MOT: Suomi polvilleen 15 minuutissa

Julkaistu perjantaina 08.03.2013 2 53

Sähköverkon haavoittuvimpia kohteita ovat aitojen ympäröimät sähköasemat ja pylväät.

TV1 maanantaina 11.3. klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 13.3. klo 14.30 - 15.00

Yle Areenassa 30 päivää

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson sanoi muutama viikko sitten, että Ruotsi kestäisi omin voimin vihollisen hyökkäystä korkeintaan viikon.

Göransonin kommentit herättivät myös Suomessa hetkeksi keskustelun, jossa pohdittiin, kuinka monta päivää, viikkoa tai kuukautta oma puolustus kestäisi.

 

Haavoittuva energiahuolto

Keskustelussa on pitkälti sivuutettu energiahuollon avainkohtiin tehtävä strateginen isku.

Suomi voidaan saada polvilleen jopa viidessätoista minuutissa, jos vihollinen esimerkiksi ohjusiskulla panee Helsingin seudun energiahuollon sekaisin.

”Periaatteessa uhkakuva on täysin realistinen. Se on mahdollista toteuttaa”, insinöörieversti Olli Sarvaranta sanoo MOT:lle.

Tekniikan tohtori Sarvaranta johti pitkään Pääesikunnan teknillistä tarkastusosastoa ennen eläköitymistään neljä vuotta sitten.

 

Voimahuoltoon todennäköisempi isku

Hänen mukaansa voimahuoltoa vastaan tehtävä strateginen isku on todennäköisempi uhkakuva kuin perinteinen maahyökkäys – jollaiseen Suomi vahvasti edelleen valmistautuu.

Strategisen iskun ohella voimahuolto on haavoittuvainen hyvinkin kevyillä välineillä tehdyille sabotaaseille.

Yhdysvalloissa tehdyn raportin mukaan pieni joukko asiansa osaavia tihutyön tekijöitä voi saada sähköt poikki isoltakin alueelta.

”Sähköasemat ja sähköjohdot ovat tuolla ympäri peltoja ja metsiä, ja niiden suojaaminen on hyvin vaikeaa”, sanoo johtaja Reima Päivinen Suomen kantaverkkoa operoivasta Fingridistä.

 

Valvontajärjestelmät sekaisin

Tietokoneita ja tietoliikennettä sotkevilla haittaohjelmilla voimahuollon valvontajärjestelmiä voi saada sekaisin ilman, että kukaan huomaa etukäteen mitään.

MOT kertoo myös mitkä ovat laajan ja pitkäkestoisen sähkökatkon välittömät vaikutukset arkeemme.

Ohjelman toimittaa Hannu Sokala.

A-studio jatkaa aiheen käsittelyä maanantaina 11.3. lähetyksessään kello 21.00. Studiossa on keskustelemassa puolustusministeriön viestintäjohtaja Jyrki Iivonen.

 

Muualla netissä:

MOT

 

Suosittele53 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 12.03.2013

Miksi tässä jutussa keskityttiin ulkoiseen sotilaalliseen uhkaan? Eihän Jokelan tai Kauhajoen kouluihin höykännyt mikään armeija. Yksi katkeroitunut ja häiriintynyt tyyppi kaataa yksin sähköverkon.

Suomessa sähköntuotantotavaksi on valittu isot voimalaitokset. Niitä pystyvät rakentamaan vain isot sähköyhtiöt. Siitä seuraa sama ongelma kuin isojen pankkien kanssa. Liian isoja kaatumaan. Jos niitä johdetaan huonosti, ne voivat ajautua taloudellisiin vaikeuksiin. Rahapulassaan yhtiöt saattavat laiminlyödä huoltotoimenpiteitä kunnes vikaantuminen on hallitsematonta. Silloin sähköyhtiöt tulevat valtion kukkarolle.

Ohjelmassa ei otettu esille vaihtoehtoista sähköntuotannon ja jakelun strategiaa. Pieniin voimalaitoksiin perustuva hajautettu tuotanto ja älykkäät sähköverkot. Eikö mistään löytynyt ketään, joka tuntee energian tuotannon ja jakelun stretgiaa?

tiistaina 12.03.2013

Millainen lupa oli TV1 MOT-ohjelmalla 11.3.?

Sehän oli etupäässä terrosismin ja vandalismin oppitunti Nro 1: Kuinka kaadetaan Suomen sähkönjakelun verkko. Älykkäät ja monipuoliset ryhmittyvät osaavat soveltaa samaa oppia myös Suomen internet yhteyksiin. Tosin nekin kaatuvat muutamassa minuutissa kun sähkö loppuu.

Hei haloo toimittajat, miettikää mitä toimitatte! Eikö Teilläkin ole jonkunlainen vastuu Suomesta?

Miksi ihmeessa kaikki dokumentit ja uutiset käsittelevät aina mahdollisimman huonoja uutisia tai katastrofeja? Eikö hyville uutisille ole enää tilausta ja niiden tekemiseen ei anneta enää rahaa?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä