MOT: Säästöä vammaisilla

Julkaistu keskiviikkona 27.01.2010 15 174

Sauli Moisio on vuosikausia taistellut vaikeasti vammaisen Jarkko-poikansa oikeuksien puolesta.

TV1 maanantaina 1.2. klo 20.00

Vaikeasti vammaiset ja heidän omaishoitajansa ovat kunnille helppo säästökohde. Vain harva pystyy tai jaksaa valittaa kohtuuttomista päätöksistä.

Edes valitusoikeus ei takaa oikeusturvaa. Koko valitusketjun läpikäyminen kestää 2 – 4 vuotta.

Vaikka päätös olisi kantelijalle myönteinen, vaikeasti vammainen saattaa jo olla kuollut, tai hänen tarpeensa ovat muuttuneet.

Vaikeita elämäntilanteita

”Me tarvitsemme ihmisoikeutemme. Se on oikeastaan tässä se tärkein. Joskus tulee sellainen olo, että olemme niitä pirulaisia, jotka vievät kaupungin rahat”, ihmettelee vaikeasti kehitysvammaisen poikansa omaishoitaja Kristiina Skog.

”Nämä ihmiset, jotka hakevat palveluita ja tätä sosiaaliturvaa, heidän elämäntilanteensa on lähes poikkeuksetta äärettömän vaikea. Ei meistä kukaan huvikseen lähde hakemaan palveluja”, muistuttaa Kehitysvammaisten tukiliiton toiminnanjohtaja Susanna Lohiniemi.

Espoo sanoi irti sopimukset

Espoon kaupunki sanoi viime syksynä irti kaikki omaishoidon sopimukset. Päätös koski yli 400 vammaista ja 350 vanhusta sekä heidän omaishoitajiaan.

Päätöksen mukaan kaikki omaishoidon sopimukset neuvotellaan uudelleen. Se tarkoittaa käytännössä, että osa hoitajista jää kokonaan ilman omaishoidon tukea ja muita palveluita.

Osalla hoitajista omaishoidon palkkio todennäköisesti puolittuu. Kristiina Skog on yksi heistä.

”Minulla ovat menneet yöunet, ja kun on tämä kaikki muu tässä, oma syöpä ja huoli Kimistä. Ei ole mukavaa”, Skog pohtii.

Omaiset toimeentuloluukulle

Omaishoidon ehtojen muuttamisen taustalla on raha. Espoo haluaa säästää.

Kaupungille on edullista, kun osa omaishoitajista ei saa lainkaan hoitotukea. He siirtyvät tällöin toimeentulotuen saajiksi.

Kaupunki säästää, kun se pompottaa ihmisiä luukulta toiselle, sillä valtio maksaa puolet toimeentulotuen kustannuksista.

Suomessa on noin 50 000 vaikeasti vammaista. Osa heidän palveluistaan ja tuistaan on lakisääteisiä ja osa harkinnanvaraisia.

Säästöä vammaisille -ohjelman toimittaa Simo Sipola.

MOT

 

Suosittele174 Suosittelee

Kommentit

torstaina 28.01.2010

On mielenkiintoista myös huomata, että ne asiakkaat, joilla on yleinen edunvalvoja, saavat korkeinta hoitotukea vammansa suuruudesta riippumatta

torstaina 28.01.2010

Nivalan kaupunkikin "säästää". Vaikeasti monivammaisen tyttäreni hoidosta (7v), "nauttimaani" omaishoidontukea leikataan rajulla kädellä.

Asian otan henkilökohtaisena loukkauksena ja harkitsen vakavasti, piruuttani, laitoshoitoa tyttärelleni, vaikka haluaisin hoitaa hänet kotona, mutta nyt tuntuu, ettei minulla ole siihen varaa. Kaikki puhuvat omaishoidon puolesta ja siitä kuinka paljon se säästää yhteiskunnan varoja ja on myös hoidettavalle itselleen inhimillistä. Harmi vain etteivät raha ja arvostus käy käsi kädessä.

Kissa kiitoksella elää.

torstaina 28.01.2010

Olemme valmiit luopumaan naurettavan suuruisesta omaishoidontuesta, jos lapsemme saisi tarvittavat hoiva-avut kotiin. Sillä kotihan on lapsen paras paikka asua. Ja lapsen oikeus! Ja voimia riittäisi lapsen kanssa muuhunkin kuin perushoitoon. Nyt sinnittelemme jaksamisen äärirajoilla työtä - ja omaishoitajuutta. Haluaisin kehittyä myös työssäni ja elää mahd. normaalia perhe-elämää . Ja onkohan minullakin oikeus muuhunkin elämään kotona ja kodin ulkopuolella? Onkohan????!!! Onkohan ? Onkohan???

torstaina 28.01.2010

Vammaispalvelulain mukaan vammaisen tulisi saada tarvittavat apuvälineet. Espoo tulkitsee, ettei vaikeavammaisen lapsen tarvitse päästä liikkumaan muun perheen kanssa autolla, jolle on hänen takiaan invapysäköintilupakin. Autoon kun tarvittaisi apuvälineitä että lapsi pääsisi autoon kyytiin edes autettuna omin jaloin. Lapsi on jo niin iso, ettei häntä jaksa nostaa. Taksikortti naapurikuntiin riittää. Kuka hoitaa vammaista lasta kun muu perhe lähtee sukuloimaan tai ystävien luo ei-naapurikuntiin? Ennen vammainen lapsi kulki perheen mukana, mutta kun perhe meni vaihtamaan autoa sellaiseksi joka palvelisi paremmin perheen tarpeita eivätkä vanhat apuvälineet enää olleet sopivia kävikin aivan hullusti. Sossutädin mielestä autonvaihto ei ollut perusteltu ja apuvälineet hylättiin...
Ja kun autoa vaihdetaan meidän perheessä vain pakon edessä, rahaa kun ei olisi ollut edes koko autonvaihtoon.

perjantaina 29.01.2010

Kaarinan kaupunki taas päätti viisaudessaan ottaa 100 euroa omaishoidontuesta pois koska katsoo että lapsi on niin paljon poissa kotoa kun on lakisääteisessa koulussa. Tokaluokkalainen lapsi joka on kuntoutuksellisesti iltapäivähoidossa kaksi tuntia. Tämän satasen aiheutti kuntaliitos. Piikkiö liittyi Kaarinaan ja kättelyssä siis vietiin satanen.
Näin arvostetaan täällä omaishoitajia.

lauantaina 30.01.2010

Teollisessa massayhteiskunnassa ihminen on väline ja resurssi valtiolle ja talouselämälle. Jos hänestä ei ole tällaista välineellistä hyötyä, hänen elämänsä tehdään tarkoituksella vaikeaksi. Tämä on teollisen massayhteiskunnan yleinen laki, joka ei kumoudu minkäänlaisella reformipolitiikalla. Jos halutaan inhimillistä elämää, on pyrittävä eroon valtiosta ja järjestäytyneestä yhteiskunnasta.

maanantaina 01.02.2010

Kommentti, että nyt jää osa ilman omaishoidon tukea Espoossa on jo tiedossa. En ole saanut ikinä Espoossa (koko ikäni asuneena) kehitysvammaiselle lapselleni omaishoidontukea. Meitä on varmaan paljon jotka eivät näy edes tilastoissa.
Pitää vaan jaksaa.

maanantaina 01.02.2010

Ei´enää riitä että kela hylkää terapiat ja kuntoutukset, joukkoon ovat liittyneet lääkärit joitten suosituksia kursseille ja muille tuille saa jo anella, että voisi edes hakea kuntoutusta´, mihinkäs siitä enää valittaa kun sairaalan linjaus on se että ei enää kouluikäisille terapioita:-(.

Hämeessä neurologi oli sitä mieltä, että olemme tulleet jo niin kalliiksi yhteiskunnalle tähän mennessä, että yhtään mitään ei enää meille myönnetä, he (lääkärit) päättävät ja karsivat kenelle suosituksia annetaan...Lapsi on vasta viisivuotias. Täytyy varoa nyt ettei perhettämme kohtaa mikään onnettomuus kun meidän "piikki" on jo täynnä! Ja sivistysvaltio ja kuntahan tämä on missä me asutaan, onko?

maanantaina 01.02.2010

Eikö se pitänyt olla suuntaus,että vammaiset pois laitoksesta. Nyt näyttää päinvastaiselta,Vaikeasti monivammaisen omaishoitajat eivät useinkaan pysty ottamaan muuta työtä vastaan,ei riitä tunteja kellossa.Nyt sitä ainutta pientä tuloa leikataan...Jos päättäjät vähän miettisivät,tätä ahdinkoon ajamista mihin tämä johtaa .Ei sitä varmasti osaa kuvitella,jos ei ole omalle kohdalle sattunut. Täällä on sattunut,ja se todella tuntuu siltä että eiköhän säästökohteita voitais järjellä miettiä,toisilla tulot nousee toisin on meillä.Mitähän ne ölikaan ne vammaisen oikeudet????????????????

maanantaina 01.02.2010

Ihmetystä herätti liikelaitos. Vaikka se on kunnan oma ei sille voida kaikkea delegoitava. Olisikin tarkistettava, mitä se voi päättää, koska sillähän on oma lehä kovasti ojassa, se järjestää liikelaitoksena palvelut. Siis se ei voi olla vaikuttamassa vammaisen pojan päätöksiin. Hirvittävää on tämän äidin kohtalo. Jo monia tapauksia on, että vastaava äiti on lopettanut omaishoidon esimerkiksi hoidettava on kuollut. Tällöin hoitaja menettää kaiken yhteiskunnan tuen. Työvoimahallintokaan ei huoli työn hakijaksi, koska omaishoitaja ei ole ollut työvoimamarkkinoiden käytettävissä. Häneltä menee myös kaikkinainen perusturva.

maanantaina 01.02.2010

Säästöt voisi aloittaa sieltä isokenkäisten joukosta. Potkitaan Arkadianmäeltä ulos ainakin puolet 200 "apinasta", jolloin valtion rahaa ei palaisi niin paljoa tuon talon palkkakuluihin.

Lisäksi kuntapuolella voisi toteuttaa muutamia todella suuria kuntaliitoksia. Kuntien määrä voisi olla vaikka tuo entisten läänien määrä (5 kuntaa), jolloin valtuustoista poispotkittujen palkkakin säästyisi vammaistyöhön.

maanantaina 01.02.2010

Pysäyttävä kuvaus tämänpäivän Suomesta, hyvinvointivaltiostamme, missä terveet, työssäkäyvät ja hyväosaiset porskuttavat. Ei säästöjä tarvitse ottaa mistään Arkadianmäeltä jne. Vammaisille kuuluu lakien ja asetusten mukaan oikeus apuun ja taloudelliseen tukeen -myös heidän hoitajilleen. Suomen kunnissa on arvojärjestys pahan kerran vinksallaan- tosin ainahan on otettu niiltä kaikkein heikoimmilta ja puolustuskyvyttömimmiltä.

Asikkalan sosiaalijohtajan vai mikä lie olikaan asenne ja kommentit olivat ala-arvoisia. Kannattaisi laskeutua alas tavisten pariin ja katsoa miten Asikkala makaa! Moninkertaisesti halvemmaksi tulee Asikkalalle myöntää palvelut kotiin kuin, että Jarkko sijoitetaan jonnekin laitokseen tai hoitokotiin. Herätkää hyvät ihmiset siellä: Jarkon isä haluaa hoitaa omaa rakasta lastaan kotona ja sillä lapsella on oikeus asua siellä, missä häntä rakastetaan! Myös vaikeavammaisella on oikeus valita kotinsa.

Espoon - Suomen toiseksi suurimman kaupungin palvelujohtaja selittää ohjelmassa posket punaisina, että kyllä meillä kaikki asiakkaat ovat yhdenvertaisia ja kaikkia kohdellaan sääntöjen mukaisesti samalla tavoin. Just joo! Espoon säästöt omaishoidontuessa on kärpäsen kakka Suomenlahdessa, 1/1000 sosiaalitoimen budjetista. Ihan alle puoli miljoonaa säästöä saavuttavat sillä, kun omaishoidontuet on irtisanottu ja myöntämisperusteita kiristetty ja oikeus vapaapäiviin poistettu. Kyllä ne kuitenkin hoitaa vaivaisensa, uhkaavat vaan laitossijoituksella! Niin se Skogkin hoitaa satavarmasti omaa poikaansa niin kauan kuin henki pihisee!

Onko tässä käynnissä kokeilu vaikeavammaisten ja heidän hoitajiensa kustannuksella siitä, miten kireälle voi köyden vetää ennen kuin pää irtoaa?

Nyt hävettää olla espoolainen ja hävettää olla suomalainen!

tiistaina 02.02.2010

Koskettava ohjelma. Kiitos ohjelmassa esiintyneille ihmisille, Olen 10 v vaikeasti monivammaisen lapsen äiti ja omaishoitaja. Joten tuttuja asioita .En ole Espoon seudulta ja minulta leikaan vain 100e joka on minulle on iso raha, käteenjää jotain 480 luokkaa...Kun se on ainoana tulonani huolestuttaa kun lainanlyhennyksen jälkeen käteen jää reilut 200 euroa. Tyttäreni on minulle rakas ,haluaisin hänet itse hoitaa kotona,niinkauan kuin jaksan,hänen hoitonsa on todella sitovaa ja ympäri vuorokautista.Olisi todella kauheaa jos joutuisin hänet johonkin laitokseen sioittamaan ,hän on kotoa pois vain koulupäivänajan avustajansa hoivissa', iltapåivä hoidossa käyminen olisi hänelle mielestäni liian raskasta,hänen vireys tilansa huomioiden.Niin sitä on vain jotenkin mentävä päivästä toiseen ,uusine haasteineen.Tyttäreni on minulle kaikki kaikessa,Haluaisin hänet hoitaa niinkauan kuin jaksan ,kun se vain olisi taloudellisesti mahdollista.??????Ahdinkoon ajetaan omais hoitajat. Voimia kaikille omaishoitajille.

keskiviikkona 03.02.2010

Onkohan tuo laitosten alasajo hyvä asia, kun kunnan päättäjät eivät viiden vuoden päästä ymmärrä, että miten paljon kehitysvammaisten hoito vei rahaa laitoshoidossa? Tulevaisuudessa ei saisi unohtaa sitä. Nyt vaan talteen luvut laitoshoidosta, jotta ymmärretään, että myös kotihoito tarvitsee resursseja. Mutta vaikeavammaisen ja lievästi vammaisen hoidossa on suuria eroja - kaikkien pitäisi ymmärtää, että tuen määrää ei voi verrata mihin tahansa. Mielestäni kehitysvammaisen lapsen hoitotuki ainakin riittää ilman omaishoidon tukea, kun lapsi kerran saa ilmaiset terapiat ja käy koulua avustajan kanssa. En ole koskaan saanut omaishoidontukea ja lapsi on nyt 9. Toisaalta, olisin valmis helpottamaan elämääni ja laittamaan hänet laitokseen... tervetuloa laitokset takaisin.

lauantaina 06.02.2010

Kelan hoito/vammaistukea ei oteta tulona huomioon toimeentulotuessa. Eikä vammaistukea tai eläkettä ole tarkoitettu asumismenojen maksamiseen. Kela hyväksyy yhdelle vammaiselle kahden terveen suuruisen asunnon. En tiedä hyväksyvätkö kunnat toimeentulotuessa samoin siis että yhdelle vammaiselle hyväksyttäisi kahden henkilön suuruinen vuokra.

Voisi olla että Kristiina ja hänen poikansa saisivat toimeentulotukea jo nyt. Toisaalta asuvat liian isossa asunnossa, vaikka vammaiselle hyväksyttäisi kahden henkilön vuokra niin ainakin Oulussa toimeentulotuessa kolmen henkilön asumismenoiksi hyväksyttävä summa on alle 1000 euroa. Joten sosku voisi vaatia muuttamaan pienenpään asuntoon. En tiedä vaikuttaisiko lääkärintodistus pojan mahdollisesta sopeutumattomuudesta uuteen ympäristöön ettei tarvitsisi muuttaa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä