A-talk: Voita pöytään!

Julkaistu keskiviikkona 15.09.2010 3 159

Erilaiset kevytlevitteet täyttävät kauppojen rasvahyllyt.

TV1 torstaina 16.9. klo 21.05

Rasvakeskustelu kiehuu kuumana.Vuosikymmenien aikana suomalaiset ovat oppineet vähentämään rasvan käyttöä. 70-luvulla aloitetussa Pohjois-Karjala-projektissa kansalle opetettiin, että etenkin eläinperäiset rasvat lihottavat, tukkivat verisuonia ja aiheuttavat sydänsairauksia.

Kuitenkin myös rasvan käyttämiseen ja hiilihydraattien poisjättämiseen perustuva ruokavalio kasvattaa suosiotaan. Monet nauttivat vapautuneesti rasvaista lihaa ja kermaa, mutta hylkäävät muun muassa viljatuotteet. Rasvan puolestapuhujat sanovat tutkimustiedon osoittavan eläinrasvat vaarattomiksi. Vähärasvaisen ruokavalion kannattajat pitävät näitä tutkimuksia epäuskottavina ja humpuukina.

Rasvan vapauttaminen pannasta olisi varmasti monelle herkkusuulle helpotus, mutta riittääkö tieteellinen näyttö voin ja kerman suosittelemiseen joka ruokapöytään?

 

Rasva vai sokeri?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska oli asettamassa terveellisen ruokavalion standardeja jo 70-luvulla Pohjois-Karjala-projektin johdossa. Tuolloin kansalle opetetut terveelliset elämäntavat; tupakoinnin, suolan ja rasvan vähentäminen ovat Puskan mukaan lisänneet useita terveitä vuosia suomalaisten elämään.

Professori Kari Salminen on seurannut rasvakeskustelua useilla vuosikymmenillä muun muassa Valion tutkimusjohtajana. Hän tyrmää väitteet eläinrasvojen ja esimerkiksi sydäntautien yhteydestä. Vuosia sitten olisi pitänyt ymmärtää, että vallitseva rasvadogmi on väärä. Asiasta ei kuitenkaan uskalleta juuri puhua, koska kriitikot saavat niskoilleen yhteen totuuteen tottuneen lääkärikunnan vihat.

Dosentti Mikael Fogelholm on mukana työryhmässä, joka laatii pohjoismaisia ravintosuosituksia. Hän näkee rasvan vaarattomuutta todistelevissa tutkimuksissa paljon ongelmia, jotka estävät ottamasta niitä vakavasti. Hiilihydraattien merkitykseen terveydelle voitaisiin kiinnittää nykyistä enemmän huomiota, mutta rasvan aiheuttamia ongelmia ei silti saa unohtaa.

Kirurgi Taija Somppi ei usko eläinrasvan vaaroihin. Pohjois-Karjala-projektin tuloksetkin ovat nykytutkimuksen valossa epäilyttävät. Somppi suosittelee potilailleen mieluummin punaista lihaa, voita ja täysrasvaista juustoa kuin kevyt- ja kasvirasvavalmisteita. Rasvan sijaan huomio pitäisi kiireen vilkkaa kohdistaa sokeriin ja hiilihydraattien vähentämiseen ruokavaliosta.

 

A-tuubi

 

Suosittele159 Suosittelee

Kommentit

torstaina 16.09.2010

Nyt Pekka Puskaa on puolustettava,meillä on pehmeitä voileipämargariinejä käytetty 45 vuotta siis siitä asti kun ensimmäiset tulivat markkinoille kuuskymmenluvun puolivälissä siis reilusti ennen pohjoiskarjalaprojektia,eikä senkäytössä ole edes pihistelty.Nyt olemme yli seitsenkymppisiä eikä ole minkäänlaista lääkitystä kummallakaan, verenpaineet on ihannelukemissa,punaista lihaa on syöty eikä sitä käsittääkseni koskaan ole kiellettykään samoin ruisleipää on syöty paljon.

torstaina 16.09.2010

Miksi ei puhuta pastöroidun maidun rasvojen pilkkoutumisesta ja imeytymisestä verisuonien läpi????

torstaina 16.09.2010

Pekka Puskan silloiset kommentit ovat puolustettavia, ja varmasti hän oli (halusi olla) omalla tavallaan oikeassa tuohon maailman aikaan. Kuitenkin valtava määrä erilaisia ja -maalaisia tutkimustuloksia puhuvat rasvojen puolesta. Perintötekijät, muut epäterveelliset elintavat kuten alkoholi, tupakka ja ennenkaikkea lihavuus ovat suuria riskejä tässä yhtälössä. Pari ylimääräistä kiloa vyötäröllä, kohtuullinen alkoholinkäyttö ja ehkä jopa kohtuullinen tupakointi eivät kuitenkaan vie ennenaikaisesti hautaan.

Erityisesti tahtoisin painottaa yhtä (kaupallista) seikkaa, joka globalisoituneessa maailmassa määrää miltei joka asiassa- ihmisten tiedostamatta: Business. Ajatelkaapa olisiko mikään elintarviketehdas tuottava jos se valmistaisi markkinoille pelkkää voita. Voitot tehdää kehittämällä tuotteita, luomalla brändejä ja toinen toistaan uljaampia margariinikampanjoita. Maidosta on tätä nykyä saatavilla jos jonkinlaisia eri jalosteita ja laatuja- eihän "punaisen" maidon kaupalla rahaa tehdä...

Toinen asia joka itseäni kiukustuttaa on ihmisten sokeus ja usko mainontaan ja markkinointiin- kriittinen ajattelu tuntuu olevan massoilta hukassa! Kohtuus, normaalit elintavat eli ihan perusterveellinen ruokavalio ja liikunta ovat avaintekijöitä vaikka näistäkin seikoista on onnistuttu vääntämään miltei taikuutta.

Toki tavallista maallikkoa ei tästä kaikesta voida soimata- kuten artikkelissakin todettiin, lääkärien sanaan uskotaan, oli se miten vääränlaista tietoa tahansa. On toki hyvä muistaa että lääketehtaat manipuloivat lääkäreitä ja näin objektiivinen ajattelu haalistuu myös ko ammattikunnalta. Onneksi uskaliaita ja kyseenalaistavia yksilöitää löytyy!

Tässäpä siis muutama ajatus...

Ja vielä maitittakoon, että olin muutaman päivän flunssassa, jolloin söin D-vitamiinia 8000 kertaisia päiväannoksia (THL:n saantisuosituksia katsoen) eli päivässä noin (vain) 200-300µg. Tämän kun sanoin paikalliselle farmaseutille, minut suunnilleen saateltiin ulos apteekista...

Nimim. Eläköön D-vitamiini, eläköön elämä ja terve järki!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä