MOT: Verovapaa vyöhyke

Julkaistu torstaina 17.03.2011 0 147

Suurin osa veromarkoista on tasaveroa. Tasavero rokottaa suhteellisesti enemmän pienituloisia kuin suurituloisia.

TV1 maanantaina 21.3. klo 20.00

Kaikki puolueet ilmoittavat – ainakin ennen vaaleja – kannattavansa verotuksen progressiivisuutta. Kuitenkin progressiivisella verotuksella kerätään enää vain alle 10 prosenttia veroista. Ehdoton valtaosa veroista on tasaveroja.

Verot ovat lähestyvien eduskuntavaalien keskeisimpiä kysymyksiä. Siksi MOT uusii Timo-Erkki Heinon marraskuisen raportin ”Verovapaa vyöhyke”.
Ohjelmassa tarkastellaan verotuksen muutoksia tulonjaon ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta.

 

Pienituloiset maksavat enemmän

Valtion ansiotulovero ja osin kunnallisverokin ovat progressiivisia, suurituloiset maksavat niitä suhteellisesti enemmän kuin pienituloiset.

Suurin erä veroista ovat kuitenkin arvonlisävero eli alv ja muut välilliset verot. Niitä on kaikista yhteiskunnan keräämistä veroista ja maksuista jo kolmannes ja osuus nousee koko ajan.

Välilliset verot ovat regressiivisiä, pienituloiset maksavat niitä suhteellisesti enemmän kuin suurituloiset.

MOT kertoo, miten Suomi on pala toisensa jälkeen luopumassa vanhasta, jo markkinatalouden apostolin Adam Smithin hyväksymästä periaatteesta, jonka mukaan suurituloisten tulisi maksaa veroja veronmaksukykynsä mukaisesti suhteellisesti enemmän kuin pienituloisten.

 

Proggressio loppuu suurituloisilla

Yksi suomalaisen verotuksen erikoisuuksia on, että veroprogressio ei enää toimi suurituloisimpien suomalaisten kohdalla.

Miljoonan tai sen yli tuloja saavat suomalaiset maksavat veroja keskimäärin 29 prosenttia, eli saman verran kuin suomalaiset, joiden keskimääräinen tulo on noin 45 000 euroa vuodessa.

Tulohuipun matalat verot, verovapaat tulot ja verotuksen progression väheneminen eivät ole sattumaa, vaan tehtyjen poliittisten päätösten seuraus.

Timo-Erkki Heinon haastateltavina ovat joulun alla loppuraporttinsa jättäneen verotuksen kehittämistyöryhmän puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Martti Hetemäki ja työryhmän varapuheenjohtaja, professori Heikki Niskakangas sekä Tukholman yliopiston kansantaloustieteen professori Markus Jäntti.

 

MOT

MOT-blogi

 

Suosittele147 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä