Akuutti: Kourallinen pillereitä

Julkaistu maanantaina 31.03.2014 0 4

Akuutissa puhutaan mm. silmänpohjan ikärappeumasta ja oireiden tunnistamisesta. Kuva: Tero Kyllönen

TV1 keskiviikkona 2.4.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta torstaina 3.4. klo 9.30 ja sunnuntaina 6.4. klo 13.30

Yle Areenassa 30 päivää

Vähintään kaksi ihmistä päättää elämänsä oman käden kautta joka päivä. Yrityksiä arvioidaan olevan jopa kymmenkertainen määrä. Itsemurhan yrittäminen on äärimmäinen hätähuuto, jota harvoin kuullaan tarpeeksi hyvin.

Tuki jää monesti läheisten harteille, sillä terveydenhuollossa on vakavia puutteita itsemurhaa yrittäneiden jälkihoidossa. Itsemurhayritys on kuitenkin onnellinen epäonnistuminen. Jostain on löytynyt voimaa elää edelleen pimeimmän kauden läpi.

 

Lääkärinä terveyskeskuksessa

Terveyskeskuslääkäreiden työtä parjataan usein, mutta minkälaista työ terveyskeskuksessa oikeasti on. Akuutti seurasi  lääkärin työtä vastaanotolla.

 

Silmänpohjakin rappeutuu

Silmänpohjan eli verkkokalvon ikärappeuma on ikääntyvien ihmisten sairaus. Lähi- ja kaukonäön tarkkuus heikkenee ja näkökentän keskelle tulee tumma varjostuma, joka ei häviä pois. Jos tällaisia oireita ilmenee, on tärkeää hakeutua nopeasti silmälääkärin vastaanotolle.

Ikärappeumaa on kahta muotoa. Kuivassa rappeumassa oireet ovat usein lievemmät ja etenemisnopeus hidasta, mutta parantavaa hoitoa ei ole. Kostea muoto etenee hitaammin, mutta tautia voidaan hoitaa silmän sisään annosteltavalla lääkkeellä.

Akuutti vierailee Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, jossa silmään pistettävää lääkettä on menestyksellisesti kehitetty.

 

Suolen toiminnan häiriötä hävetään

Ulosteen karkaaminen eli ulosteinkontinenssi on yllättävän yleinen vaiva. Ulosteenpidätysongelmat ovat yleisempiä kuin esimerkiksi diabetes tai astma, mutta suolen toiminnan häiriöitä hävetään. Sairaudesta ei uskalleta puhua avoimesti välttämättä edes lääkärin vastaanotolla.

Vaivaa hoidetaan aluksi lääkkeillä ja fysioterapian avulla. Mikäli nämä eivät auta, on jäljellä vielä yksi keino.

Suoleen voidaan paikallispuudutuksessa asentaa eräänlainen sähköinen tahdistin, joka rytmittää suolen toimintaa. Neuromodulaation toimiessa oikein potilas tuntee ajoissa, milloin suoli tarvitsee tyhjennyksen.

 

Voiko keliakian ehkäistä ruokavaliolla?

Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä selvitettävät tällä kertaa, voiko keliakian puhkeamista ehkäistä ruokavaliolla. Lisäksi parivaljakko antaa hoitovinkkejä kasvohermohalvaukseen ja pohtii, miksi nenä alkaa aina ulkona vuotaa, vaikkei flunssaa olisikaan.

Ohjelman juontaa Anu-Maija Kärjä. Tuotanto: Yle Asia Oulu. Ohjelmaan on saatavilla suomenkielinen tekstitys.

 

Muualla verkossa:

Akuutti

 

Suosittele4 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä