A-talk: Yritysverot uusiksi

Julkaistu keskiviikkona 01.12.2010 1 163

Työryhmä miettii parhaillaan suomalaisen yritysveron tulevaisuutta.

TV1 torstaina 2.12. klo 21.05

Eduskunta päättää perjantaina Irlannin mittavaan tukipakettiin osallistumisesta. Yksi kiistakapula tuen myöntämisessä on ollut Irlannin erittäin alhainen yritysvero. Irlannin on katsottu ajautuneen ongelmiin osin juuri aggressiivisen verokilpailun vuoksi.

Millä tolalla on Suomen oma yritysverotus – riittääkö kilpailukykyä vai pääsevätkö yritykset liiankin helpolla?

Valtiovarainministeriön asettama työryhmä jättää ennen joulua omat ehdotuksensa verotuksen kehittämisestä. Vaalien lähestyessä myös puolueet julkaisevat omia linjauksiaan siitä, ketä tulisi verottaa ja kuinka paljon.

Kenen taskulla verottajan pitäisi tulevaisuudessa käydä?

 

"Pääomatulojen verotukseen puututtava"

A-talkissa suomalaisesta yritysverotuksesta keskustelevat:

Matti Vanhanen luotsaa Perheyritysten liittoa. Hänen pääministerikaudellaan yhteisövero laskettiin nykyiseen 26 prosenttiin. Kilpailukyvyn säilyttäminen edellyttäisi Vanhasen mukaan vielä muutaman prosentin uutta pudotusta. Muutoinkin verotuksen tulisi kannustaa sijoittamaan yrityksiin.

Jouni Backman vetää SDP:n verotyöryhmää. Hän ei koskisi yhteisöveroon. Yritysten houkutteleminen halvoilla veroilla johtaa kilpailuun, jossa kaikki vain menettävät tuloja. Suomessa verotus ei ole erityisen kireää verrattaessa vanhoihin EU-maihin.

Kalle Isokallio on kirjailija ja Nokian entinen toimitusjohtaja. Hän puuttuisi pääomatulojen verotukseen. Nykyisellään niitä verotetaan tasaverolla, minkä vuoksi työstä saadusta palkasta maksetaan toisinaan korkeampia veroja kuin yritysten omistamisen tuomasta voitosta.

Eero Lehti (Kok.)ei halua pääomatulojen veroihin progressiota. Se saisi rikkaat viemään pääomansa muualle. Tämä veisi Suomesta etenkin vientivetoisia yrityksiä ja niiden mukana työpaikkoja. Veroasioista puhutaan kuitenkin usein tunteen pohjalta ymmärtämättä tosiasioita.

 

 

Suosittele163 Suosittelee

Kommentit

torstaina 02.12.2010

Kaksinkertainen verotus. Usein osakeyhtiöiden verotuksesta puhutaan kaksinkertaisesta verotuksesta. Mutta unohdetaan katsoa, josko yhteiskunnassa on muita moninkertaisia veroja. Esimerkiksi palkansaajan tuloista pidätetään oitis tulovero, ja kun veron jälkeen tällä kerran verotetulla rahalla ostaa kaupasta, otetaan ALV. Eikö se jos mikä ole kaksinkertaista verotusta. Varmasti löytyy koko joukko muitakin esimerkkejä moninkertaisista veroista.
Juuri niin pitäisi ollakin, että yhteiskunta verottaa mahdollisimman monesta paikasta. Ja mieluimmin tasapuolisesti. Nythän köyhimmät maksavat korkeinta veroa. Siis jos henkilön maksamat verot lasketaan yhteen ja sitten otetaan prosenntilasku peruslukuna bruttopalkka.
Kaikkein rikkaimmat maksavat ALV:tä tuloistaan alle yhden prosentin, nipinnapin toimeentuleva köyhä 23%.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä