YLE Teema

 

Teeman lahjapaketit 2013

Mahtava ukulele

Julkaistu perjantaina 26.07.2013 0 kommenttia 48 suositusta

torstai 26.12. klo 10.00

Ukulele on pieni soitin, joka tekee suurta comebackia maailmalla. Dokumentti Mahtava ukulele (Mighty Uke, 2010) kertoo pienen suuren soittimen historiasta, suosion huipuista ja notkelmista sekä 2000-luvun uudesta tulemisesta. Ukulelesta on jälleen tulossa koko kansan soitin, jonka soittaminen on yhteinen, yhdistävä kokemus.

Dokumentissa soittimen alkuperää jäljitetään Madeiralle, josta se päätyi 1870-luvulla Havaijille ja sieltä Amerikkaan. Ukulelesta tuli muotisoitin, ja Ukulele Ike eli Cliff Edwards oli 1920-luvun kirkkaimpia tähtiä. Villitystä seurasi kuitenkin unohdus. Ukulelesta tuli vitsi, ja se sai maineen sekopäiden soittimena. Marilynilla oli kyllä Piukoissa paikoissa ukulele, mutta elokuva kertoikin kieltolain ajoista. Ukulelen harvoja nimekkäitä kannattajia oli George Harrison, jolla oli tapana lahjoittaa ukuleleja muusikkoystävilleen periaatteella ”ukuleleja ei voi koskaan olla liikaa”.

Nyt ukulele on jälleen alkanut soida kaikkialla. Ukulelella soitetaan 2000-luvulla vaikkapa hip hopia. Pearl Jamin Eddie Vedder on levyttänyt albumillisen ukulelelauluja, ukulelevirtuoosi Jake Shimabukuro on Youtuben suuria tähtiä, ja The Ukulele Orchestra of Great Britain kerää täysiä saleja huikeilla rock-konserteillaan.

Dokumentissa seurataan myös kanadalaisen Langleyn koulun ukuleleorkesterin matkaa Havaijille.

Tony Colemanin ja Margaret Meagherin ohjaaman sympaattisen dokumentin tv-ensi-ilta oli 20.4.2013 ukulelelle omistetussa Teemalauantaissa.

Lisätietoa ohjelmasta

Mahtava ukulele (Mighty Uke), USA 2010. Dokumentti, ohjaus Tony Coleman ja Margaret Meagher.

Suosittele48 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Anarchy in the Ukulele: konsertti

Ukulele on pieni soitin, jolla saa taitavissa käsissä aikaan suurta jälkeä - kuten huikean The Ukulele Orchestra of Great Britainin konsertissa. Anarkiaa ukulelessa!

Searching for Sugar Man

Ruotsalaisohjaaja Malik Bendjelloulin (1977–2014) muistoksi: Oscarin voittanut huikea dokumenttielokuva amerikkalaisesta muusikosta Sixto Rodriguezista, josta tuli tietämättään supertähti kaukana Etelä-Afrikassa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook