A-studion reportaasi: Viron köyhien talvi

Julkaistu keskiviikkona 15.02.2012 7 190

Kunnan parhaaksi lypsäjäksi aikoinaan kruunattu Anastasia, 79, asui pitkään yksin tulipalon runtelemassa, lähes katottomassa talossaan. Talvella aamutee lämmitti yli 20 asteen pakkasessa.

TV1 perjantaina 17.2. klo 21.00 - 21.30

YLE Areenassa 30 päivää

Viron nousu harmaasta neuvostotasavallasta markkinatalouden menestyjäksi on ollut hämmästyttävän nopea.

Silti läheskään kaikki virolaiset eivät ole hyötyneet taloussaavutuksista. Risto Vuorisen toimittamassa reportaasissa tavataan eri syistä köyhyysloukkuun jumiutuneita virolaisia.

 

Narvassa massatyöttömyys

Vuonna 2008 alkanut maailmanlaajuinen talouskriisi on laajentanut myös köyhien virolaisten joukkoa.

Tuhansien perheiden toimeentulo-ongelmia on lisännyt erityisesti Koillis-Virossa suurten teollisuus- ja tuotantolaitosten alasajo.

Venäjän rajalla Narvassa vallitsee massa-työttömyys muun muassa Euroopan suurimpiin kuuluneen tekstiilijätin, Kreenholmin lopetettua reilu vuosi sitten toimintansa.

Viisilapsisen perheen äiti Nina (kuvassa) yrittää saada 268 euroa kuukaudessa riittämään viiden lapsensa ja miehensä elättämiseen. Tuhansien muiden narvalaisten tapaan molemmat vanhemmat ovat pitkäaikaistyöttömiä.

 

Apupaketteja ulkomailta

Entinen kreenholmilainen Marina joutui muuttamaan miehensä ja viiden lapsensa kanssa kodikkaasta vuokrahuoneistostaan kaupungin osoittamaan kommuunikaksioon perheen kuukausitulojen pudottua alle 300 euron.

Vailla palkkatuloja oleva perhe olisi suuressa hädässä ilman Norjasta ja Suomesta saatavia lahjoituksia.

Vain harvoille työttömäksi jääneille tekstiilityöntekijöille on löytynyt korvaavaa työtä. Yksi harvoista on yli 50-vuotias Nina, joka joutui elelemään perheineen pari vuotta 80-vuotiaan äitinsä pienen eläkkeen varassa.

Nyt Nina myy kahvia ja hampurilaisia rajanylityspaikalla ja saa 12-tuntisesta uurastuksestaan kymmenen euron päiväpalkan.

 

Kodittomien kierre

Pakkastalvi on koetellut rajusti myös Viron asunnottomia. Yksistään Tarton kaupungin kauppatorin ympäristössä heitä vaeltelee päivittäin kymmeniä.

Reportaasissa seurataan, toteutuuko jo vuosia asunnottomana eläneiden Ellenin ja Vellon suuri haave omasta vuokra-asunnosta.

Viimekesäiset uutiset puun lehtiä nälkäänsä syövistä lapsista hätkähdyttivät myös Viron ulkopuolella. Nälkäisiä lapsia alkoi ruokkia Pelastusarmeijan soppakeittiö.

Reportaasissa kysytään, joko taloustaantumasta eniten kärsivien suurperheiden tilanne on parantunut Viron toiseksi suurimmassa kaupungissa.

 

Laulaja hyväntekijänä

Hyväntekeväisyystyötä tekevien virolaisten laajenevaa joukkoa edustaa entinen kansanedustaja, laulaja ja näyttelijä Siiri Sisask (kuvassa).

Siiri Sisask väittää omiin kokemuksiinsa viitaten, että nykyiset kansanedustajat eivät ymmärrä maansa köyhälistön todellista tilaa.

Maan päättäjillä on Sisaskin mukaan lennokkaita haaveita muun muassa Viron noususta viiden eurooppalaisen menestyjän joukkoon, mutta johdon käsitys pienituloisimpien toimeentulovaikeuksista on vääristynyt.

 

Suosittele190 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 17.02.2012

Kiitos yle ei pätki video kun ei toimi edes linkki... kiitos

perjantaina 17.02.2012

Edelliselle: tämä tulee näkyviin vasta, kun se on ensin mennyt telkkarissa. Vielä ei ole, joten ei ehkä linkkikään toimi...

perjantaina 17.02.2012

Moi,
risto Vuorinenhan on tehnyt hyvän dokumentin, työstä näki ammattilaisen kädenjälki,,, ei tietoa pätkääkään asiasta tai sitten vain halu tehdä asia väärin ja antaa kuva kuin vanhoissa turakkien jutuissa kannustavana/-tai käänteisenä mieliin ulkomaalaisille (Suomalaisille), propak,, jne.
Kuule Risto, samanlaista se on jollei pahempaakin täällä Härmässä mutta me peittelemme asiaa kuin vanhassa naapurissa konsanaan, esillä meitän kurjuus ei ole kuin asunnottomien päivinä tms.
Raplasta Sisakin osuus oli järkevin ja jopa hyvä, Sisaskin tyttö tekee ok, duunia asialle, mutta pitikö sinun Ripa mennä tuollaista Narva tai muita vanhan ajan juoppoja tunkemaan tuohon ohjelmaan, sehän on työttä basalstaaa, nehän on ven,rys ym, jotka eivät edes halua kuulua eestin yhteiskuntaan, (eivätkä Eestiläiset hakua heitä) elävät samaa vanhaa mitä oli , aaajat sitten eivätkä haluakaan mitään muutosta, ainut mitä he haluavat on tehdas mikä ei tuota mitään,jossa on työntekijöitä noin 12000-ihmistä jne, hellurei !
Kunnan parhaaksi lypsäjäksi valittu Anastasia oli hyvä lypsäjä 1976- ja sai työn sankarit merkin siitä, miten helv,, se kuuluu tähän, ja miten tälle vuosisadalle, samalle lypsäjälle oli jo tarjottu aikaisemmin paikkaa vuonna nakki ja muusi, vapaa/vanhainkodista, mutta se ei kelvannut koska aikaisemmin muun vallan aikana sehän oli vankila nin eihän se myöskään enää kelpaa koska oma ajatusmaailma kuitenkin on siellä "jossain" vielä, vaikka kaikki on kehittyneitä ja toimivia paikkoja nykypäivänä.
Risto,, kyllä se maailmanlaajuinen talouskriisi 2008 varmastikin koetteli vähiten NARVAA !!?! Sama helv,,n kriisi on ollut päällä niin kauan kuin Itä-naapuri on ollut olemassa, ainut poikkeus ko, kaupungin kohdalla on se että sinne jäi vallanvaihdosten aikana yli 90% asukkaista umpi Venatsuja jotka halusivat oman "venttiili" kaupungin missä ollaan "tsuts,tsut,nallevaan",, no, sen hän ne saivatkin juoppoineen ja aidsi-jakajineen,,, kohteet valittu kyllä asiallisesti ajatellen millä vuosisadalla elämme, mitä itseltä löytyy omista kengistämme ym,ym.
Ohjelma ok, kohteet olisi pitänyt ehkä hakea vähän enemmän tuntemusta omaavien Virolaisten ihmisten kanssa ja olisi tullu se todellinen "Viron köyhien talvi" esille. Sitä kyllä löytyy,mutta se on paljon yritteliäämpää ja kanustavampaa kuin tuo heille itselleen ja muille kuin tuo joka on verrattavissa ohjelmaan missä haastattelisin itse Lahden ala-torin juoppoja tai Hesan koffin puiston kulkijoita!
Tsemppiä seuraaviin tarinoihin,
T. Pietro Lahti/Tallinn

perjantaina 17.02.2012

Elokuva antoi täysin väärän kuvan Viron nykyisestä tilanteesta. Esititteko tahallanne juuri Viron kaikkein kõyhimman venäläisalueen juoppoja, jotka haikailevat takasin entistä neuvostoaikaa, jotka eivät ole oppineet viron kielen, eivätkä kykene sopeutumaan nykyiseen Viron yhteiskuntaan. Miksi suomalainen media ei ole koskaan kiinnostunut esimerkiksi virolaisten elämästä muualla Eestissä, josta saisitte aivan erilaisen kuvan eestiläisten maasta kuin Itä-Viron venälästen alueelta? Eikö teitä hävetä ivailla viron kansan ja valtion kustannuksella? Minusta olisitte anteeksipyynnön velkaa.

lauantaina 18.02.2012

hei täällä suomasakin on teilla omia juoppoja , ei sopetuvia yhteiskunta, ulkomaalaisia kuka ei ole oppinut kielta eika pääse töihin,nuoria kuka ei pääse mihin, eika ole minkalaista koulutusta.
miksi pitä hakee materjalia virosta- see ei tee teist yhtää parempaa eika virosta huonompa.
jaa virossa on köhiä, mutta katsojakin vois nähä että kaikki kuvassa olnut ihmiset olit jopot paisti siiri sisask kuka teke hyväntekevys töitä ja sitä on kaikkialla maailmassa että ihmiset teke hyväntekevystä. teen minakin virolainen täällä - suomessa- autan omalla ajalla ja rahalla täällä suomessa köhiä ja ylensä nee on paikalliset ihmiset ei ulkomalaisia - niin kun te näytitte suuri osa veneläisistä kuka ei edes halua oppi kielta eika ammatia.

lauantaina 18.02.2012

Hyvä dokumentti. Objektiivinen ja mietteitä antava. Eritysesti järkytti Anastasia ja raitis perhe joka asui kerrostalossa ilman lämmnrä vettä. Mielestäni virolaisten tulisi huolehtia omista kansalaisistaan riippumatta siitä mitä kieltä lähimmäinen puhuu. Aika kovaa politiikkaa virossa harrastetaan ja on varmaankin samanlaista kaikissa baltian maissa. Mitä tapahtuisi jos pohjoismaalaiset eivät kävisi auttamassa ? Olisiko jo aika että virolaiset nostavat sosiaalimaksjua ja alkavat panostaa ihmisiin.

keskiviikkona 22.02.2012

Hassuja kommentteja osalla tästä dokumentista-tässä dokumentissa kun esiteltiin sekä virolais-virolaisten että venäläis-virolaisten köyhyyttä,juoppojen ja ei-juoppojen (kuten Marinan perhe) sekä Itä-Virossa että Länsi-Virossa...Että eikö tämä anna kattavan kuvan Viron köyhyydestä? Tartossa suurin asiakaskunta on lapsiperheet samoin on Narvan Mercy Centerillä eli tässä dokumentissä nimetyssä Itä-Vironmaan hyväntekeväisyyskeskuksella.Kyllähän jokainen voi Tallinnan risteilyllä käydessään saada juurikin sen väärän kuvan Viron tilanteesta katsellessaan Bemmien uusia gummeja ja Tallinan muotikauppojen ikkunoita. Ei silloin haluaisi uskoa,että vain parin korttelin päässä odottaa tässä dokumentissa kuvattu surkeus. Ja faktat tiskiin:miten elätät lapsesi 19 eurolla kuussa kun hintataso on miltei Suomen luokkaa? Täytyy nostaa hattua etteivät enemmän ryyppää epätoivoonsa siellä...

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä