YLE Teema

 

Mediataide

Julkaistu perjantaina 07.03.2014 0 kommenttia 133 suositusta

keskiviikko 26.3. klo 20.00

Mediataide-sarjan lähtökohtana on eri mediataiteen tekniikoita, tyylisuuntauksia ja aikakausia edustavien suomalaisten taiteilijoiden ja heidän teostensa esittely. Sarjan päämääränä on lähestyä vaikeaksi miellettyä taiteenlajia kansantajuisesti, huumorilla ja linkittää taiteilijoita laajemmin yhteiskunnalliseen kontekstiin.

Sarjassa esitellään kuusi eri sukupolviin kuuluvaa kotimaista mediataiteilijaa. Kukin jakso sisältää joko kokonaisia teoksia tai klippejä ja dokumentaatioita teoksista. Sarjan pääpaino on mediataiteen teoksissa, ja taiteilijat taustoittavat haastatteluissa taidettaan ja ajatuksiaan mediataiteesta yleisemmin.

Haastatteluihin kuvattu materiaali koostuu taiteilijoiden työskentelystä: sarjassa nähdään esimerkiksi Anssi Kasitonni kuvaamassa uutta avaruusmusikaaliansa Kuhmalahden työväentalolla, Mika Taanila rakentamassa ja ajamassa Expanded Pori -live-esitystä lukuisine projektoreineen ja Marjatta Oja tekemässä projisointikokeiluja työhuoneellaan teokseensa Personally Imposed.

Sarja on Suomen Taideyhdistys ry:n tilaustyö. Taideyhdistyksen lähtökohtana on saada mediataidetta laajemman yleisön nähtäville kuin mitä perinteinen museo- ja galleriakonteksti pystyy palvelemaan. Sarjan on tuottanut Silva Mysterium Oy. Sarjan kirjoittaja-ohjaaja Kirsi Reinola on toiminut ohjaajana, käsikirjoittajana, kuvaajana sekä leikkaajana lyhyt- ja televisioelokuvissa. Taideteollisessa korkeakoulussa ja Teatterikorkeakoulussa käsikirjoitusta ja ohjausta opiskellut Reinola on kirjoittanut, ohjannut ja tuottanut teatteria sekä työskennellyt toiminnanjohtajana teatteri-, mediataide- ja esitystaidejärjestöissä. Lisäksi Reinola on opettanut elokuvakäsikirjoitusta.

Tervetuloa tutustumaan mediataiteeseen myös AAVE-festivaaleille 7.–13.4.!

Anssi Kasitonni – mediataiteen pellepeloton

 Anssi Kasitonni on monialataiteilija, jonka taiteessa yhdistyvät alakulttuuri, vakavat aiheet, huumori ja populaarikulttuuri.

 

 

 

Mika Taanila – liikkuvan kuvan arkeologi

 Mika Taanilan teokset sijoittuvat dokumenttielokuvan, avantgarden ja videotaiteen väli-maastoon. Ohjelmassa Taanilan haastattelut ja teokset valottavat mediataiteen ja kokeellisen elokuvan rajankäyntiä.

 

 

Heta Kuchka – yhteisö ja identiteetti

 Heta Kuchkan teoksissa on roolileikkejä, joihin hän asettaa itsensä ja muut ihmiset. Lähtökohtina ovat arkiset ilmiöt, lähiympäristö ja kommunikaatio ihmisten välillä. Lopputuloksena on sattumanvaraisuutta, lämpöä ja huumoria.

 

 

Jani Ruscica – kuvan veistäjä

 Jani Ruscica on italialais-suomalainen mediataiteilija, joka työskentelee kollektiivisesti, kiinnostuksenaan yksilön paikka yhteisössä. Merkitykselliset ja monitasoiset tarinat avautuvat niin elokuvailmaisun kuin mediataiteen keinoin.

 

 

Marjatta Oja – tilanneveistoksia

 Marjatta Ojan taiteessa käsitellään liikkuvan kuvan, puoliläpäisevien materiaalien, peilien ja muiden projisointiin sopivien esineiden avulla kuvan hajoamista osiin näyttelytilassa, ja siten syntyvää uudenlaista katsoja-kokijan tilannetta.

 

 

Anneli Nygren – itseoppinut uranuurtaja

Anneli Nygren on itseoppineiden mediataiteilijoiden kruunaamaton kuningatar. Hän on suomalaisen mediataiteen pioneeri ja videota hyödyntävä kansantaiteilija, jonka tuotanto on kokonaistaideteos.

Suosittele133 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook