MOT: Veljeskansojen vankirumba

Julkaistu perjantaina 11.10.2013 3 25

Kotimaisten vankien määrä on laskussa, ulkomaisten kasvussa. Yleiseurooppalaiset ihmisoikeussopimukset rajoittavat Suomen mahdollisuuksia passittaa ulkomaisia vankeja kotimaihinsa.

TV1 maanantaina 14.10.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 16.10. klo 14.30

Yle Areenassa 30 päivää

Ulkomaisten vankien määrä on noussut Suomessa jo lähes 500:aan. Määrä nousee jatkuvasti muun muassa siksi, että Suomi kykenee passittamaan vain pienen osan tuomituista takaisin kotimaihinsa.

Suomessa istuu vankeja jo yli 60 maasta. Useimpien ulkomaalaisvankien kotimaissa vankilaolot ovat selvästi suomalaisen tason alapuolella, jolloin siirtoa ei saa tehdä.

 

Valitus venyttää siirtoa

Suurimman ryhmän muodostavat virolaisvangit, joita on siirretty Viroon vuosikymmenen aikana reilut 60. Vangit eivät halua siirtyä vapaaehtoisesti ja valitusprosessi venyttää siirtoa jopa parilla vuodella.

Monessa tapauksessa vanki on ehtinyt kärsiä vankeusrangaistuksensa loppuun ennen kuin hänen siirtopäätöksensä hyväksytään oikeudessa.

Viron on määrä hyväksyä vielä kuluvan vuoden aikana EU:n puitesopimus, jonka uskotaan nopeuttavan vankisiirtoja. Suomi on liittynyt byrokratiaa karsivaan sopimukseen jo aiemmin. Sopimuksen mukaan Suomi voi periaatteessa siirtää vankeja kaikkiaan 12 EU-maahan.

 

Entiset vangit peräävät oikeutta

Virossa on vireillä laaja vankien siirtoon liittyvä joukkovalitus. Joukko Suomesta siirrettyjä entisiä vankeja aikoo valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT). Heidän mielestään siirrot on tehty EU-sopimuksen vastaisesti, koska siirto on pidentänyt heidän vankeusaikaansa.

Suomen käytännön mukaan ensikertalainen vanki vapautuu ehdonalaiseen istuttuaan puolet rangaistuksestaan. Virossa ensikertalainen pääsee vankilasta ehdonalaiseen vasta suoritettuaan rangaistuksestaan kaksikolmannesta.

Valittajien joukossa on mm. MOT -ohjelmassa haastateltu virolaismies, joka istui kotimaansa vankiloissa kaksi vuotta kauemmin kuin Suomessa määrätty tuomio olisi edellyttänyt. Sopimusten mukaan siirto kotimaahan ei saisi merkitä vankeusrangaistuksen pidentymistä.

EIT:hen lähtevässä valituksessa kerrotaan muun muassa, kuinka vironkieliset vangit joutuvat kärsimään rangaistustaan venäjänkielisellä Itä-Virumaalla.

 

Tuttu sosiaalinen ja kielellinen ympäristö

Vankeinsiirron pitäisi taata vangille tuttu sosiaalinen ja kielellinen ympäristö, jotta hän pystyisi paremmin palaamaan siviilielämään.

Suomen oikeusministeriö sysää vastuun vangista ja hänen rangaistuksensa kestosta vastaanottavan maan viranomaisille.

Ulkomaisia vankeja pitkään avustanut asianajaja Kari Silvennoinen ihmettelee kantaa, sillä vankilatuomio on annettu Suomessa tehdystä rikoksesta. Virossa vanki saa uuden tuomion, joka on poikkeuksetta Suomessa määrättyä ankarampi.

Ohjelman toimittaa Risto Vuorinen.

 

Muualla verkossa

MOT

 

Suosittele25 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 14.10.2013

OLEN OLLUT JO PIDEMMÄN AIKAA SITÄ MIELTÄ ETTÄ KOKO SUOMEN VANKEINHOIDON VOISI ULKOISTAA VENÄJÄLLE.KAIKKI TYÖPAIKATKIN KUN VIEDÄÄN ULKOMAILLE.VANHUKSET JA SAIRAAT JÄTETÄÄN HEITTEILLE SÄÄSTÖJEN TOIVOSSA.jOTTA EI MITÄÄN SÄÄLIÄ HERU RIKOKSEN TEKIJÖILLE.

tiistaina 22.10.2013

mikä biisi soi ohjelmassa?

perjantaina 25.10.2013

Hei!

Jutussa käytettiin JUSAn biisiä Kuolemansyntini no. 8. Lisäksi käytettiin Dark Affairs -biisiä Sonotonilta eli ns. katalogimusiikkia, Rinneradion Darkk ja Saren - biisejä sekä Jeff Beck:n biisiä What mama said (elokuvasta It´s a mad, mad, mad world).

Päivi
verkkotoimittaja

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä