YLE Teema

 

Illusionisti (7)

Julkaistu torstaina 15.08.2013 0 kommenttia 87 suositusta

Ksto myös dokumenttielokuva Tatista sunnuntaina 24.11. klo 14.05!

sunnuntai 24.11. klo 15.35

Teeman elokuvafestivaalin päätöspäivän käynnistää kaihoisa ja viehättävä animaatioelokuva Illusionisti (L’illusioniste, 2010). Sen on ohjannut Bellevillen kolmosilla läpimurtonsa tehnyt Sylvain Chomet. Elokuvan päähenkilö on piirretty Jacques Tati.

Chomet'n ensimmäinen näytelty elokuva Attila Marcel sai alkusyksyllä ensi-iltansa.

Illusionisti on haikean nostalginen elokuva ranskalaisesta taikurista, joka 1950–1960-lukujen taitteessa lähtee esiintymismatkalle Britanniaan. Rokkarit ja muu moderni viihde ovat korvaamassa estradiviihteen, taikurien suosio on hiipumassa. Niinpä taikuri esiintyy kaikenlaisissa kissanristiäisissä ja päätyy lopulta syrjäiseen skottikylään. Sieltä hänen seuraansa tarttuu nuori Alice, joka uskoo tosissaan taikurin kykyihin ja lähtee tämän perässä Edinburghiin.

Taikuria esittää Jacques Tati, tai ainakin hänen animaatioversionsa, jonka ulkonäkö ja maneerit on muokattu taitavasti illusionistin hahmoon. Yhdessä maukkaimmista kohtauksista piirretty Tati hämmentyy pahemman kerran kohdatessaan valkokangaskopionsa elokuvateatterissa, jossa pyörii Enoni on toista maata. Myös elokuvan tunnelma ja huumori muistuttavat Tatin kiireetöntä ja hykerryttävää tyyliä, joka pettävästi näyttää pelkistetyltä mutta on yksityiskohdissaan tavattoman rikas.

Illusionisti ei ole vain kunnianosoitus Tatille. Se perustuu Tatin vuonna 1956 laatimaan käsikirjoitukseen, jota hän ei kuitenkaan koskaan filmannut. Elokuvan paikoin surumielinenkin tunnelma johtunee osaksi siitä, että Tati tiettävästi kirjoitti tarinan eräänlaisena anteeksipyyntönä omalle tyttärelleen, jota hän tunsi laiminlyövänsä. Tarina sijoittui alun perin Prahaan. Chomet muutti tapahtumapaikaksi toisen viehättävän vanhan eurooppalaiskaupungin Edinburghin, jossa hän itse asuu ja työskentelee.

Ennen elokuvaa esitetään Festivaalipuhetta, jossa ohjaaja Timo Vuoresola ylistää Illusionistia.

Katso myös Michael Housen dokumentti Suurenmoinen Tati sunnuntaina 24.11. klo 14.05.

Lisätietoa ohjelmasta

Illusionisti (L'illusionniste), Ranska 2010. Animaatioelokuva, ohjaus Sylvain Chomet, käsikirjoitus Jacques Tati.

Suosittele87 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kaikki Eevasta (S)

Kuuden Oscarin - ja peräti 14 ehdokkuuden! - hieno klassikko nuoresta näyttelijästä, joka pyrkii huipulle soluttautumalla suuren tähden lähipiiriin. Ohjaus Joseph L. Mankiewicz. Pääosissa Bette Davis, Anne Baxter ja George Sanders.

Somewhere (7)

Sofia Coppolan elokuva yltäkylläisessä tyhjyydessä elävästä Hollywood-näyttelijästä ja tämän tyttärestä. Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinto 2010. Pääosissa Stephen Dorff ja Elle Fanning.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook