Puoli seitsemän: Taiturikiertue alkaa

Julkaistu tiistaina 16.04.2013 5 62

Toimittaja Anna-Reeta Eksymä haastaa suorissa lähetyksissä taiturit heidän omilla paikkakunnillaan.

TV1 arkisin 18. - 26.4. klo 18.30 - 19.00

Yle Areenassa 30 päivää

Puoli seitsemän -ohjelman kiertue "Suomen ilmiömäisin taituri" lähtee tapaamaan mitä erikoisempia lahjakkuuksia. Kisaan ilmoittautui 90 erikoistaidon omaavaa kansalaista.

Joukosta on valittu kuusi mielenkiintoista kisaajaa. Toimittaja Anna-Reeta Eksymä haastaa taiturit suorissa lähetyksissä heidän omilla paikkakunnillaan. Äänestä suosikkiasi! Yleisöäänestyksen voittaja julkistetaan suorassa Puoli seitsemän -lähetyksessä tiistaina 30.4.

 

TORSTAI 18.4. Espoo

Espoolainen Jaakko Kara on kreikkalaisen kansantanssin erikoistaitaja.

43-vuotias mies osaa tanssia 120 kreikkalaista kansantanssia. Kreikkafaanaatikko elää ja hengittää kreikkalaista tanssia ja kulttuuria ja on vieraillut maassa 14 kertaa. Hän myös opettaa tanssia ympäri Suomen.

Leipätyötään hän hoitaa Vantaalla Hämeenkylän seurakunnassa pastorina. Jaakon uskontotieteen pro gradu -tutkielman ”Jumalaiset askeleet” aiheena oli kreikkalainen kansantanssi. Aktiivinen perheenisä pyöräilee ja pyörii facebookissa hallitsee tarkkuusammunnan ja veitsenheiton. Hän viihdyttää itseään lukemalla 7 päivää -lehteä.

Laji vaatii notkeita ja nopeita jalkoja ja liikkuvaa lannetta.

”Haluan viedä tätä upean kulttuurin ja liikehdinnän ilosanomaa kaikkiin suomalaisiin koteihin. Olen laittanut seuroissa ja muissa kinkereissä mankan soimaan ja niin on yhdessä tanssittu, muorit, vaarit, morsiamet ja nuorempi polvi”, Jaakko ilakoi.

Pastori Zorbaksen haastamme 18.4. Kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa. Suora lähetys torilta alkaa kello 18.30. Yleisöllä on vapaa pääsy kannustamaan kotikaupunkinsa taituria. Äänestä Jaakkoa!

 

PERJANTAI 19.4. Koski Tl

Varsinais-Suomessa asuva Minna Hokka on ilmiömäinen paimensoitinten soittaja ja rakentaja. Hän on valmistanut yhteensä 130 erilaista perinteistä paimensoitinta. Soittimissa hyödynnetään muun muassa kasveja ja eläinten osia. 37-vuotiaalle naiselle harvinaisten, esi-isien soitinten henkiinherättäminen ja paimensoittokulttuurin säilyttäminen ovat sydämen asia.

Minna on vanhaa hirsitaloa asuva itseoppinut lauluntekijä, laulaja, kanneltaja ja nykyitkijä.

”1800- ja 1900-luvun aikana näiden soittimien arvostus laski paimenten ammattikunnan häviämisen, uusien kommunikointivälineiden, soittimien ja musiikinlajien myötä. Kymmenien soittimien rikas ja moniääninen perintö unohdettiin – jäljelle jäi vain pajupilli. Haluan ehdottomasti tuoda nämä vanhat puhallinsoittimet osaksi nykypäivää”, Minna perustelee kisaan osallistumistaan.

Pillipiiparin haastamme hänen kotitalossaan Hämeen härkätien varrella 19.4. Suora lähetys alkaa kello 18.30. Äänestä Minnaa!

 

TIISTAI 23.4. Rovaniemi

Rovaniemeläinen Lea Poikela on lyömätön ohrarieskan leipoja.

62-vuotias nainen on leiponut viimeisten 20 vuoden aikana yli 1,2 miljoonaa ohrarieskaa käsin! Vaatimaton ja kovaa työtä pelkäämätön perheenäiti on eläkkeellä oleva leipomoyrittäjä. Leipominen jäi vuonna 2005 kun Lea ryhtyi omaishoitajaksi vanhemmilleen.

Lea on ITE-taiteilija, kuvataiteilija ja runoilija, pihalla puurtaja ja kasvihuoneissa möyrijä. Lean ilmoitti kisaan aviomies Repe Poikela.

”Lähdin kisaan mukaan, koska olen kiinnostunut uusista kokemuksista ja haasteista. Haluan nostaa esille käsin tekemisen taitoa. Oikeiden käsintehtyjen ohrarieskojen maku ja tuoksu ovat aivan toista maata, kuin kaupanhyllyllä olevien serkkujensa. Käsin leivotuissa ohraa voidaan käyttää paljon enemmän”, Lea kertoo.

Ohrarieskakuningattaren haastamme 23.4. Rovaniemen Lordin aukiolla. Suora lähetys aukiolta alkaa kello 18.30. Yleisöllä on vapaa pääsy kannustamaan kotikaupunkinsa taituria. Äänestä Leaa!

 

KESKIVIIKKO 24.4. Nivala

Nivalassa asuva Elina Junttila on Suomen nopein lannan luoja.

26-vuotias nainen on ammatiltaan maatalouslomittaja, lisäksi hän hioo taitoaan omassa hevostallissaan. Hän on hallitseva Lannan luonnin suomenmestari vuosimallia 2012.

Tämä hyväntuulinen ja huumorintajuinen perheenäiti on hionut arkisen taitonsa huippuunsa. Taitoonsa hän suhtautuu häpeilemättä ja huumorilla.

Elina harrastaa raviurheilua, moottorikelkkailua ja omien sanojensa mukaan myös käsitöiden räpeltämistä.

”Monet luulevat, että maatalouslomittajan työ on pelkkää paskanluomista, mutta aika vähän sitä nykyään joutuu tekemään. Haluan kuitenkin näyttää, että työtä se on siinä missä tietokoneella naputtelukin. Tässä lajissa vaaditaan sopivasti voimaa, tekniikkaa, pokkaa ja uskallusta”, Elina kertoo.

Lantataiturin haastamme 24.4. Nivalan torilla. Suora lähetys torilta alkaa 18.30. Yleisöllä on vapaa pääsy kannustamaan kotikaupunkinsa taituria. Äänestä Elinaa!

 

TORSTAI 25.4. Savonranta

Eteläsavolaisella Ahti Kautolla on ilmiömäiset kädentaidot.

15-vuotias nuorimies kasaa mopoja, tietokoneita ja monia muita erilaisia laitteita toimintakuntoon käden käänteessä. Näppäräsorminen ja nokkela Ahti valmistaa myös puukkoja.

Rakentelun lisäksi tämä lupsakka savolainen harrastaa kesäteatteria. Hän on taiteellinen, vaatimaton ja musikaalinen. Hänet ilmoitti kisaan hänen kummitätinsä.

”Jos hänelle antaa mopon palasina laatikossa, hän kasaa siitä oivan ajopelin, toimivan mopon. Ikäänsä nähden hänen kädentaitonsa ovat ilmiömäiset”, hehkuttaa kummitäti Tiina.

Mopovelhon haastamme 25.4. hänen kotikylällään Savonrannalla. Suora lähetys Etelä-Savon sydämestä alkaa kello 18.30. Äänestä Ahtia!

 

PERJANTAI 26.4. Lahti

Lahtelainen Sami Perälä on painovoimaa uhmaava huikea akrobaatti ja betonikaupungin selättäjä.

Positiivinen ja rohkea nuori mies on parkourin supertaitaja. 23-vuotias Sami harjoittelee lajia taukoamatta, mutta myös opettaa sitä nuorille. Edes katkennut jalka ei ole hidastanut hänen harjoitusintoaan.

Kaverit kuvaavat häntä lämpimäksi ja sympaattiseksi tyypiksi. Mustan vyön judoka ei anna Lahden betoniseinien masentaa. Hän näkee ympäristössään jatkuvasti haasteita ja mahdollisuuksia.

Hämähäkkimiehelle heitämme haasteen 26.4. Lahden keskustassa yhteiskoulun pihalla. Suora lähetys betoniviidakosta alkaa kello 18.30. Yleisöllä on vapaa pääsy kannustamaan kotikaupunkinsa taituria. Äänestä Samia!

 

Muualla netissä

Puoli seitsemän

 

Suosittele62 Suosittelee

Kommentit

torstaina 18.04.2013

Harmi vaan, ettei http://www.ts.fi/viihde/92873/Veteraani+vaijerilla eli Heino Välimaa näy ohjelmassa. Nykyisin 72 vuotias kaveri on kunnostautunut myös voimanostossa oheisen linkin sisältämän jutunteon jälkeen.

torstaina 18.04.2013

Jonkinlainen kykyjenetsintäkilpailu. Itse en tiedä enkä tunne ketään.

tiistaina 23.04.2013

Näyttäisi pahasti siltä, että kilpailun taitajia pystyy äänestämään monta kertaa ihan samalta koneeltakin - pitääkö tämä paikkansa? Jos näin on, niin silloin voittajaksi suoriutuu käsittääkseni kilpailija, joilla on aktiivisimmat lähitukijat (jotka jaksavat napsutella suosikkiaan loputtomasti). Voihan silläkin saralla toki kilpailla, mutta mielestäni se olisi eri kilpailun paikka.

keskiviikkona 24.04.2013

Hei Santeli!

Havaintosi on oikea. Kyseessä on leikkimielinen kisa, ja toivotaan, että se semmoisena säilyy maaliin saakka. Taiturikisa on edennyt leppoisan hyväntuulisissa merkeissä.

Päivi
verkkotoimittaja

tiistaina 30.04.2013

Tämän kisan tekoon käytetyt tv-luparahat menevät kyllä kankkulan kaivoon.Itse ohjelmaan saadaan sisällettyä vain pari minuutttia toimintaa.Toimittajan hyvin tehtyä työtä ei kyllä arvosteta ollenkaan,sensijaan ps.n vakitoimittajat saavat kyllä höpöttää jonninjoutavaa minuuttitolkulla.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä