MOT: Suomalaisten sotilasbisnes

Julkaistu perjantaina 28.03.2014 0 4

Yksityinen, suomalainen sotilas- ja turvabisnes haluaa laajentaa toimintaansa ulkomaille.

TV1 maanantaina 31.3.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 2.4. klo 9.30

Yle Areenassa 30 päivää

Maailmalla viime vuosina yleistynyt yksityinen turvapalvelubisnes on rantautunut myös Suomeen. Suomessa toimii ainakin kuusi yksityistä sotilas- ja turva-alan yritystä.

 

Armeija käyttää turvapalveluja

Maailman kriisipesäkkeissä toimii jopa satoja tuhansia turvapalveluyritysten työntekijöitä erilaisissa huolto-, vartioimis- ja turvatehtävissä. Näin arvioivat kansainvälistä turvabisnestä tuntevat suomalaisasiantuntijat MOT -ohjelmalle. Heidän mukaansa Irakin ja Afganistanin sodat ovat synnyttäneet turvallisuuden yksityistämisaallon.

”Ilman yksityisiä sotilas- ja turvapalveluyrityksiä yksikään länsimainen armeija ei pystyisi toteuttamaan sille annettuja tehtäviä, eikä yksikään laajempi rauhanturva- tai kriisinhallintaoperaatio toteutuisi”, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo.

 

Turvayritysten valta kasvanut

Lapin yliopistoon aiheesta väitöskirjaa tekevä tutkija Mirva Salminen on samoilla linjoilla: sotilas- ja turvafirmojen yhteiskunnallinen vaikutusvalta on lisääntynyt, ja nykyajan valtiot pitävät alan yksityisiä toimijoita välttämättömänä voimavarana.

”Joissakin tilanteissa on valtioiden etujen mukaista, että pystytään sotilaallisesti toimimaan alueilla, jonne poliittisista tai moraalisista syistä ei haluta omia asevoimia lähettää. Yleensä tämä toiminta on sen luonteista, että se halutaan pitää julkisuudelta piilossa”, Salminen sanoo.

”Suomessa on perinteisesti ajateltu, ette tämä muutos ei koske meitä. Mutta kyllä sama trendi näkyy myös meillä, joskin erittäin pienimuotoisena vielä toistaiseksi”, Salminen sanoo.

 

Tehokkuus, säästöt, laatu

Suomessa yksityistä sotilas- ja turva-alaa pyörittävät lähinnä entiset erikoisjoukkojen ammattisotilaat. Heille yrittäjyys tarjoaa väylän hyödyntää ammatissa hankittua osaamista aktiivipalveluksen jälkeen.

Asevoimien tehtävien ulkoistaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että valtio ostaa palvelua kattaakseen tehtäviä, joiden suorittamisesta se on aiemmin ollut itse vastuussa. Ulkoistamista perustellaan toiminnan tehostamisella, taloudellisilla säästöillä ja palvelujen paremmalla laadulla.

 

Kuka saa käyttää sotilaallista valtaa?

Kun sotilaallisia palveluja tarjoava teollisuus kasvaa, valtion asema sotilaallisen voiman ainoana yleisesti hyväksyttynä käyttäjänä on uhattuna.

”Lähtökohtaisesti kaikki sotilaalliset tehtävät kuuluvat oman käsitykseni mukaan vain ja ainoastaan valtiolle. Heti, jos puhutaan voiman tai väkivallan käytöstä, pitää olla erittäin hyvät syyt, että edes harkitaan sen siirtämistä yksityiselle. Ehdottomasti se ei saa tapahtua jonkinlaisen yksityistämisideologian perusteella”, tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo.

Ohjelman toimittaa Kai Byman.

 

Muualla verkossa:

MOT

 

Suosittele4 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä