MOT: Kelvottomat vammaiset

Julkaistu perjantaina 08.11.2013 1 30

Moni vammainen tai osatyökykyinen hakee potkua työllistymiseensä ammatillisesta kuntoutuksesta tai koulutuksesta.

TV1 maanantaina 11.11.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaina 12.11. klo 5.55 ja keskiviikkona 13.11. klo 14.30

Yle Areenassa 30 päivää

Vammaiset ja muut osittain työkykyiset muodostavat 90 000 henkilön työvoimareservin. Joukkoon kuuluu paljon hyvin koulutettuja ja työhön halukkaita henkilöitä. Heidän työllistymisensä on kuitenkin korkean kynnyksen takana.

 

Työvoimapalveluiden piti parantua

Vuoden 2013 alussa työvoimapalveluita uudistettiin niin, että vammaisten ja osatyökykyisten aseman työvoimapalveluissa piti kohentua. Uudistuksen myötä TE-keskusten on palveltava myös vammaisia.

Näkövammaisten keskusliiton työllisyyspäällikkö Taru Tammi kertoo, että vaikka lainsäädännölliset puitteet alkavat olla kunnossa, muutokset eivät heijastu lattiatasolle Kelan konttoreihin tai TE-keskuksiin.

”Tässä on vielä semmosia ongelmia ollut, että kaikissa työkkäreissä ei vielä välttämättä tätä muutosta tunnisteta”, Tammi huomauttaa. Vastaavia kokemuksia on esimerkiksi Lihastautiliitossa.

 

Vetääkö Kela mattoa jalkojen alta?

Samaa kertovat MOT:n haastattelemien yksittäisten vammaisten tarinat. Yksi työelämään haluavista on näkövammainen 31-vuotias lähi- ja lastenhoitaja Hanna Ikonen.

Helsingin kaupunki olisi valmis tarjoamaan Ikoselle työkokeilupaikan päiväkodista, mutta työeläkelaitos ja Kela ovat hylänneet hänen hakemuksensa.

”Kun puhutaan nuorten syrjäytymisestä ja työelämään paluusta, niin Kela tekee juuri päinvastoin: pistää ovia kiinni ja vetää mattoa jalkojen alta”, Ikonen kritisoi.

”Viha tulee päällimmäisenä – viha ja suru. Se on niin kun se… ja se syö voimia sisältä päin tosi pahasti.”

”Tää työnsaanti on meille vammaisille todella tärkeää ihan senkin takia, koska meissä on paljon tietynlaista motivaatiota ja halukkuutta tehdä ja näyttää muille, että me pystytään samaan, kun näkevätkin.”

 

Työllistymisestä valtiolle rahaa

VATES-säätiön ekonomistin Harri Hietalan mukaan vammaisten ja osatyökykyisten saaminen töihin toisi yhteiskunnalle teoriassa jopa 800 miljoonaa euroa.

Asioita pohtii paraikaa valtionhallinnon työryhmä, jonka puheenjohtajana on sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antila. Hänen mukaansa jo pelkästään yhteiskunnan taloudellinen kuin inhimillinenkin kokonaisetu edellyttää, että vammaiset ja osatyökykyiset saadaan työllistymään avoimille työmarkkinoille.

Työryhmä luovuttaa loppuraporttinsa ministeri Paula Risikolle lähipäivinä.

Ohjelman toimittaa Kai Byman.

 

Muualla verkossa

MOT

Dokumenttiprojekti: Tiikeriä etsimässä

 

Suosittele30 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 11.11.2013

Mihin töihin (ns. kelvottomat) työllistyisivät kun töitä ei ole !! Työkokeilut ja harjoittelut ovat pääasiassa hyväksikäyttöä eivätkä johda palkkatöhin.Kelan työttömyyspaiväraha ei paranna toimeentuloa ja eläke on parempi vaihtoehto.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä