Akuutti: Miten selviytyä työpaikan menetyksestä?

Julkaistu perjantaina 21.03.2014 0 10

Akuutin maaliskuun erikoislähetyksessä pureudutaan mielenterveyteen.

TV1 keskiviikkona 26.3.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta torstaina 27.3. klo 9.30 ja sunnuntaina 30.3. klo 13.30

Yle Areenassa 30 päivää

Viime aikoina monen henkinen kestävyys on ollut koetuksella, kun lama on puraissut kovalla kädellä ja irtisanomisuutisia on tullut ennätystahtia. Miten työpaikan menetyksestä voi selviytyä henkisesti?

Juontaja Anu-Maija Kärjän kanssa ajankohtaisesta aiheesta on keskustelemassa psykologi Soili Poijula. Luvassa on hyödyllisiä selviytymisvinkkejä irtisanotuille, sillä Poijula on kirjoittanut aiheesta kaksi kirjaa.

 

Lappeenrannassa parempaa mielenterveyttä

Heikko taloudellinen tilanne heijastuu myös mielenterveyshoitoihin. Kun Julkinen talous pysähtyy, uhkaa se ensimmäisenä mielenterveys- ja päihdepotilaita.

Lappeenrannassa säästöjä ei nähty uhkana vaan mahdollisuutena. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin mielenterveys- ja päihdepalvelujen johtaja Timo Salmisaari laittoi työskentelytavat uusiksi.

Rahaa säästyi, mutta potilaat saivat entistä parempaa hoitoa. Akuutti käy selvittämässä, miten Lappeenrannan ihme on tehty.

 

Johanna auttaa muita

"Suurin suru tuli siitä, että en uskaltanut edes itseäni tappaa. Nukkumaan mennessä toivoin, että kuolisin yön aikana. Aamulla itkin, kun heräsin ja olin vielä elossa."

Johannan masennus alkoi vuosituhannen vaihteessa. Väsymys, uupumus ja raskas kolmivuorotyö vuokrafirmassa sairastuttivat neljän lapsen äidin. Apua hän etsi mielenterveystoimistosta, yksityiseltä psykiatrilta, psykoterapiasta, ryhmäterapiasta ja perheterapiasta. Hoitoa oli tukemassa myös masennuslääkitys.

Lapset pitivät Johannan jotenkin arjessa kiinni, mutta töihin hän ei enää kyennyt. Eläkepäätös tuli viisi vuotta diagnoosin jälkeen. Käänne parempaan tapahtui hiljalleen. Johanna pystyi vähentämään lääkitystä ja hiljalleen elämään alkoi tulvia jälleen valoa ja värejä.

Masennus piti Johannan kahdeksan vuotta kotona neljän seinän sisällä, mutta nyt hän ei voisi olla tekemättä mitään. Toimelias nainen työskentelee vapaaehtoisena Hyvän mielen talolla ja toimii iltaisin vielä henkilökohtaisena avustajana.

 

Miten masennusta hoidetaan?

Miten masennusta voidaan hoitaa mahdollisimman hyvin? Miten sähköhoitoa annetaan? Onko masennuslääkitys yhtä helppo lopettaa kuin aloittaa?

Mielenterveyslähetyksessä avautuu myös erikoislääkärin vastaanotto, kun toimittaja Mikko Penttilä kyselee katsojien lähettämiä kysymyksiä psykiatrian erikoislääkäri Sami Räsäseltä.

 

Älä murehdi liikaa ja turhaan

Murehditko aivan liikaa ja aivan turhaan? Liialliselle murehtimiselle on tyypillistä, että murehtiminen kohdistuu arkisiin pieniin uhkakuviin ja murehtimiseen käytetään useita tunteja vuorokaudessa.

Tietoisuusterapian on todettu auttavan rentoutumaan ja vähentävän murehtimista. Niinpä lähetyksen lopuksi opetellaan rentoutumaan mindfulnessin avulla.

Tuotanto: Yle Asia Oulu. Ohjelmaan on saatavilla suomenkielinen tekstitys.

 

Muualla verkossa:

Akuutti

 

Suosittele10 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä