YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Runoraati

Taloraati: Tallinna

Julkaistu perjantaina 16.11.2012 0 kommenttia 61 suositusta

torstai 22.11. klo 18.00

Ovatko arkkitehdit Virossa rohkeampia vai hullumpia? Olisiko naapurikateuteen syytä? Vuodelta 2011 uusittava Taloraati matkustaa Viroon pohtimaan, mitä voimme oppia naapurimaan uudesta arkkitehtuurista.

Raadissa Tallinnan uusia rakennuksia pisteyttävät rumpali Sipe Santapukki, runoilija ja viron kääntäjä Heli Laaksonen ja kriitikko Otso Kantokorpi. Apulannan rumpali Santapukki on orgaanisen arkkitehtuurin ihailija. Hänen oman uuden kotinsa on suunnitellut New Yorkin Guggenheimista tunnetun arkkitehti Frank Lloydd Wrightin pojanpoika. Runoilija Heli Laaksonen on rakennussuojelija, jonka mielestä mitäänsanomaton arkkitehtuuri ei ole luonnonlaki vaan valintakysymys. Otso Kantokorpi on sisällyttänyt paljon tietoa arkkitehtuurista suosittuihin Tallinnan matkaoppaisiinsa, koska arkkitehtuuri kertoo tarinoita historiasta.

Kun Suomi ja Viro itsenäistyivät viime vuosisadan alussa, kumpikin maa ilmaisi uutta identiteettiään rohkean ja näyttävän arkkitehtuurin kautta. Viron toisen itsenäistymisen jälkeen Tallinnassa luotettiin suomalaisittain katsottuna huomattavan nuoriin arkkitehteihin. Heiltä tilattiin vaikuttavuutta, uutta virolaista wow-arkkitehtuuria ja sitä myös saatiin.

Omakotitalojen rakentamisessa talopakettien Suomi ja Viro eroavat myös merkittävästi. Virolaisista pientalonrakentajista 90 prosenttia palkkaa arkkitehdin suunnitelemaan heille unelmatalon, joka on usein kaikkea muuta kuin nostalginen kotipesä.

Taloraati bongaa Tallinnassa taloja, jotka ovat myös tavallisen suomalaisturistin matkan varrella sataman ja vanhan kaupungin tuntumassa. Mitä hyvää ja huonoa on toimistorakennuksessa ja kerrostalossa, joissa vanhaan rakennukseen on liitetty uusi osa. Raati esikokee eurooppalaisittain harvinaisen rakennuksen eli uuden synagogan sekä koulun urheilutalon, johon on yhdistetty myös öljy-yhtiön konttori ja autotalli.

 

Taloraadin kohteet Tallinnassa

1. Aia maja
asuin- ja liikehuoneisto Aia-kadulla
osoite: Vana-Viru 13/Aia 4
suunnittelijat: Tallinn KOSMOS / Ott Kadarik, Villem Tomisteja Mihkel Tüür
rakennusvuosi: 2009

 

 2. Uus ja vana Jahuladu
toimisto- ja liikerakennus Rotermannin korttelissa
osoite: Rotermanni 6-8
suunnittelijat: Hanno Grossschmidt ja Tomomi Hayashi
rakennusvuosi: 2008

 

 

3. Tallinnan synagoga
osoite: Karu 16
Suunnittelijat: KOKO arhitektid/ Lembit-Karu Stöör ja Tönis Kimmel
rakennusvuosi: 2007

 

 4. Englantilaisen koulun urheilutalo
suunnittelijat: KOKO arhitektid/ Lembit-Kaur Stöör ja Margus Maiste
osoite: Pärnu mnt. 13
rakennusvuosi: 2007

 

 

5. Omakotitalo

suunnittelija: Raul Vaiksoo

rakennusvuosi: 2008

Löydä lisää:

Runoraati, taloraati
Suosittele61 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Taloraati: Designpääkaupunki

Raadissa mm. olympiamitalisti Tuuli Petäjä ja taiteilija Hannu Väisänen arvostelevat maailman designpääkaupungin uusia julkisia rakennuksia.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook