YLE Teema

 

Suurenmoinen Tati

Julkaistu perjantaina 23.12.2011 3 kommenttia 136 suositusta

Jacques Tati (1907-1982) kuuluu elokuvahistoriassa sekä nerokkaimpiin koomikkoihin että omaperäisimpiin ohjaajiin. Dokumentti Suurenmoinen Tati kertoo, miten ja mistä aineksista Tati loi huikeat elokuvansa, herra Hulot'n kuolemattoman hahmon ja koko Tati-maailmansa. Michael Housen vuonna 2009 ohjaamassa dokumentissa on ainutlaatuista arkistomateriaalia Tatin elämästä ja kaikista elokuvista. Samalla se tuo Tatin tuotannon tähän päivään, 2000-luvun fanien keskelle.

Tati aloitti miimikkona 1930-luvun Pariisin music hall -lavoilla. Ensimmäisen pitkän elokuvansa Lystikäs kirjeenkantaja hän ohjasi vuonna 1949. Herra Hulot'n Tati esitteli elokuvassa Riemuloma Rivieralla (1953). Ura huipentui vuonna 1959 Oscar-voittoon, yleisömenestykseen ja taiteelliseen täysosumaan Enoni on toista maata.

Taiteellinen kunnianhimo kuitenkin vain kasvoi, ja Tatin seuraava elokuva, urbaania Pariisia ja modernin maailman menoa satirisoiva Playtime valmistui vasta vuonna 1967. Tati hioi elokuvaansa vuosikausia, eikä yleisö lopulta ollut valmis Playtimen visioille. Elokuva oli mestariteos, mutta siihen päättyi käytännössä myös Tatin ura elokuvantekijänä. Kallis elokuva romahdutti Tatin talouden, ja hänen rakennuttamansa elokuvastudio Tativille purettiin.

Viimeiset elokuvansa (Trafic 1971, Parade 1974) Tati teki ulkomailla, pienillä budjeteilla. Hetken näytti myös siltä, että koko Tatin perintö tuhoutuu. Tatin tytär Sophie Tatischeff onnistui kuitenkin pelastamaan isänsä teokset ja arkistot jälkipolville. Nyt Tatia palvotaan yhtenä seitsemännen taiteen kaikkein suurimmista visionääreistä.

Dokumentissa esiintyvät niin Tati itse (arkistomateriaalissa) kuin monet Tatin ystävät, työtoverit ja fanit. Jälkimmäisiin kuuluvat muun muassa Sparks-yhtye, laulaja Frank Black sekä animaatio-ohjaaja Sylvain Chomet, joka on tehnyt Tatin käsikirjoitukseen pohjautuvan pitkän animaatioelokuvan Illusionisti. Illusionisti esitettiin Teeman elokuvafestivaalilla marraskuussa 2013.

(Kirjoittanut Kati Sinisalo)

Dokumentti Suurenmoinen Tati sai tv-ensi-iltansa osana Tatille omistettua Teemalauantaita 4.12.2010.

Suosittele136 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

4.1. Teemalauantai: Jayne Mansfieldit

Vuoden 2014 Teemalauantait avaa kahden komedian värikylläinen double bill täynnä nokkelaa musiikki- ja mainosmaailman satiiria. Frank Tashlinin ohjaamien elokuvien Minkäpä tyttö sille voi ja Houkuttelevat huulet tähti on Jayne Mansfield.

11.1. Teemalauantai: Kolmen Palmun ilta

Teema esittää Matti Kassilan 90-vuotissyntymäpäivän aattona koko alkuperäisen Palmu-trilogian: Komisario Palmun erehdys (1960), Kaasua, komisario Palmu (1961) ja Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962). Nyt kaikki yhdessä: ”Silmät tummat niin kuin syksyinen yö…”

Kommentit

Anonyymi

Kertokaapa miksi Teema esittää Tatilta aina Mon Onclen? Seuraavaksi eniten esitetään varmaankin Jour de Fêteä. Elokuva, joka jää aina esittämättä on Trafic.
Seuraavana teemapäivänä voisitte esittää Tatilta sen sekä kaikki Tatin lyhärit.

YLE Teema

Totta, Trafic puuttuu nyt Tati-teemasta, mutta tällä kertaa esitetään siis neljä Tatin elokuvaa: Mon onclen ja Jour de fêten lisäksi Les vacances de monsieur Hulot ja Playtime. Pannaan toiveesi eteenpäin!

Anonyymi

YLE Teema kirjoitti:
Totta, Trafic puuttuu nyt Tati-teemasta, mutta tällä kertaa esitetään siis neljä Tatin elokuvaa: Mon onclen ja Jour de fêten lisäksi Les vacances de monsieur Hulot ja Playtime. Pannaan toiveesi eteenpäin!

Juuri Traficia minäkin olisin kaivannut. Mulla on dvd:llä nuo muut :(

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook