YLE Teema

 

Kino Scifi

"Se" toisesta maailmasta

Julkaistu tiistaina 04.05.2010 0 kommenttia 255 suositusta

Kulttimaineessa oleva jännittävä scifi-klassikko tutkijoista, jotka löytävät napajäätiköltä avaruusaluksen hylyn.

keskiviikko 30.6. klo 21.55

Vuonna 1951 valmistunut ”Se” toisesta maailmasta (The ”Thing” from Another World, USA 1951) on tyylikäs scifi-jännäreiden klassikko, joka puolustaa uljaasti paikkaansa yhtenä lajityypin onnistuneimmista edustajista. Sen voi sanoa synnyttäneen jopa oman ala-genrensä, sillä kuinka usein olemmekaan vuosien varrella nähneet elokuvia, joissa salaperäinen ulkoavaruuden elämänmuoto uhkaa eristyksissä olevaa pientä ihmisjoukkoa.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat napajäätikön tutkimusasemalle, jonka lähistöltä löytyy jäähän hautautunut avaruusalus. Aseman tutkijat ja ilmavoimien edustajat löytävät myös aluksen jäätyneen matkustajan, joka herättyään osoittautuu paitsi eläväksi, myös kirjaimellisesti verenhimoiseksi.

”Se” toisesta maailmasta on kihelmöivästi toteutettu tieteisjännäri, mutta heti tuoreeltaan se ei saanut silloisen scifi-eliitin hyväksyntää. Kriitikot ja scifi-kirjailijat moittivat ennen kaikkea sitä, että John W. Campbellin alkuperäistarinasta oli tehty pelkistetty hirviöjännäri, jossa oli lisäksi enemmän fiktiota kuin tiedettä.

Elokuva on kuitenkin kestänyt aikaa paljon paremmin kuin useimmat ”vakavammin” toteutetut 1950-luvun tieteiselokuvat, ja se pääsee usein kaikkien aikojen parhaiden scifi-elokuvien listoille.

Elokuvan viralliseksi ohjaajaksi on merkitty Christian Nyby, joka oli työskennellyt leikkaajana mestariohjaaja Howard Hawksin 1940-luvun klassikoissa. Kun Hawks tuotti tämän The Thingin, hän halusi auttaa Nybyä ohjaajauran alkuun ja antoi tälle ohjaajakrediitin. Käytännössä Hawks kuitenkin suunnitteli itse koko elokuvan ja valvoi sen kuvauksia. Elokuvan tyyli, ulkoasu, dialogi ja teemat ovatkin niin yhdenmukaisia Hawksin oman ohjaustuotannon kanssa, että voidaan käytännössä puhua Hawksin elokuvasta.

Elokuvan pääosia näyttelevät Kenneth Tobey, Margaret Sheridan, Robert Cornthwaite, Douglas Spencer ja hirviönä James Arness.

Vuonna 1982 John Carpenter ohjasi samasta tarinasta uuden, enemmän erikoistehosteiden varaan rakennetun filmiversion.

(kirjoittanut Vesa Nykänen)

Lisätietoa ohjelmasta

"Se" toisesta maailmasta (The "Thing" from Another World, USA 1951). 87 min. Ohjaus: Christian Nyby, Howard Hawks. Pääosissa: Margaret Sheridan, Kenneth Tobey, Robert Cornthwaite, Douglas Spencer, James Arness.

Suosittele255 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Tuntematon maailma

Lentävien lautasten kulta-aikana valmistuneessa scifi-klassikossa joukko huippututkijoita päätyy salaperäisen tutkimuslaitoksen kautta mukaan tähtien sotaan.

Kielletty planeetta

Aikansa suuressa scifi-klassikossa retkikunta etsii eloonjääneitä vaienneelta siirtokuntaplaneetalta. Tarina pohjaa Shakespearen Myrskyyn.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook