YLE Teema

 

Runoraati

Taloraati: Designpääkaupunki

Julkaistu keskiviikkona 07.11.2012 1 kommenttia 77 suositusta

torstai 15.11. klo 18.00

Isänpäivänä esitettävä Taloraati kiertää esikokemassa viisi kohdetta Helsingissä. Matkaa tekevät arkkitehdiksi opiskeleva olympiamitalisti Tuuli Petäjä, Finlandia-palkittu kirjailija ja kuvataiteilija Hannu Väisänen, sarjakuvapiirtäjä Warda Ahmed ja kulttuuriperinnön suojelija Mikko Härö.

Taloraati esikokee katsojien puolesta Suomen suurimman tiedekirjaston eli Kaisa-talon, Kampin kappelin, Länsilinkin, Hietaniemen uuden kahvilan ja pukuhuonetilat sekä Musiikkitalon.

Runoraadin blogista voit lukea lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin varjoraadin mielipiteet kohteista ja kommentoida itse Helsingin rakentamista.

Pääkaupunkina 200 vuotta täyttävä Helsinki muuttuu nyt valtavasti. Rakenteilla on useita uusia kaupunginosia, kymmeniä tuhansia asuntoja ja ydinkeskustaan on noussut näyttäviä julkisia rakennuksia.

Arkkitehdeilla on nyt poikkeuksellinen hetki parantaa hyvällä suunnittelulla kaupunkia. Se onkin yksi syy, miksi Helsinki valittiin maailman designpääkaupungiksi. Taloraati kiertää Helsingissä pohtimassa, miten he ovat käyttäneet mahdollisuuden hyväkseen. Onko maailma parantunut?
Ranskassa asuva taiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen katsoo Helsinkiä ulkosuomalaisen sekä entisen oululaisen silmin. Väisänen on eideetikko, harjoittaa kaikkia aistejaan päivittäinen. Raadin kierroksella hän ottaa katsomisen lisäksi kohteisiin kontaktia: haistelee, tunnustelee ja kuuntelee rakennettua ympäristöä.

Purjelautailija Tuuli Petäjä toi Lontoosta kotiin olympiamitalin. Arkkitehtiopinnot ovat loppusuoralla. Petäjä on arkkitehtisuvun vesa, hänestä on tulossa kolmannen polven arkkitehti. Taloraadissa purjelautailutausta on myös iloa. Helsinki on pääkaupunkina ainutlaatuinen, koska se aukeaa suoraan merelle ja sen rantaviivaa nykyarkitehtuuri tulee muutamaan paljon.

Warda Ahmed opiskelee luokanopettajaksi. Hän on myös Nettinarttu-sarjakuvakollektiivin jäsen ja järjestöaktiivi musliminuori. Monissa Taloraadin kohteista Warda vierailee ensimmäistä kertaa, koska esimerkiksi kristilliseen kappeliin hän ei olisi muuten astunut sisään.

Mikko Härö johtaa kulttuuriympäristön suojelun osastoa Museovirastossa, mutta hän ei ole kuiva virkamies. Miten museovirastolainen arvioi uutta arkkitehtuuria ja sen kestävyyttä tuleville sukupolville?

Taloraadin kohteet valitsivat Minna Joenniemi ja Olli Laine, joka on myös lähetyksen ohjaaja.

Taloraati on Runoraadin pikkusisar, jonka tarkoituksena on koukuttaa keskustelemaan rakennetusta ympäristö, uudesta arkkitehtuurista. Nyt nähtävä raati on viides. Taloraati on kahtena aiempana vuonna kiertänyt kotimaisia kohteita: Raadissa nähtiin silloin mm. elokuvaohjaaja Markku Pölönen, talonvaltaaja Atlas Saarikoski, skeittipuistoja suunnitteleva Janne Saario, sarjakuvataiteilija Tarmo Koivisto, kuvataiteilija Jan-Erik Andersson, dramaturgi Terhi Kokkonen sekä arkkitehtuurin asiantuntijat Kaarin Taipale ja Riitta Nikula. Toissa vuonna raatilaiset Tero Saarinen, Jaana Partanen ja Tuomas Toivonen pohtivat Shanghain maailmannäyttelyssä, miten arkkitehtuurilla viestitään kansallista brändiä. Viime vuonna Sipe Santapukki, Heli Laaksonen ja Otso Kantokorpi kiersivät Tallinnassa ja miettivät onko virolainen arkkitehtuuri hullumpaa vai rohkeampaa kuin suomalainen.

Taloraati: Tallinnassa ja Designraati uusitaan vuoden ainoan Taloraadin jälkeen.

Suosittele77 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Eva S.

Lisää tällaisia arkkitehtuuria esitteleviä ohjelmia kaikenkarvaisten sisustushöpinöiden sijaan...

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook