Aamusydämellä: Väärässä kehossa

Julkaistu keskiviikkona 25.01.2012 0 126

Milla Louhi (vas.) ja Jessica Love ovat syntyneet miehen kehoon. Keskellä toimittaja Kimmo Saares.

TV1 sunnuntai 29.1. klo 9.05 - 9.40

YLE Areenassa 30 päivää

Milla Louhi ja Jessica Love ovat syntyneet miehen kehoon. He tuntevat itsensä naiseksi. Sukupuolenkorjauksen kautta he ovat päässeet tasapainoon itsensä kanssa.

Suomessa hakeutuu vuosittain noin 200 henkeä sukupuolenkorjaukseen.

 

Vieraassa ruumiissa

Milla on lapsesta asti kokenut miehen ruumiin vieraaksi itselleen. Hän selvitti ensimmäistä kertaa mahdollisuutta sukupuolenkorjaukseen jo 80-luvulla. Silloin häntä varoitettiin prosessin raskaudesta. Lupaa korjausprosessiin oli vaikea saada ja sen selvittäminen tapahtui mielisairaalan suljetulla osastolla.

Vaikka Milla koki miehen roolin näyttelemiseksi, hän pyrki täyttämään odotukset mahdollisimman pitkälle. Hän perusti perheen ja hakeutui pelastusalalle töihin. Lähestyessään 40-vuoden ikää, hän päätti uudestaan selvittää asioita.

Jessica Love huomasi murrosiän alkaessa, että hän ei halua kasvaa mieheksi. Hänkin yritti lunastaa korostetulla maskuliinisuudella paikkaansa yhteisössä, mutta vaikka se meni tyttöystävään täydestä, ei hän itse kokenut miehen kehoa omakseen.

 

Sosiaalinen itsemurha

Millalle sukupuolenvaihtoprosessin käynnistäminen oli sosiaalinen itsemurha. Hän menetti perheensä ja omaisuutensa, työpaikkansa, ystävät ja lähes koko sosiaalisen verkostonsa. Samalla hän muutti Turusta Helsinkiin.

Jessicalla ei ollut vastaavaa murrosta, sillä nuoremman sukupolven parissa siirtyminen naiseksi ei johtanut samanlaiseen hylkäämiseen, vaikka vanhempien olikin vaikea hyväksyä ajatusta siitä, että pojasta tulee tytär.

 

Naisena on helpompaa

Milla kokee, että elämä on paljon helpompaa ja luontevampaa, kun on päässyt siihen kehoon, jonka kokee oikeaksi. Samalla vapautuu odotuksista, jotka miehen rooliin liitetään.

Jessicalle naisena oleminen antaa taas mahdollisuuden toteuttaa kauneusihannettaan. Kummallekin on tärkeää, että heidät tulkitaan naisiksi.

Merkityksellistä ei ole pelkästään fyysinen ulkomuoto, vaan myös sosiaalinen sukupuoli. On paitsi puhuttava ja käveltävä naisena, myös toimittava kuin nainen.

Jessica ja Milla pitävät tärkeänä sitä, että transsukupuolisuudesta puhuttaisiin avoimemmin yhteiskunnassa. Ihanneyhteiskunta olisi tietysti sellainen, että kukin voisi olla oma itsensä. Tärkeintä on ihminen, ei sukupuoli.

 

Muualla netissä:

Aamusydämellä

 

Suosittele126 Suosittelee
Asiasanat:

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä