Rakkaudesta puutarhaan

Julkaistu torstaina 02.05.2013 2 70

Alan Titchmarsh esittelee tavallisten brittien viehättäviä puutarhoja.

TV1 torstaisin 9.5. - 25.7. klo 20.00 - 20.20

Yle Areenassa 30 päivän ajan

Tuttu puutarhakasvo Alan Titchmarsh esittelee tavallisten brittien puutarhoja ja paljastaa niiden ihanuuden salat sarjassa Rakkaudesta puutarhaan (Love Your Garden).

 

Aina hieman kohennettavaa

Alan on löytänyt joukon viehättäviä pikku puutarhoja ympäri Englantia. Ne ovat todellisia puutarhaparatiiseja, vaikka ovatkin tavallisten ihmisten luomuksia.

Todellisen puutarha-ammattilaisen silmään mikään ei ole koskaan ihan valmista. Jokaisessa puutarhassa on aina jotain mitä voi vielä pikkuisen kohentaa, ainakin omistajansa mielestä.

 

Helppoja konsteja

Alan ja hänen puutarha-alan asiantuntijansa väläyttävät 12 osaisessa sarjassa kekseliäitä ja helppoja konsteja, joilla voidaan antaa ihanille pihoille viimeinen silaus. Joskus riittää pienikin vaivannäkö.

Tuotanto: Spun Gold/ITV, Britannia. AR

 

 

Sarjan jaksot

 

9.5. Hunajatarha

Ensimmäisessä jaksossa paneudutaan pieniin puutarhoihin. Neliöt eivät estä suunnittelemasta upeita puutarhoja, ja Alan esittelee niksejä, jotka saavat pihan näyttämään kokoaan suuremmalta.

Samanlaiset pihakivet nurmikonreunuksina ja toistuvat värit esimerkiksi puupinnoissa muodostavat ehjän kokonaisuuden. Pikkupihalla kannattaa myös suosia reheviä, leveitä kukkapenkkejä vaikka sitten nurmikon kustannuksella.

Muuan hunajan ystävä esittelee pienelle pihalle mahtuvan mehiläistarhan. Jaksossa tutustutaan myös huvimajan rakentamiseen sekä parannellaan epäluuloisen rouvan lammen pengertä.

 

16.5. Maaseutupuutarha

Tietääkö Alan mitä kaikkea kuuluu perinteiseen maaseutupuutarhaan? Ainakin rustiikkeja kalusteita, kiemurtelevia polkuja, komeita kärhöjä ja ehkä jopa oma kotisiili.

 

23.5. Muotopuutarha

Kuinka luodaan kiehtova muotopuutarha, jossa jokainen puu ja pensas hivelee omistajansa esteettistä silmää. Jopa istutusastiat ja vesiaihe mukailevat tyyliä.

 

 

30.5. Kaupunkipuutarha

Kun tilaa on vähän, pitää osata valita oikeat kasvit ja kalusteet. Jos kaikki on kohdallaan, puutarhassa mahtuu nauttimaan elämästä ja viihtymään yhdessä, ja jopa kasvattamaan lähiruokaa.

 

6.6. Paratiisipuutarha

Vain taivas on rajana sillä, ken uskaltaa päästää mielikuvituksensa lentoon ja valita kasveja, jotka kurkottavat kohti aurinkoa. Näin luodaan salainen puutarha täynnä taikaa.

 

13.6. Perhospuutarha

Nautitko puutarhasta, joka pursuaa tuoksuja ja väriloistoa? Tämänkertainen kohde on sinua varten. Suosiako yksivuotisia kasveja vai perennoja? Entä miten istuinryhmään saa luotua sitä jotakin?

 

20.6. Puutarha pukeutuu juhlaan

Jos puutarhassa vietetään paljon juhlia, siltä vaaditaan tiettyjä elementtejä: näyttävyyttä, toimivuutta ja kestävyyttä. Alanin ohjeilla puutarhasta saa juhliensa arvoisen näyttämön.

 

27.6. Kuin tropiikissa ikään

Etelän eksotiikkaa puutarhaan luodaan helposti oikeilla kasvivalinnoilla sekä panostamalla kalusteisiin ja muihin materiaaleihin. Sama teema seuraa tietysti myös kasvihuoneeseen.

 

4.7. Puutarha meren rannalla

Jos puutarha sijaitsee rannikolla, pitää kasvien sietää koviakin merituulia. Merellistä tunnelmaa voi luoda myös paikkaan, joka sijaitsee sisämaassa, jopa keskellä kaupunkia.

 

11.7. Rakkaudesta ruusuihin

Englantilaispuutarhaa on vaikea kuvitella ilman kukkien kuningatarta. Tämänkertaisessa kohteessa ruusut ovat sekä isäntä, renki, että kunniavieras. Kuinka ruusuntuoksu säilyy läpi vuoden?

 

 

18.7. Helka-neiti kylvyssä

Puutarhasta voi tehdä paratiisin muutenkin kuin kasvivalinnoilla. Sinne saadaan luksusta kuin viidentähden hotellissa rakentamalla modernin kylpyammeen avoimen taivaan alle.

 

25.7. Värien sinfonia

Uhkea cottage-tyyli ei kitsastele väreissä tai kasvien määrissä. Pääasia on, että kaikkea on paljon ja ne kukkivat antaumuksella. Mutta mikä oikein on kestosuositun cottage-puutarhan salaisuus?

 

Suosittele70 Suosittelee

Kommentit

torstaina 02.05.2013

Ihanaa! Brittipuutarhat ovat kertakaikkiaan häikäiseviä.

sunnuntaina 09.06.2013

Olisi suomalaisilla puutarhaohjelmien tekijöillä oppia otettavana. Ennen kaikkea pitäisi löytää yhtä intohimoisesti puutarhaan ja puutarhanhoitoon rakastunut henkilö vetäjäksi kuin tämä brittien Alan. Ja henkilö joka omaa vankan ammattitaidon.... Siinä on koko ohjelman kaikkein paras anti: se innostus ja hurmautuminen tarttuu ja huumaa.... Kyllä meilläkin sellaisia varmasti löytyisi, vaikka Aarno Kasvi jo taitaa ollakin eläkkeellä....
Toinen tärkeä pointti mielestäni on siinä, että se 20-30 min, jonka yksi jakso kestää, keskittyisi yhteen paikkaan kerrallaan, eikä pompi monessa eri tarhassa.
Ruokajutuille on ihan omat ohjelmansa, mutta suomalaisissa muka puutarhaohjelmissa haaskataan aikaa kaikenmaailman kokkailuun ja vokkailuun.....
Ja kaikkein pahinta suomalaisissa puutarhaohjelmissa on tuo karmea hävitysvimma : kaikki pois . Oli sitten kyseessä upeat, vanhat hongat, komeat korkeat tuijat, laaja valkovuokkojen peittämä alue, vanhat kiemuraiset omenapuut, ihan mitä tahansa, niin kaikki pois vain - mieluuummin mahdollisimman äkkiä isoilla koneilla ... Ja tilalle rullanurmikkoa, tai nykyisin myös kunttaa, Joku pieni kukkiva puska ja kaiken maailman pystejä, tuikkuja, tyynyjä yms....

Mahtaisiko tämä Alan olla palkattavissa Suomeenkin ? :-D Tulkkaustahan on helppo järjestää ...

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä