YLE Teema

 

Teeman elokuvafestivaali 2012

Metropolis (7)

Julkaistu tiistaina 27.11.2012 0 kommenttia 86 suositusta

Elokuvafestivaalin avauspäivä on omistettu suurille visioille. Metropoliksen jälkeen esitetään Synecdoche New York.

keskiviikko 12.12. klo 18.30

Fritz Langin mestariteos, vuonna 1927 valmistunut Metropolis oli valtava hanke. Se oli ensimmäinen suuren budjetin scifi-elokuva ja ylipäänsä ensimmäinen aito scifi-elokuva. Sen kuvaukset kestivät 16 kuukautta, ja niissä käytettiin 37 383 näyttelijää ja statistia. Eugen Schüftanin luomat erikoistehosteet ja ohjaaja Langin visiot tulevaisuuden suurkaupungista olivat ennennäkemättömiä.

Metropoliksesta tuli siihen asti kallein saksalainen elokuva mutta myös valtava taloudellinen floppi, joka ajoi suuren Ufa-studion lähes konkurssiin.

Metropolis kertoo tulevaisuuden suurkaupungista, jota hallitsee pieni onnelassaan elävä yläluokka teollisuuspohatta Johann Fredersenin johdolla. Kaupungin maanalaisissa uumenissa työläiset uurastavat valtavien koneiden keskellä ja konemaisiksi itsekin muuttuneina. Sorretut työläiset alkavat palvoa kaunista ja hyveellistä Mariaa, joka ennustaa rauhanomaista muutosta. Fredersenin poika ihastuu hänkin Mariaan. Pohatta itse päättää kidnapata Marian ja korvata tämän hullun tiedemiehen rakentamalla robotti-Marialla.

Metropoliksen merkitys löytyy sen kerronnallisesta voimasta: leikkaus, lavasteet, kuvaus, valaistus ja tehosteet luovat häikäiseviä visioita. Ne jättävät Langin puolison Thea von Harboun kirjoittaman tarinan kömpelyydet ja henkilöhahmojen hölmöydet varjoonsa.

Ensi-illan jälkeen Metropoliksesta lyhennettiin useita eripituisia versioita. Lukuisat poisleikatut kohtaukset olivat kateissa vuosikymmenien ajan, ja vasta vuonna 2008 ne löytyivät Argentiinasta. Uuden entisöinnin raakaversio oli nähtävillä Berliinin elokuvajuhlilla keväällä 2010. Restauroinnin on tehnyt F.W. Murnau -säätiö.

Restauroitu Metropolis esitettiin keväällä 2012 Helsingin Musiikkitalossa Gottfried Huppertzin säveltämän alkuperäisen musiikin kera Radion sinfoniaorkesterin säestyksellä, ja tämä uusi versio saa nyt televisioensi-iltansa.

Ennen Metropolis-elokuvaa esitetään vuonna 2010 valmistunut dokumentti Matka Metropolikseen (Die Reise nach Metropolis), jossa kerrotaan Fritz Langin mestariteoksen syntyvaiheista ja restaurointityöstä sekä Argentiinasta löydetystä materiaalista, joka täydentää tuntemamme version. Dokumentin on ohjannut Artem Demenok.

 

Katso myös Festivaalipuhetta: Metropolis-elokuvan vaikutuksesta ja ajankohtaisuudesta puhuu muun muassa elokuvaohjaaja Saara Cantell.

Lisätietoa ohjelmasta

Metropolis. Saksa 1927/2010. O: Fritz Lang. N: Brigitte Helm ja Gustav Fröhlich, Alfred Abel, Rudolf Klein-Rogge.

Suosittele86 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Synecdoche, New York (12)

Charlie Kaufmanin ainutlaatuinen elokuva sairaalloisesta teatteriohjaajasta, jonka tuotannossa faktan ja fiktion rajat alkavat hämärtyä. Pääosaa esittää Philip Seymour Hoffman.

Matka Metropolikseen

Artem Demenokin dokumentti Fritz Langin mestariteoksen syntyvaiheista ja restaurointityöstä sekä hiljattain löydetystä materiaalista, joka täydentää tuntemamme version.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook