Akuutti: Keinonenä haistaa sairaudet

Julkaistu perjantaina 07.02.2014 0 4

Voittaako elektronisen keinonenän hajuaisti tarkkuudessa koiran nuuhkivan nenän?

TV1 keskiviikkona 12.2.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta torstaina 13.2. klo 9.30 ja sunnuntaina 16.2. klo 13.30

Yle Areenassa 30 päivää

Jo vanhan ajan lääkärit osasivat potilaan hengitystä haistelemalla tunnistaa aineenvaihduntatuotteiden hajuja. Esimerkiksi diabeteksessa hengitysilmassa on aistittavissa asetonin haju. Myös monet muut sairaudet tuoksuvat.

Syöpäsolut voivat aiheuttaa elektronisella nenällä haistettavan hajun siten, että solunjakautuminen on kiihtynyt ja sieltä erittyy sellaisia aineita, joita ei normaalisti mitattavia määriä esiinny.

Vain muutaman vuoden kuluttua saatamme haistaa sairauksia omaan älypuhelimeen liitetyn keinonenän avulla. Tällaisen nuuhkivan laitteen rakentaminen on jo varsin pitkällä. Mutta voittaako elektronisen keinonenän hajuaisti tarkkuudessa koiran nuuhkivan nenän?

 

Eteisvärinästä rytmihäiriöitä

Eteisvärinä on yleisin sydämen rytmihäiriö. Sydän lyö epäsäännöllisesti, rinnassa tuntuu tykytystä, väsyttää, heikottaa ja huimaa. Kohtaus voi olla äkillinen tai kestää jopa viikkoja. Vaivasta kärsii arvioiden mukaan 100 000 suomalaista. Osa tietämättään, sillä he eivät saa eteisvärinästä mitään oireita.

Viime aikoina on kiinnitetty erityistä huomiota eteisvärinän ja aivoinfarktin yhteyteen. Eteisvärinän aikana sydämeen pääsee muodostumaan hyytymiä, jotka voivat lähteä liikkeelle sydämen palatessa normaaliin rytmiin. Verenohennuslääkitys onkin tärkeä hoitokeino eteisvärinäpotilaille.

Akuutti tapaa raisiolaisen Risto Lempisen, jonka rytmiongelmat alkoivat kesken suunnistuskisan.

 

Sairas ikävä kouluun

Syöpätaudit, diabetes, reuma, aivokuume, infektiot, syömishäiriöt ja tapaturmat katkaisevat joka vuosi satojen suomalaislasten koulutien väliaikaisesti tai pysyvästi.

Eurajokelainen Daniel Jalonen käy ensimmäistä luokkaa kotoa käsin etäyhteyden avulla, koska on toipumassa leukemiasta, eikä voi osallistua tavalliseen luokkaopetukseen infektioriskin vuoksi.

 

Ksylitolista allergiaa?

Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä pohtivat, voiko ksylitoli aiheuttaa allergiaa. Käsittelyssä ovat myös magneettikuvaus sekä lapsen skolioosi. Osion lopuksi Risto laittaa Mikon vielä venyttelemään.

 

Muualla verkossa

Akuutti

 

Suosittele4 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä