Akuutti: Kehitysvammaisen vanhemmuus on tabu

Julkaistu perjantaina 04.01.2013 2 61

Lievästi kehitysvammainen Virva odotti lastaan 20 vuotta sitten.

TV1 keskiviikkona 9.1. klo 19.55 - 20.25

Yle Areenassa 30 päivää

Kehitysvammaisen haave tulla äidiksi tai isäksi on edelleen aihe, josta on vaikea puhua.

Virva ja Pauli Lehtomäki tapasivat sydänystäväkerhon kautta yli 20 vuotta sitten. Pian soivat hääkellot ja lapsi ilmoitti tulostaan.

Lähipiirissä puhuttiin mahdollisuudesta, että myös vauvalla saattaisi olla kehitysvamma.

Akuutti käy tapaamassa pariskuntaa, jonka parikymppinen poika asuu jo omillaan. Miten lievästi kehitysvammaiset itse kokevat vanhemmuuden?

 

Parempi lääke Parkinsonin tautiin?

Parkinsonin tauti on parantumaton, etenevä neurologinen sairaus, johon ei ole parannuskeinoa. Tehokkaampien lääkkeiden löytämiseksi tehdään kuitenkin uraa uurtavaa työtä Biotekniikan instituutissa Helsingissä.

Suomalaistutkimuksen merkittävä rahoittaja on amerikkalaisen näyttelijän ja Parkinson-potilaan Michael J. Foxin perustama säätiö.

Mahdollisista uusista lääkkeistä hyötyisi myös tuusulalainen Kristian Hjelt, joka sairastui Parkinsonin tautiin kymmenisen vuotta sitten alle kolmikymppisenä.

 

Biopankista apua hoitoihin

Biopankkilaki uudistuu tämän vuoden aikana. Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin ja Turun yliopistollisen keskussairaalan yhteydessä toimivan kliinisen biopankin perustaminen on jo hyvässä vauhdissa.

Biopankkiin kerätään ja talletetaan kudos-, veri- ja virtsanäytteitä tulevaa tutkimusta varten. Suurin osa kliinisen biopankin kudosnäytteistä on peräisin syöpäkasvaimista. Biopankista odotetaankin olevan tulevaisuudessa hyötyä erityisesti syöpätutkimukselle. Tavoitteena on kehittää entistä yksilöllisempiä hoitoja potilaille.

 

Apua, nyt huimaa!

Vuoden ensimmäisellä omalääkärin vastaanotolla laitetaan pää sekaisin.

Risto Laitila ja Mikko Penttilä yrittävät selvittää, miten huimausta tai matkapahoinvointia voisi lievittää kotikonstein. Vai taltuttaako pahoinvoinnin ainoastaan lääkärin määräämä lääke?

Lähetyksen juontaa Anu-Maija Kärjä.

 

Muualla netissä:

Akuutti

 

Suosittele61 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 08.01.2013

Kas olkapää meni hissunkissun jumiin ja tietysti lääkäriin.Lääkäri katsoi ja käänteli kättä ja totesi:" jäätynyt olkapää. Vuodesta kahteen menee,ennenkuin paranee. Hoitoa ei oikeastaa ole muutakuin aika." Uskon toki lääkäriä,mutta selvitättekö ihan maalaisjärjellä mikä tämä vaikea vaiva on?

tiistaina 08.01.2013

Älä hyvä ihminen usko ainakaan tuota lääkäriä! Tarvitset tulehduskipulääkekuurin, käsijumppaa, fysioterapiaa ja voi olla, että jos kätesi on pahasti jo jumissa ja eikä liiku kunnolla, se on nukutuksessa vedettävä tulehtuneesta pinteestä. Itselläni on ollut kiertäjänkalvon tulehdus olkapäässä, vaiva, joka hoitamattomana johtaa jäätyneeseen olkapäähän. Nyt pikimiten lääkärille, joka antaa oikeat ohjeet!!! Muuten kärsit lopunikäsi kädestä, jota tuskin pystyt nostamaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä