilmejä. Sinne jäi monta keskikoulun luokkakaveria, joihin yhteydet ovat katkenneet.
"Kansankodin kuokkavieraat" on mieleenpainuva, alkusointuinen otsikko ohjelmasarjalle, vaikka eihän kyse tietenkään kirjaimellisesti ollut kuokkavieraista. Oli hyvä, että Suomen maaseudun työteliäs liikaväestö pääsi purkautumaan edes Ruotsiin, jossa oli töitä tarjolla ja kulttuurisesti melkoisesti Suomea muistuttava elinympäristö. Suomen maaseudulta oli melkein yhtä suuri hyppäys Helsingin lähiöihin kuin Tukholmaan, Göteborgiin tai Eskilstunaan. Ruotsissa oli vain paljon, paljon korkeampi elintaso ja paremmat palkat.
Ruotsinsuomalaisesta siirtolaisuudesta ei ole aiemmin tehty yhtään tämän tasoista tv-dokumenttisarjaa. Aion ehdottaa sille Bonnierin journalistipalkintoa.

mie ja sie

Kysyn vain miksi sarjan nimi on Kansankodin kuokkavieraat.
Epäiltiinkö ettei katsojia saataisi ilman provosoivaa ja merkillistä nimeä.
Miksi kutsua meitä kuokkavieraiksi. Miksei Kansankodin rakentajiksi, sillä sitä me tunnemme olevamme.
Tajuavatko sarjan tekijat että monet meistä ovat asuneet täällä 30-40vuotta ja olemme kyllä ihan isäntä ja emäntäväkeä, eikä mitään kuokkavieraita.

Anonyymi

maastamuuttanut kirjoitti:
Erittäin halpamaista alkaa näin tulevien vaalien alla verrastaa suomalaisten työperäistä muuttoa naapurimaahan ja maailman kriisipesäkkeistä pohjolan sosiaaliturvan perään valuvien tyhjäntoimittajien virtaa.

Ihan tulee Neuvostoliitto mieleen tällaisesta kansan valistuksesta.


Haista paska

Ask

Anonyymi kirjoitti:
Kansankodin kuokkavieraat .. jesus!" Suomalaiset meni sinne TÖIHIN eikä rikastelemaan naisia puskiin ja notkumaan asemanseinälle mutta eihän tämä punbaviherhyysäri-yleläisille ole koskaan valjennut.

Kannattaa tutustua Ruotsin rikollistilastoihin ja katsoa minkä maan kansalaiset siellä onkaan kärjessä. Ettei vaan olisi Suomen...?

Mölndalsbo

Pesonen kirjoitti:
myymi kirjoitti:
Näin ajatusleikkinä voisi ehdottaa YLE:lle ohjelmasarjaa vaikkapa 90-luvulla Suomeen saapuneista somaleista otsikolla hyvinvointivaltion parasiitit.

Muutenkin olisi mukava joskus nähdä hiukan analyyttisempää ja tilastotietoon pohjautuvaa kuvausta Suomesta Ruotsiin muuttaneiden siirtolaisten sopeutumisesta. Todellisuudessahan suhteelliseen väestöosuuteensa nähden suomalaiset eivät erottuneet kantaväestöstä esim. rikollisuuden tai työttömyyden osalta, mutta tietenkin toimittajaeliitille on paljon mukavampi harrastaa jonkinlaista kansallista itseruoskintaa uusintamalla myyttiä "Slussenin sisseistä". Varsinkin koska harvemmin toimittaja itse katsoo kuuluvansa tähän ruoskittavaan tavalliseen kansaan.

Hyvin kirjoitettu. Toinen myytti, jota sitkeästi halutaan pitää hengissä, on "En finne igen". Kun v. 1976 kysyin ruotsalaiselta naapuriltani opiskelija-asuntolassa josko hän oli sellaisia otsikoita lehdissä nähnyt, hän vastasi kysymyksestäni kummastuneena: "En". Jokin lehti 1960-luvulla on tällaisen otsikon joskus julkaissut, ja tätä vaalitaan Suomessa kuin kansallisaarretta vielä tänäkin päivänä.


Kyllä itse luin GT:stä (Göteborgs Tidning )etusivulta kissankoisilla kirjaimilla kirjoitetun otsikon.EN Finne Igen usein 60-luvun loppupuolella, vaan ovathan muut kansalaisuudet sekä ruotsalaiset oppineet käyttämään MORAPUUKKOA (ruotsalainen keksintö )aivan hyvin !
Siitä usein mainitsen vieläkin kun tulee puheeksi tuttujen maailmankansalaisten kesken.

Ruotsissa asuva

Tässä sarjassa oli osittain kohtuullisen hyvä ote, mutta vähän liikaa vatvottiin näitä stereotyyppejä, puukko, pullo ja puistonpenkki etc.

Sarja pyöri myöskin vähän liikaa vain muutaman yksilön ja perheen ympärillä.

Viimeinen eli kahdeksas osa oli mielestäni täysi floppi. Kahden henkilön ympärille,
joista toinen oli vain puoliksi suomalainen, rakennettu loppuosa ei juuri valottanut suomalaisten nykypäivää Ruotsissa. Olkoonkin että
kyseisten henkilöiden tarinat olivat ihan mukavaa katseltavaa.

Suomessa asuvan oli varmasti vaikeata saada selvää kuvaa tämänpäivän ruotsin suomalaisten elämästä. Ruotsissa asuu kymmeniätuhansia
suomalaisia tai heidän jälkeläisiään, joten ei luulisi olleen vaikeata
saada vähän monipuolisempaa ja positiivisempaa kuvaa heidän elämästään a.d.2011. Ruotsin suomalaisten keskuudessa on varsin huikeita menestystarinoita, Kentin lisäksi, ja heitä on useita yllättävänkin korkeissa asemissa sekä julkisella sektorilla että myös yksityisellä.

Imyynona

Hullusti valikoitu nimi tälle muuten kiinnostavalle sarjalle. Ruotsi ei ikinä olisi pärjännyt nykyiselle teolliselle tasolle ilman näitä vieraita, jotka eivät todellakaan kuokkineet.

Perkele itte

Hyvä sarja! Olisivat vain käyneet täällä Mariestadissa juttelemassa niin olisi ollut paljon asiaa. Hyvä Tuhkimotarinakin olisi ollut mikä muutti elämän paremmaksi monelle sadalle nuorelle... Ei vain epäkohtia, vaikka niitäkin löytyy. Elossa ollaan vielä vaikka 70-luvun prognoosi ei hyvää näyttänyt...

Enemmän totuutta

Imyynona kirjoitti:
Hullusti valikoitu nimi tälle muuten kiinnostavalle sarjalle. Ruotsi ei ikinä olisi pärjännyt nykyiselle teolliselle tasolle ilman näitä vieraita, jotka eivät todellakaan kuokkineet.

Suomalaiset eivät todellakaan olleet mitään kuokkavieraita Ruotsissa, vaan haluttua työväkeä, jota oikein haalittiin rakentamaan kansankotia.

Anonyymi

Joku kyseli palkoista ja elinkustannuksista vv. 1960/70 luvuilla. Itsellä on hieman kokemusta . esim v.1972 palkka n.16 kr/h . Vuora 250 kr./kk. kalustettu yksiö. En ollut päivääkään liuku-hihnalla. En kohdannut mitään merkittävää "rasismia" .pientä vitsailua vain. Palasin myöhemmin Suomeen ihan vaan henk. koht. syistä. Mielestäni ohjelman nimi on väärä ja suorastaan leimaava. En ymmärrä toimittajien vaikuttimia.

Leila

Katsoin sarjan, kun se tuli ensimmäistä kertaa, ja minusta se oli erittäin hyvä katsaus lähihistoriaamme - nimeä myöten. Nimeä kritisoivat näyttävät puuttuvan "kuokkavieraat"-sanaan, vaikka sehän saa merkityksensä suhteessa siihen toiseen sanaan, ts. Kansankodin [kuokkavieraat]. Tosin taitaa koira älähtää kalikan kalahtaessa - "älä vaan vertaa meitä muihin maahanmuuttajiin". Jaahas, mitäs te sitten olitte? Tilanne eronnee lähinnä siinä, että Ruotsi tarvitsi työvoimaa, kun taas me emme sitä nyt ihan siinä määrin tarvitse.
Lisäksi sanapari rimmaa oikein hyvin ja jää mieleen.
Olen itse toisen polven maaltamuuttaja, ja sarja antoi minusta hyvän kuvan tuon ajan Suomesta - josta 500 000 - siis 500 000! - ihmisen oli lähdettävä etsimään elämän edellytyksiä teollistuvasta Ruotsista. Vaikka lähisuvussa on yksi sen reissun kokeillut ja omatkin vanhemmat lähtivä Pohjois-Karjalasta etelään, en oikeastaan tiennyt asioista; en ainakaan niiden mittakaavasta. Ja sarjaan on löydetty hyviä haastateltavia.
Kaiken kaikkiaan mallikas suoritus (tuolloin demari-, nyk. kokkarivetoiselta) YLEltä.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook