MOT: Kartellikapina

Julkaistu torstaina 08.09.2011 2 132

Silmäänsahatut puunmyyjät nousevat kapinaan metsäjättejä vastaan.

TV1 maanantaina 12.9. klo 20.00 - 20.30

YLE Areenassa 7 päivää

Metsästä saa pölliä, mutta pöllit täytyy myös rehellisesti maksaa.

Muuramelainen metsäkoneyrittäjä Reijo Lahtonen kiertää parhaillaan maata ja agitoi isäntiä barrikadeille. Hänen tavoitteenaan on saada tuhannet puunmyyjät oikeuteen hakemaan vahingonkorvauksia vuosien takaisista metsäkaupoista.

 

Suuri puhallus?

Tiivistetysti tässä niin sanotussa kartellikapinassa on kyse joko Suomen taloushistorian suurimmasta puhalluksesta tai täysin haitattomasta informaation vaihdosta, "hintahallintaneuvotteluista".

Vastakkain ovat kolme suurta metsäyhtiötä UPM-Kymmene, Stora Enso ja Metsäliitto sekä heille puuta myyneet metsänomistajat.

 

Laiton kartelli

Puunmyyjien etunenässä on liikkeellä Metsähallitus, jonka vahingonkorvausvaatimus korkoineen nousee 500 miljoonaan euroon.

Korvausvaatimusten perusteena on vajaan parin vuoden takainen Markkinaoikeuden päätös. Siinä todetaan kolmen metsäyhtiön pyörittäneen laitonta kartellia vuosina 1997 - 2004.

Oikeus määräsikin Stora Ensolle 30 miljoonan euron ja Metsäliitolle 21 miljoonan euron sakon, tai "huomautusmaksun" kuten yrityksissä sanotaan.

Kartellin ilmiantajana UPM-Kymmene selvisi sakoitta. Tuomio on nyt lainvoimainen ja sakot on maksettu.

 

Ei vahinkoa myyjille?

Sakkorangaistukseen nähden kaikkia kolmea yhtiötä odottavat kuitenkin monikymmenkertaiset laskut, jos Metsähallituksen arvio hyväksytään tuomioistuimissa. Joka neljäs puunrunko jäi kanteen mukaan yhtiöiltä kartellivuosina maksamatta.

Vahingonkorvaukset voisivat Metsäntutkimuslaitoksen laskelmien mukaan olla korkoineen jopa puolitoista miljardia euroa. Yhtiöiden mukaan kartellista ei puunmyyjille aiheutunut vahinkoja ensinkään.

 

Sekava soppa

Yhdelle kartelliyhtiölle, Metsäliitolle, puunmyyjien kapina on äärimmäisen kiusallinen. Yhtiön omistavat 130 000 metsänomistajaa.

Lainvoimaisen oikeudenpäätöksen mukaan oman yhtiön johto on todistetusti ollut mukana vehkeilemässä puunhintaa alaspäin. Lisäksi Metsäliiton kartelliaikainen ja laittomuuksiin syyllistynyt johto on maksattanut oikeuden määräämät sakot yhtiöllä eli viime kädessä sen omistajilla.

"Yhtiö on maksanut sakot, ja asia kuuluu meidän kannaltamme historiaan", kuittaa Metsäliiton nykyinen pääjohtaja, vuorineuvos Kari Jordan asian.

 

Samoja henkilöitä kahdessa pöydässä

Kartellin pesemätön jälkipyykki on kiusallinen myös puunmyyjien etujärjestölle MTK:lle. Sen ja Metsäliiton hallintoelinten johto koostui osin samoista henkilöistä jopa niin, että Metsäliiton aiempi pääjohtaja Antti oksanen toimi aina vuoteen 2006 asti MTK:n metsävaltuuskunnan työvaliokunnan asiantuntijajäsenenä.

"En kommentoi, kysymys on läheisestä ystävästä", sanoo MTK:n entinen puheenjohtaja Esa Härmälä. Vuorineuvos Oksanen palkittiin kartellivuosina MTK:n korkeimmilla kunniamerkeillä.

Tänä päivänä MTK on varsin pidättyväinen neuvomaan jäseniään lähtemään oikeuteen vahingonkorvauksia hakemaan. "Kokonaisuutena kartelliaikana puunmyyjät saivat hyvin kilpailullista hintaa", laskee MTK:n tutkimuspäällikkö Erno Järvinen.

 

Kartellikapina on toimittaja Ari Korvolan lopputyö YLEssä.

 

MOT blogi

MOT

 

 

Suosittele132 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 11.09.2011

Kiitos Arille - oli ilo ja onni tutustua noin suoraselkäiseen toimittajaan. Toimialan kulisseissa tapahtuva liikehdintä antaa luvan odottaa muutosta vallinneisiin toimintatapoihin.

Kiitos - oli mahtava olla toteuttamassa lopputyötäsi:)

Kaikkea hyvää jatkoon - nähdään hyvässä seurassa:)

- Reijo Lahtonen

tiistaina 13.09.2011

Hei! Epäilin jo vuonna 1998, kun tein puukauppoja, että hinnat täytyy olla jotenkin sovittuja. Ovatkohan metsänhoitoyhdistykset olleet tietoisia hintakartellista? Tuntuu, että todella vähän jäi käteen puukaupoista...

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä