Elämä pelissä: Miten laskea v-käyrää?

Julkaistu maanantaina 10.09.2012 14 106

Kai Mäkelä (vas.), Nina Mikkonen, Oskari Katajisto, Irina Krohn ja Jethro Rostedt pistävät elämänsä peliin.

TV1 sunnuntaisin 2. - 30.12. klo 18.15 - 18.30 (seurantadokumentit)

TV1 sunnnuntaina 6.1.2013 klo 18.15 - 19.00 (yhteenveto)

Yle Areenassa 30 päivän ajan

Elämä pelissä -sarja pureutuu kolmannella kaudellaan siihen, kuinka ihminen voi hallita v-käyräänsä.Viisi tunnettua suomalaista ryhtyy alentamaan v-käyräänsä.

Nina Mikkonen, Irina Krohn, Oskari Katajisto, Kai Mäkelä ja Jethro Rostedt tunnustavat harmistuvansa arkisista vastoinkäymisistä liian herkästi ja liian voimakkaasti.

Elämä pelissä -ohjelman avulla he haluavat suhtautua asioihin myönteisemmin, elää terveellisemmin.

 

Viisikolla omat valmentajat

Viisikko aloittaa kahdeksan viikkoa kestävän Elämä pelissä -valmennuksen lokakuun alussa.

Sarjan päähenkilöillä on käytössään henkilökohtainen valmentaja.

Tony Dunderfelt valmentaa Nina Mikkosta, Ben Furman Kai Mäkelää, Anne Hyven Irina Krohnia, Heimo Langinvainio Oskari Katajistoa ja Ilona Rauhala Jethro Rostedtiä.

 

Valmennusta koko kansalle

Omalla esimerkillään sarjan päähenkilöt kannustavat kansalaisia aloittamaan saman valmennuksen ja osallistumaan suureen ihmiskokeeseen.

Onnistuuko iso joukko suomalaisia saamaan v-käyränsä laskemaan ja terveytensä kohenemaan?

Kansalaisille tarjotaan mahdollisuus henkilökohtaiseen valmennusohjelmaan. Maksuton sähköpostivalmennus kestää 8 viikkoa.

Valmennuksen kulmakivi on harjoiteohjelma, joka antaa eväitä sietää vastoinkäymisiä entistä paremmin. Arkisemmin ilmaistuna kyse on taidosta hallita omaa v-käyräänsä ja siten parantaa omaa ja läheistensä elämänlaatua.

Suurelle yleisölle tarkoitettu nettitesti antaa puolestaan arvion käyttäjän V-indeksistä, positiivisuudesta ja eliniästä. V-käyrä-nimisen mobiilisovelluksen avulla käyttäjä voi arvioida päivittäistä mielialaansa.

 

Marko ja Heli juontavat

Ohjelmasarjan juontavat Marco Bjurström ja Heli Koskela.

Elämä pelissä -hankkeen toteuttavat Yle, Tarinatalo ja Kustannus Oy Duodecim. 

 

Muualla netissä:

Elämä pelissä

Elämä pelissä Facebookissa

Elävä arkisto: V-tutus voimavaraksi

 

Suosittele106 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 13.09.2012

Miksi ohjelman esittelyissä ja itse ohjelmassakin käytetään sanoja: "vitutus" ja "vituttaa" silloin kun esittelyt ja/tai ohjelmat esitetään katseluaikana, jolloin lapsetkin saattavat katsella ohjelmia?
Eikö ohjelmat påitäisi varustaa varoituksella tai sijoitaa ne myöhäisiltaan?
Tällä sivulla: "http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/asia/elama-pelissa-miten-laskea-v-kayraa" v-sanan käyttöä vältetään, miksi ei itse ohjelmassa?

perjantaina 14.09.2012

Parempaa arkikestävyyttä

Arjen vastoinkäymisten parempi sietäminen ja kielteisen asenteen kääntäminen myönteisemmäksi on Elämä pelissä -sarjan kolmannen tuotantokauden keskeinen teema.

Ohjelmassa ja siitä käytävässä keskustelussa käytetään vituttaa-sanaa, koska siitä on tullut yleisesti käytetty puhekielen termi, hyvässä ja pahassa. Monet kokevat, että se ilmaisee hyvin mielenharmitusta.

Kun kansalaisilta kysytään, mikä sana kuvaa parhaiten arkisesta vastoinkäymisestä syntyvää tunnetta, vitutus on ollut useimpien valinta tarjolla olleista 20 eri vaihtoehtoisesta sanasta.

Kirosanojen käyttäminen tv-ohjelmissa perustuu aina harkintaan ja on riippuvainen asiayhteyksistä.

Lain mukaan kiroilu tai kirosanojen käyttö sinällään ei ole esimerkiksi peruste ohjelman ikärajalle, koska sen ei katsota vahingoittavan erityisesti lapsen kehitystä.

Elämä pelissä -sarjasta ja sarjaan liittyvästä terminologiasta lisää:
http://www.yle.fi/ohjelmat/kortit/elama-pelissa/
http://blogit.yle.fi/elama-pelissa/elama-pelissa-tutki-vitutus-on-osuvin-sana

Tarja Korhonen
Ohjelmistosuunnittelija
Yle TV1

perjantaina 21.09.2012

Olen aikaisemman kirjoittajan kanssa samaa mieltä: vitutus ja vituttaa eivät kuulu julkiseen kielenkäyttöön enkä ymmärrä, miksi sitä halutaan käyttää Yleisradion ohjelman TV-mainonnassa (netissä tosiaan on käytössä huomattavasti siedettävämpi v-käyrä: miksi?). Myös ohjelmassa Puoili seitsemän oli pitkä juttu vitutuksesta sanan tässä muodossa.

Jos aina käytetään kansan eniten suosimaa sanaa, niin käytettäköön sitten myös termejä perse, kyrpä, paskattaa, kusettaa jne. Vitutus-sanan juurruttamiselle yleiseen kielenkäyttöön ei ole mitään perusteita, joten kehottaisin Yleisradiota harkitsemaan asiaa vielä kertaalleen.

keskiviikkona 26.09.2012

Tarja Korhonen Ohjelmistosuunnittelija / Ylen pääjohtajalle
voisi kysyä kansan kielitieteen proffalta tai Mannerheimin lastensuojeluliiton TJ:ltä
tai Psykiatri Sinkkoselta onko lasten hyvä oppia TV ohjelman kautta sellaisia
rumia sanoja kuin vittu joiden merkitystä he eivät ymmärrä,mutta tietämättöminä
kuultuaan aikuisohjelmassa siitä, käyttävät ko kieltä arjessa,koulussa jossa luultavasti
isommat skidit hakkaa pienemmän moisesta kielenkäytöstä ja varmasti se
koti oloissakin esim perheen ruokaillessa kuulostaa aika kauhealta kun 7 v tai 8 v
käyttää kyseistä sanaa kuin söisi leipää..Ja tämä kaikki koska Tv on auki
ja lapset valveilla ja ohjelman tasoa ei ole tarkistettu lasten kannalta!!!
Se,että mielestänne vittu sana kuuluu nykyään nuorten arkikieleen on totta,mutta
se on vain niiden nuorten kielenkäytössä' joiden kotona ei asiaan ole puututtu,eli
sivistymättömiin koteihin.Suurin osa nuorten ja kaikkien muidenkin kielen käytöstä
on suomessa fiksua, huumori taas on ihan eri asia ja aikuisviihde yleensä sille sopivana
ajankohtana.

sunnuntaina 30.09.2012

Kiinnostava aihepiiri, t'rkeä asia, voisi itseäänkin tsempata, mutta kiroilu ja törkeyksien puhuminen ala-arvoista - miten ihmeessä asiantuntijat noin ala-arvoisessa ohjelmassa suostuvat työskentelemään... Aha, hehän saavat siitä suurehkon palkan! Ylen johdon pitäisi puuttua asiaan ja kokonaan kieltää tuo törkeyksien puhuminen itse tuotetussa asiaohjelmassa.

sunnuntaina 30.09.2012

mielenkiintoinen

maanantaina 01.10.2012

Ohjelman verkkosivuilta selviää, että Duodecimin kyselyssä 37 % valitsi v-sanan kuvaamaan äärimmäistä ärsytystä. Siitähän selviää myös, että 63 % valitsi jonkun muun sanan. Tämäkö on sitten selitys sille, että ohjelman tekijät pitävät v-sanaa niin yleisenä, että sitä voi viljellä surutta parhaaseen lastenkin katseluaikaan lähetettävässä ohjelmassa. Eikö esimerkiksi "raivostuttaa" (31 %) olisi ollut yhtä tehokas. Ai niin, eihän se tietenkään ole yhtä raflaava. Huomion herättämiseenkö tässä pyritään. Lakkasin laskemasta v-sanoja ohjelman ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen. Alkoi niin paljon raivostuttaa! Seuraavia lähetyksiä tuskin katson.

maanantaina 01.10.2012

On suorastaan järkyttävää, kuinka alas Yleisradiokin on vajonnut, kun antaa v- sanan käytön yleisesti levitä ohjelmiinsa. Ettekö Te ole mitään maailmassa oppineet? V-sanan täyttö ei ole yleistä eikä hyväksyttävää puhekieltä. Se kuuluu alamaailman ja huonosti käyttäytyvien ihmisten elämäntyyliin. Se ei ole sivistyneiden ihmisten tapa puhua. Suomen kieli on erittäin rikas ja varmasti löytyy lukuisia ilmaisuja niin hyvien kuin hunojenkin tunteiden ilmaisemiseen. Eikö teitä yhtään hävetä? Minun ystävät, tuttavat ja työtoverit eivät moisia sanoja käytä. Omat lapsenikin ( molemmat yli 30v, tytär ja poika)onneksi osaavat ilmaista tunteitaan paljon kauniimmilla sanoilla. En ole koskaan kuullut heidän kiroilleen. Jos he kiroilevat, niin tekevät sen jossakin muualla, mutta uskon heidän puheitaan. Heidän ystävänsäkin ovat onneksi sen verran sivistyneitä, että osaavat käyttäytyä. Sitten vielä ihmetellään, että miksi koululaisilla on niin törkeä kielenkäyttö. Jos ystäväni kiroilisi, niin hän ei olisi ystäväni tai sitten lopettaisi tuollaiset puheet minun kuullen. Voimme itse vaikuttaa siihen keiden kanssa kommunikoimme ja millaista kieltä käytämme. Törkeä kielenkäyttö ei kuulu julkiseen tiedotusvälineeseen. Eikö millään ole enää mitään väliä??? Hävetkää! Ylen johtaja vaihtoon, jos puheet ei siistiydy! Onko ihan pakko vajota noin alas?!

Mummi

maanantaina 01.10.2012

No näin on suomenkieli köyhtynyt että tiedotusväloneissäkin on käytössä kaikenmailman alla vyötärön olevat paikat ja tapahtumat. Sivistymätöntä alkaa puhua kuin ymmärtämättömät.

tiistaina 02.10.2012

Tein testin ja yritin laittaa ylläolevan henkilökohtaisen emailosoitteeni. Vastauksesi sain , että osoite on jo käytössä Yritin myös Kotinet osoitettani eikä sekään toiminut. Kuinka tällainen on mahdollista? Ei kai kellään muulla voi olla minun osoitettani?

torstaina 04.10.2012

Lena, pulmasi saattaa liittyä Elämä pelissä -järjestelmään. Elämä pelissä -testi on ollut niin suosittu, että järjestelmän kapasiteetti on aika ajoin äärirajoilla. Järjestelmää on korjattu viikonvaihteen jälkeen, Teknisiä pulmia on ollut testin tekemisessä ja valmennusviestien saamisessa. Kiitokset kärsivällisyydestä!

Päivi
verkkotoimittaja

keskiviikkona 03.10.2012

mikä tämä juttu on ???

torstaina 04.10.2012

typeriä kysymyksiä

perjantaina 30.11.2012

se, että ohjelmassa pyörii tyyppejä, jotka ovat työelämässä olleet suorituskeskeisiä nipottajia ja aiheuttaneet itse melko monelle alaiselleen rankan vitutuksen. Nyt mennään sitten oikein telkkariin itkemään kun on jäänyt elämä elämättä. Voe helkutasoe!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä