YLE Teema

 

Teeman lahjapaketit 2012

Kultakuume

Julkaistu torstaina 02.12.2010 3 kommenttia 216 suositusta

tiistai 25.12. klo 10.00

Joulupäivän Chaplin-paketin aloittaa tämän mestarikoomikon ehkä kuuluisin elokuva, vuonna 1925 valmistunut Kultakuume. Se on Charles Chaplinin ja koko elokuvahistorian upeimpia mestariteoksia, jonka kohtaukset ovat säilyttäneet tehonsa ja maineensa vuosikymmenestä toiseen.

Chaplinin ensimmäinen pitkä elokuva Chaplinin poika oli valtava menestys, mutta sen jälkeen Chaplin yllätti kaikki tekemällä tyylikkään rakkauselokuvan Nainen Pariisissa (1923), jossa hän itse näyttäytyi vain sivuosassa vilahtaen. Elokuvan yleisömenestys jäi kuitenkin niin vaatimattomaksi, että Chaplin palasi komedian ja kulkurihahmonsa pariin.

Kultakuumeessa pikku kulkuri etsii onneaan Alaskan kultamailta missä hän joutuu sekä tylyjen kullanetsijöiden että luonnonvoimien riepottelemaksi. Humukaupungissa hän myös ihastuu sievään tanssityttöön mutta rakkaus tuntuu jäävän kovin yksipuoliseksi.

Kultakuumetta tehdessään Chaplin hioi ideoitaan ja kohtauksiaan viikosta toiseen, ja lopputulos henkii joka minuutillaan Chaplinin nerokkuutta ohjaajana, näyttelijänä ja koomikkona. Kengänsyönti, sämpylätanssi ja erämaamökin piinaavan hauska keikkuminen vuorenjyrkänteellä ovat lähes kaikille tuttuja kohtauksia, mutta nämäkin huippuhetket erottuvat vain vaivoin tasaisen vahvasta kokonaisuudesta.

Chaplinille ominaisesti huumori ja tragedia kietoutuvat yhteen nykien silmäkulmista niin naurua kuin kyyneliä, ja samoin tekijälleen tyypillisesti elokuva on slapstick-komiikastaan huolimatta ankkuroitu vankasti todellisuuteen kuvilla Klondiken kullankaivajista, erämaista ja kukoistavista humukaupungeista.

Vuonna 1942 Chaplin teki elokuvasta uuden version, jossa välitekstit korvattiin Chaplinin kertojanäänellä ja elokuvaan lisättiin myös hänen säveltämänsä musiikki. Tämä on myös ainoa versio, jota Chaplinin perikunta antaa nykyisin esittää.

(Elokuva on esitetty Teemalla kesällä 2012)

Lisätietoa ohjelmasta

Kultakuume (The Gold Rush), USA 1925. Ohjaus ja pääosa: Charles Chaplin.

Löydä lisää:

Charles Chaplin, 1920-luku
Suosittele216 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Sirkus (S)

Kultakuumeen ja Kaupungin valojen välissä syntynyt Sirkus on aivan syyttä jäänyt nimekkäämpien Chaplin-komedioiden varjoon. Sirkusmiljöö tarjoaa loistavat puitteet Chaplinin nerokkaille sketseille.

Elokuvan päivä

Joulupäivänä Teeman lahjapaketissa on elokuvia aamusta yöhön saakka.

Kommentit

Anonyymi

Miksi ihmeessä tästä elokuvasta esitetään aina tuo vuoden 1942 julkaisu, jossa Chaplin toimii kertojana? Alkuperäinen mykkäversio toimii huomattavasti paremmin, joten jos sen saisi seuraavan kerran.

YLE Teema

Tässä YLEn elokuvahankkijan Vesa Nykäsen vastaus:
"Henkilökohtaisesti olen samaa mieltä, mykkäversio on parempi, koska Chaplinin kertoja on vähän tekopirteä. Chaplinin useimpien elokuvien, kuten Kultakuumeen, oikeudet omistaa nykyisin hänen perikuntansa. Se valvoo hyvin tarkkaan näitä oikeuksia, jopa tv-esitysten käännöstekstityksiä. He myös antavat levitykseen Kultakuumeesta ainoastaan tätä vuoden 1942 versiota ja ovat kieltäytyneet myymästä alkuperäistä mykkäversiota, jos olemme sitä pyytäneet."

Anonyymi

Kiitos tiedosta. Erittäin valitettavaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook