Eila-Maija Mirolybov: Rakkaus sykähdyttää aina

Julkaistu perjantaina 28.05.2010 8 180

Prinsessa Victoria ja Daniel Westling saavat vihdoin toisensa.

Kuninkaallisissa häissä sykähdyttää kahden ihmisen luja usko omiin tunteisiinsa ja vahva tahto yhteiseen tulevaisuuteen. Aivan kuten kenen hyvänsä häissä, sanoo konkaritoimittaja Eila-Maija Mirolybov.

”Se, että ulkoiset puitteet ovat kuninkaallisissa häissä spektaakkelimaisen koreat tai häävieraat ovat toinen toistaan kuninkaallisempia, ei saisi peittää alleen sitä yksinkertaista asiaa, että tässäkin on kyse ´oikeista´ ihmisistä ja ´oikeasta´ elämästä. Ei siis mistään saippuaoopperasta”, Mirolybov muistuttaa.

YLEssä toimittajana 35 vuotta ollut Mirolybov on ehtinyt uransa aikana selostaa lukuisat kuninkaalliset häät ja hautajaisetkin. Vuonna 2003 eläkkeelle jäänyt konkari selostaa nyt Ruotsin kuninkaallisia häitä lauantaina 19.6. yhdessä toimittaja Marjukka Havumäen kanssa.

 

Miksi kuninkaalliset häät kiinnostavat suomalaisia?

”Siksi, että meillä ei kuninkaallisia ole, mutta meissä elävät edelleen lapsuuden sadut kuninkaineen ja prinsessoineen. Kuninkaalliset häät ovat irtiotto arjesta, yksi luku nykymaailman satukirjassa."

”Siinä sadussa ei puhuta lamasta, budjettivajeista eikä valtioiden veloista, vaan toivotaan ainoastaan, että juuri tämä satu päättyisi hyvin, että he eläisivät onnellisina elämänsä loppuun asti.”

 

Kuinka olet valmistautunut selostamaan prinsessa Victorian häitä?

”Päivittämällä aiempia tietojani kuninkaallisista, kuinka he ovat ikääntyneet, miltä entiset pikkuprinssit ja prinsessat näyttävät tänään. ”

”Syventämällä tietojani Ruotsin kuningassuvusta. Kävin läpi prinssi Bertilin hautajaisiin osallistuneiden Bernadotte-suvun jäseniä. Miten he ovat sukua ydinperheelle, mikä on heidän roolinsa tänään. Onhan nyt kulunut 200 vuotta Bernadotte-suvun tulosta Ruotsin hallitsijoiksi.”

”Olen tutustunut Ruotsin hallinnolliseen eliittiin ja miltä hallituksen 20 ministeriä näyttävät. Jo nyt osaan erottaa kymmenkunta ministeriä. Ruotsin valtiovarainministeri Anders Borgilla on muuten poninhäntä, mitä yksikään virallinen valokuva ei paljasta.”

 

Mitä erityistä Victorian häihin liittyy?

”Päivän tapahtumat noudattanevat aika tarkasti aiempia kuninkaallisia häitä ja ennen muuta Victorian vanhempien hääseremoniaa.”

”Tunnetasolla on tilanne uusi. Koskaan aiemmin ei Bernadotte-suvulla ole ollut naispuolista kruununperijää. Kun kruununprinsessa nyt menee naimisiin tavallisen svenssonin kanssa, on ilmassa säpinää. Hyvästi herra Westling Ockelbosta ja tervetuloa Hänen Kuninkaallinen korkeutensa, prinssi Daniel, Länsigöötanmaan herttua.”

”Tällainen statuksen muutos on ollut mahdollista Ruotsin hovissa vasta nykyisen kuningas Kaarle Kustaan aikana ja ansiosta. Hän itse näytti esimerkkiä tekemällä porvarillisesta Silvia Sommerlathista kuningattaren. Muutamaa kuukautta myöhemmin kuningas salli setänsä prinssi Bertilin avioitua pitkäaikaisen rakastettunsa Lilian Craigin kanssa tehden Lilianista prinsessan.”

”Sen sijaan vuonna 1973 edesmennyt kuningas Kustaa VI Aadolf ei edeltäjiensä tavoin sallinut epäsäätyisiä avioliittoja. Sen joutuivat kokemaan hänen kaksi poikaansa Sigward ja Carl Johan, jotka menettivät prinssin arvonsa ja paikkansa kuningashuoneen perimysjärjestyksessä.”

”Sama sääntö päti myös niihin nykyisen kuninkaan sisariin, jotka olivat avioituneet taviksen kanssa. Prinsessa Margaretha ei enää ole Hänen Kuninkaallinen Korkeutensa vaan mrs. Ambler. Prinsessa Christina on fru Magnuson.”

 

Minkälaiset olosuhteet selostajilla Tukholmassa on? Muhkeat nojatuolit, kuninkaallisia kokteileja?

”No ei todellakaan mitään kuninkaallista. Meille selostajille ollaan rakentamassa selostuskopit Grand Hotellin tuntumaan Tukholman Kansallismuseon edustalle. Sieltä on näkymä lahden poikki Kuninkaanlinnalle eli pystymme ihan itse näkemään miten kuninkaallinen kulkue etenee kirkollisen seremonian jälkeen.”

”Pakko myöntää, että tämä on suuri edistysaskel. Kaikissa aiemmin selostamissani kuninkaallisissa häissä tai hautajaisissa selostuspisteet ovat olleet joko paikallisten tv-yhtiöiden uumenissa tai sitten Pasilan tv-studioissa.”

 

Mikä on suomalaisten suhde Ruotsin kuninkaallisiin?

”Läheinen, melkein kuin he olisivat meidän omiamme. Näin ollen selostajien ei todellakaan kuulu tyytyä vain pintatiedon hallitsemiseen ja kertomiseen. Täytyy tietää enemmän, vaikka itse lähetyksessä ei sitten kaikkea tietoaan pystyisikään kertomaan. Selostushan etenee Ruotsin tv:n kuvavalintojen mukaan.”

 

Mikä on työssä haasteellisinta? Pahin pelkonne?

”Haasteellisinta on tietenkin katsojien odotusten täyttäminen, että esitetyt kuvat saavat sen lisätiedon mitä tarvitaan. Ja että tilaisuuden tunnelma säilyy ja välittyy.”

”Vierastan aika lailla ajatusta, että ryhtyisimme analysoimaan häävieraiden pukuja; televisiohan on väline, joka näyttää pukujen värit ja muodot! Mehän emme ole selostamassa muotinäytöstä vaan kuninkaallisia häitä. Siinä on vissi ero.”

”Pahin pelko: että yhteydet eivät pelaisi. Ja että mukaan lipsahtaisi lapsuksia. Muistan vieläkin kauhulla, kuinka pitemmän hääputken – Tanskan ja Espanjan – jälkeen selostin Monacon ruhtinaan hautajaisia ja kerran monituntisen seremonian aikana kutsuin saattoväkeä vahingossa hääväeksi! Tai sanoin vahingossa jossain aiemmassa selostuksessani Espanjan kuningas Juan Carlosia Don Carlokseksi. Espanjan kuninkaallisia Don Carlos oli, mutta Verdin oopperassa!”

 

Monetko kuninkaalliset häät olet selostanut?

”Ensimmäiset olivat Englannin prinsessa Annen ja Mark Phillipsin häät vuonna 1973. Muutama kuukausi sitä ennen olin selostanut Ruotsin kuninkaan Kustaa 6. Adolfin hautajaiset. Ruotsin nykyisen kuningasparin häitä seurasin televisiosta, sillä, olin tuolloin äitiyslomalla.”

”Vuonna 1981 olivat vuorossa kruununprinssi Charlesin ja Dianan häät; tuon ikimuistoisen suoran lähetyksen Lontoosta selostin Erkki Toivasen työparina.”

”Sen jälkeen olen yksin vastannut Belgian, Hollannin, Norjan, Tanskan sekä Espanjan kruununperillisten hääselostuksista. Mukaan mahtuvat myös Norjan prinsessa Märtha Louisen hääseremoniat Trondheimissa vuonna 2002.”

 

Miten kuninkaalliset häät ovat muuttuneet?

”Yllättävän vähän. Kaikki ovat noudattaneet kaavaa kirkollinen vihkiminen – hääkulkue – vilkutus kuninkaanlinnan parvekkeelta – hääillallinen. Tietenkin kirkollisen vihkimisen kaava on vaihdellut kruununprinssien uskonnon mukaan ja jokainen tilaisuus on ollut omanlaisensa, koska hääpari aina valitsee itselleen tärkeät raamatunsäkeet sekä hymnit, virret ja muun musiikin.”

”Tukholmassa onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka toteutuu Victorian toive siitä, että isä saattaa tyttärensä alttarille, vai toteutuuko lainkaan. Ruotsin kirkon mielestä kun tämä vanha tapa on vastoin nyky-yhteiskunnan tasa-arvopyrkimyksiä.”

 

Kenen häät ovat jääneet parhaiten mieleen?

”Minua liikutti kovin prinsessa Dianan muutos tuon hääiltapäivän aikana. Kirkkoon astui kermakakkupuvussaan lapsekkaan arka ja jännittyneen oloinen nuori neito ja kirkosta poistui säteilevä morsian, joka hymyllään vakuutti: minä sain unelmieni prinssin ja puolet valtakuntaa.”

”Yhtä lailla on mieleeni jäänyt Norjan Mette-Maritin vahva liikuttuminen alttarilla tai Tanskan kruununprinssi Frederikin liikutukset kyyneleet, kun Mary Donaldson lähestyi alttaria isänsä käsivarteen tukeutuen.

 

Mikä on Sinulle läheisin kuningaspari tai perhe?

”Olen aikoinani tv-uutisten toimittajana kätellyt kuningatar Elisabethia, olen haastatellut Ruotsin kuningasparia ja Tanskan kuningatarta. Ei siis ihme, että nämä kuningashuoneet tuntuvat läheisimmiltä, omakohtainen kokemus lisää kiinnostusta. Mutta pakko on myöntää, että kyllä minä olen kovin kaikkiruokainen kuninkaallisten suhteen.”

 

Pitäisikö Suomessa olla kuningas?

”Minulle Suomi kelpaa erittäin hyvin tasavaltana. Mehän olimme 700 vuotta osa Ruotsin kuningaskuntaa ja yli 100 vuotta osa Venäjän keisarikuntaa. Niiden kokemusten perusteella halusimme presidentin emmekä kuninkaallista hovia ja hyvä niin. Presidentti kun valitaan, mutta kuninkaaksi synnytään.”

 

Hovireportterit: Minna Paavilainen ja Päivi Suikkanen

 

Kuninkaalliset häät ja muut juhlallisuudet TV1:llä

 

Suosittele180 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 06.06.2010

On aivan mahtavaa, että prinsessa Victoria ja Daniel pääsevät vihdoinkin naimisiin. En voi kuvitella sitä tunnetta, joka heillä varmaan on. Hieno juttu, että me suomalaisetkin pääsemme seuraamaan häitä aitiopaikalta. Onhan ne vähän niin kuin meidänkin - nämä ruotsalaiset kuninkaalliset.

tiistaina 15.06.2010

Hienoa lukea kokeneen toimittajan muisteluja ja näkemyksiä häistä. Mielenkiintoiset häät luvassa.

lauantaina 19.06.2010

Neeej! Miksi ihmeeessä Ylen on pitänyt kaivaa tämä eläköitynyt köhisijä suorittamaan selostuksia Tukholmasta?

Perjantai-illan konserrtselostus oli karmeaa kuultavaa,

Snälla Eila-Maija Mirobylov: Dra' åt skogen!

lauantaina 19.06.2010

Kyl eilinen selostus ja konsertti olivat hienoa kuultavaa... odotan innolla itse seremoniaa!!

lauantaina 19.06.2010

Ihan hysteeristä tämä häätohina! Media tekee siitä paljon isomman asian kuin se oikeastaan onkaan. Tuoreiden tutkimusten mukaan ainoastaan 46% ruotsalaisista kannattaa monarkiaa. Tämän sirkuksen järjestämiseen käytetyt varat olisi pitänyt käyttää terveydenhuoltoon, lasten ja nuorten hyväksi, työpaikkoihin jne. Rahareikiä kyllä löytyy vaikka Ruotsi onkin ns. hyvinvointivaltio!

lauantaina 19.06.2010

Hei,
oli kiva seurata häähumua täältä Suomesta käsin. Selostuksessa ärsytti suloisen lapsikuoron laulaessa päällepuhuminen.

Lisäksi anteeksiantamatonta tietämättömyyttä oli selittää Birger Jarlsgatanin nimen saaneen nimensä henkilöltä, jonka nimi olisi ollut Birger Jarl. Voi hyvät hyssykät!

Jaarli on arvonimi, ei sukunimi. Kyseinen jaarli oli Birger Maununpoika. Tukholman perustaja 1252 paikkeilla. Suomen kannalta olisi ollut korrektia mainita hänen perustaneen Hämeenlinnan. Hänen arvellaan syntyneen 1210 paikkeilla.
Birgeristä tuli Ruotsin viimeinen jaarli. Hänen jälkeensä jaarli-nimityksen tilalla alettiin käyttää arvonimeä herttua.
Birger-jaarlin poika Pentti (Bengt) oli Suomen ensimmäinen herttua.

sunnuntaina 20.06.2010

Aika asiallisestihan nuo ylen naiset selvisivät. Vaikka E. Miro.. taas esitteli Espanjan kuninkaan vaikka kuvissa oli norjan kuningas. Espanjan kuningas ei ollut ollenkaan tukholmassa. Sen sijaan kuningatar Sofia ja prinssi sekä prinsessat juhlivat muiden vieraiden mukana. Suorassa lähetyksessä mokia sattuu, mutta ne voi korjata jos huomaa. Päällepuhuminen ei ole hyvä tapa missään tilaisuudessa selostajana ollessa.

Se studiojoukko oli puheiltaan aika tasavaltais/höpömielinen. Onneksi voi laittaa äänet pois. Taisi heillä skumppa laittaa "sammakot" suuhun..

sunnuntaina 20.06.2010

Kyllä meidän häävalvojais-tyttö-viisikko sai illan aikana niin hersyviä nauruja, ja useaan otteeseen, Eila-Maijan heittojen, lipsahdusten ja väärien tietojen johdosta, että iltamme TODELLAKIN oli unohtumaton.
Olisi hauska kuulla onko muutkin rekisteröineet samoja juttuja :)

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä