Eino S. Revon jatkosota

Julkaistu keskiviikkona 18.12.2013 0 14

Eino S. Repo kertoo ainutlaatuisissa haastatteluissa kokemuksistaan jatkosodassa.

TV1 keskiviikkona 1.1.2014 klo 18.30 - 19.00, sunnuntaina 5.1. klo 17.30

Yle Areenassa 30 päivää

Kiistelty Yleisradio-johtaja Eino S. Repo oli ristiriitojen repimä sotilas, sillä upseerin ja pasifistien roolien yhdistäminen oli vaikeaa.

Eino S. Repo kuului Suomen pitkäaikaisimman presidentin Urho Kekkosen lähipiiriin, josta hänet nostettiin Yleisradion johtoon, kun Kekkonen halusi modernisoida yhtiötä.

Repo onnistui tehtävässään liiankin hyvin. Hän sai melkoisen taiston saattelemana potkut, mutta se ei ollut ensimmäinen kerta kun Repo soti. Taistelukokemusta hän oli hankkinut jo jatkosodassa, mistä hän paljolti vaikeni.

 

Sopeutumista ja kapinointia

Yleisradion arkistosta löytyneet kaksi aiemmin esittämätöntä haastattelunauhaa osoittavat jatkosodan olleen hänelle sopeutumista ja kapinointia, kuoleman kohtaamista ja maailmankatsomuksen etsintää.

Heti sodan jälkeen Repo kirjoitti sankaruudesta ja sodan ihannoinnista:

"Epäilemättä yhäkin jää tajuamatta sodan syvin luonne ja sen rikollisuus. Tai vaikkapa se tajuttaisiinkin, sen ympärille kiedotaan köynnöksiä ja laakeriseppeleitä, jotta ne peittäisivät sen, mitä silmä ei halua nähdä, ja saattaisivat kokonaisuuden näyttämään kauniilta ja ylistettävältä."

 

25-vuotiaana kapteeniksi

Repo ylennettiin vain 25 vuoden ikäisenä kapteeniksi, ja armeijan henkilökorttiin kirjoitettiin:

"Johtajana aloitekykyinen, tarmokas ja vaativa. Hyvä kouluttaja. Esiintyminen varmaa ja asiallista. Suhtautuminen alaisiin suoraa ja joka tilanteessa arvovallan säilyttävää. Luonne rehti ja avoin. Palvelusaulius ja taisteluhalu hyvä. Siveelliset ominaisuudet kiitettävät. Tehtäväänsä hyvin pystyvä upseeri."

Ohjelma koostuu, Eino S. Revon ainutlaatuisen haastattelun lisäksi hänen poikansa Risto Revon ja toimittaja Arvo Tuomisen matkasta sodanaikaisille taistelupaikoille.

 

Suosittele14 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä