A-Eurooppa: Kestääkö euro?

Julkaistu keskiviikkona 28.09.2011 12 122

Renny Jokelin (vas.) ja Risto Makkonen etsivät Strasbourgissa ratkaisuja talouskriisiin.

TV1 torstaina 29.9. klo 21.05 – 22.05

YLE Areenassa 30 päivää

A-Eurooppa kysyy, kaataako Kreikan kriisi koko euroalueen.

Euromaat ovat viime kuukausina kasanneet jopa satojen miljardien eurojen pelastuspaketteja, mutta ne eivät tunnu auttavan.

Kreikan ja muiden ahdingossa olevien eteläeurooppalaisten maiden tilanne käy koko ajan vaikeammaksi. Tukijamaat vaativat Kreikalta rajuja leikkauslistoja. Se on saanut kansalaiset kaduille ja leikkaukset eivät onnistu.

A-Eurooppa hakee eurooppalaisia näkökulmia ja selitysmalleja sille mitä jatkossa tapahtuu ja onko vielä jotain tehtävissä.

 

Suomalaisten lasku

Suomi on harvoja maksajamaita ja sen osuus tämän hetkisestä pelastuspaketista on jo 11 miljardia euroa ja summa voi nousta roimastikin.

Toimittajat Risto Makkonen ja Renny Jokelin tenttaavat muun muassa kreikkalaisia, espanjalaisia, itävaltalaisia ja suomalaisia euroedustajia tilanteesta.

Ohjelmassa kerrotaan myös sovittujen tukipakettien suuruudet ja kysytään millainen lasku tästä voi suomalaisille veronmaksajille langeta.

 

Muualla netissä:

YLE Uutiset: Eduskunta hyväksyi muutokset kriisirahastoon

YLE Uutiset: EU-parlamentti tiukensi otetta talouspinnareista

YLE Uutiset: Barroso: Kreikka pysyy eurossa

 

 

Suosittele122 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 29.09.2011

Mitä soopaa nämä miehet puhuvatkaan? Solidaarisuutta!

Oliko Irlanti solidaarinen Suomelle, kun se lainasi eurojärjestelmästä Suomenkin rahaa lainattavaksi edelleen muille maille korkovoittojen toivossa.

Oliko Iso-Britannia solidaarinen Suomelle, kun se halusi Suomen maksavan isoja tukiaisia, vaikka se itse oli yksi suurimmista hyötyjistä.

Olivatko Saksa ja Ranska solidaarisia Suomelle, kun ne edellyttivät Suomen ottavan omiin riskeihinsä nähden reippaasti ylisuuren vastuuosuuden tukitoimissa.

Nämä miehet haluavatkin lisää rahaa omille kotimailleen. Piste.

Se siitä solidaarisuudesta.

Eikä tätä kriisiä tukitoimilla hoideta. Pankit keräävät luonteensa ja mittariensa mukaisesti kaiken rahan, mikä markkinoilta irtoaa, myös tukien avulla saatavissa olevat rahat.

torstaina 29.09.2011

Muuten, tekstin maininta, että Suomi on harvoja maksajamaita, lienee virheellinen.

Suomi taitaa olla (taas) ainoa nettomaksaja! Muut saavat korkojen ja lyhennysten myötä rahansa takaisin välittömästi. Miksi meidän päättäjämme ja toimittajamme eivät voit käyttää tätä argumenttia?

torstaina 29.09.2011

Samaa jargonia mitä on totuttu kuulemaa:Ei ole vaihtoehtoja ,vaan rahaa pitää lapata eteläeuroopan kriisimaille rajattomasti.Espanjan edustajan puheet muistutti kivasti Neuvostoliiton aikaisi kommunismipuheita,että kansa pitää pakkokäännyttää tukemaan järjetöntä järjestelmää.

torstaina 29.09.2011

Näköjään ainoa, joka puhuu asiaa on suomalainen.

Tämä tulipalovertaus on myös naurettava. Ei Kreikan tulipaloa sammuteta, sen pitää antaa palaa loppuun tai räjäyttää. Kaikki palot sammuvat, jos paikalle ei kanneta lisää polttoainetta. Nämä muut tässä keskustelussa haluavat jatkaa kantamista, analysoida asiaa ja itkevät solidaarisuuden perään. Ei tällaisia tarvitsisi kuunnella Suomalaisena ollenkaan. Olisivat kantaneet vastuunsa silloin, kun heille huomautettiin, että rikotte sopimuksia. Olisivat kantaneet vastuunsa silloin, kun ensimmäiset miljardit lahjoitettiin. Lisää ei tule.

torstaina 29.09.2011

Miksi suomalaiset toimittajat ovat niin lällyjä? Suomen edut luovutetaan heti kättelyssä?

torstaina 29.09.2011

Kreikan, Espanjan, Italian jne. rahat on menneet päättäjien pusseihin. Ja sinne ne menee meidänkin rahat. Kaikki leikkaukset koskevat tavallisia ihmisiä sielläkin, poliitikkoja ja päättäjiä ei leikkaukset koske, he käärivät kerman päältä ja nauravat partaansa kun voivat taas ostaa uuden huvilan.

torstaina 29.09.2011

Jos tämä keskustelu heijastaa laajemminkin EU:n päättävien poliitikkojen ja muiden talouden päättäjien käsityksiä talouden terveestä toiminnasta, EU:n perustusten pettäminen on aivan lähitulevaisuuden asia.

EI voi olla niin, että sovittujen taloudellisten kriteerien rikkominen ja tietojen väärentäminen oikeuttavat vetoamaan muiden EU- tai euromaiden pohjattomaan taloudelliseen tukeen, jota osa keskustelun poliitikoista kutsui ""solidaarisuudeksi"" !

Kansalaisten luottamus ja tuki EU:lle horjuu nyt pahasti. Jos poliitikot vielä entisestäänkin laajentavat Suomen veronmaksajien nykyisten ja tulevien sukupolvien velkataakkaa korkoineen, seurauksia tuskin kukaan pystyy ennakoimaan.

torstaina 29.09.2011

Missä oli vasemmiston edustaja suomenkielisessä osuudessa. kaksi porvaria sai laukoa mielipiteitään ilman vastavoimaa. hyvä yle hyvä, ollaanko tasapuolisia?

torstaina 29.09.2011

Surkeinta on suomalaisen reportterin, aikuisen miehen, neuroottinen jankutus maineesta ja mallioppilaasta. Kreikkalaiset eivät ole kysyneet kertaakaan onko maine mennyt. Papandreu komentaa Eurooppaa miten kreikkalaisia on kunniotettava.
Suomi on noudattanut kaikkia sovittuja ehtoja ja joutuu maksamaan heidän fuskaamisensa. Kyllä silloin jo on aihetta protestoida ja käydä poikittain.
On sairasta, luulotautista ja vastenmielistä koko ajan kysyä muilta kelpaanko minä, onko Suomen maine mennyt? Toivon että en ikinä tarvitse kuulla samaa kysymystä aikuiselta ihmiseltä.
Tottakai ne ihmettelee kun ovat tottuneet suomalaisiin kynnysmattoina.

torstaina 29.09.2011

Luottamus noihin ei voisi olla pienempi.

perjantaina 30.09.2011

Kun "Eurokriisi" pankkien osalta on ohi, tulevat kansainväliset pankit vaatimaan (vakausrahasto)saataviaan Suomelta. Siinä vaiheessa Eurooppalainen solidaarisuus on historiaa ja tulemme näkemään massiivisen omaisuudensiirron yksityistämisen kautta Suomen valtiolta (ja mutkan kautta kunnilta) näille "Sijoittajille" aivan kuten katsastustoimissa on käynyt. Siinä vaiheessa voimme heittää hyvästit "ilmaiselle" koulutukselle, terveyspalveluille, sähköverkolle, turvapalveluille. "Palvelua" saa "markkinahintaan"!
-Oletko jo säästänyt lapsesi AMK/yliopisto -opintoihin?
-Onhan sinulla yksityinen sairausvakuutus?
-Oletko maksanut palo- ja turvamaksun?
-Oletko varautunut sähkölaskusi moninkertaistumiseen?
-Mitähän se pullovesi maksaa, kun vesijohtovesi on kuitenkin laadukkaampaa?
-Mitenkä olisi tietullit?

Harvoin mitään saa ilmaiseksi, mutta näiden solidaarisuustoimien lopputuloksena voimme joutua lahjoittamaan kansallisomaisuutemme pilkkahinnalla pankelle ja vielä juotua maksamaan siitä!

perjantaina 30.09.2011

Kohtuullisen EU positiivisena henkilönä ajattelin, että hienoa saada YLE:n kautta aito Eurooppalainen keskustelu euroopasta kotisoffalleni katsottavaksi.

Keskustelun edetessä jäin aivan suu auki kuuntelemaan, että tällä tasollako todella Euroopassa asioista keskustellaan; päiväkodissakin osataan argumentoida paremmin ja espanjalainen kaveri oli soperruksissaan aivan uskomattoman naivi. Carl sentään vaikutti suurin piirtein tolkun kaverilta, mutta jos eurooppalainen kaksikko edustaa eurooppalaisia poliitikkoja edes keskimäärin, siis heitä jotka asioistamme päättävät niin pitänee minunkin kohta vaatia, että Suomi kaivetaan saareksi ja erotaan alkajaisiksi YK:sta, EU:sta, pohjoismaisesta yhteistyöstä ja viimeinen sitten sammuttaa valot muun kansan muuttaessa takaisin 1800-luvulle.

YLE:n pitäisi katsoa peiliin ja miettiä, että tätäkö halutaan näyttää koko Suomelle primeaikaan?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä